Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κάτι τρέχει με την αξιολόγηση - Έρχεται η ώρα του «λογαριασμού»;

Κάτι τρέχει με την αξιολόγηση - Έρχεται η ώρα του «λογαριασμού»;

Κινητικότητα, αλλά με άγνωστη κατάληξη παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη διαπραγμάτευση - τουλάχιστον σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι διαρροές κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «δύο με τρεις εκκρεμότητες» που παραμένουν ανοικτές, παρά το γεγονός ότι οι τρεις υπουργοί που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες επιστρέφουν στην Αθήνα.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές από κυβερνητικό παράγοντα, δεν αποκλείεται η τεχνική συμφωνία να μπει σε φάση ολοκλήρωσης ακόμη και το επόμενο 24ωρο. Δεν διευκρινίζονται, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για το «παζάρι» που έχει γίνει στη βελγική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα τι δίνει και τι παίρνει η ελληνική πλευρά.

Εάν πάντως η κυβέρνηση αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών, δεν αποκλείεται οι εκπρόσωποί τους να επιστρέψουν στην Αθήνα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαπραγμάτευση θα έχει πέσει σε τοίχο για μία ακόμη φορά...

Με δεδομένο ότι αφορολόγητο και συντάξεις έχουν ήδη «θυσιαστεί», απομένει να φανεί ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις για τα εργασιακά και τα ενεργειακά, με τις φήμες περί πώλησης μονάδων της ΔΕΗ να απασχολούν έντονα τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη από χθες στη Ρώμη, εν όψει της πανηγυρικής Συνόδου Κορυφής για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιστολή του προς Γιούνκερ-Τουσκ που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στο κείμενο της διακήρυξης η περίφημη φράση για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα εργασιακά.

Σύμφωνα πάντως με το πρώτο προσχέδιο που κυκλοφόρησε, η φράση δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται - τουλάχιστον όπως το επιδίωξε αρχικά η ελληνική πλευρά. Η κίνηση της κυβέρνησης φημολογείται ότι έχει προκαλέσει ενόχληση σε ευρωπαϊκούς κύκλους, ωστόσο δεν φαίνεται να τίθεται ζήτημα απομόνωσης της Ελλάδας ή πρόθεσής της να μην υπογράψει τη διακήρυξη.

Το βράδυ, ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην ακρόαση των ηγετών χωρών-μελών της ΕΕ από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό και δεν αποκλείεται να έχει κάποιες ανεπίσημες επαφές με ορισμένους εξ αυτών, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Send this to a friend