
CALLER'S CHOICE
Στο TheCallerGr και την Φώφη Γιωτάκη μίλησε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Κωνσταντίνος Φίλης.
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι: «Δεν είναι εύκολο οι ελληνικές δυνάμεις να συνδράμουν και να είναι αποτελεσματικές εκτός αν είναι στην ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται σήμερα. Η Τουρκία έχει αποφασίσει να αποκόψει το Καστελόριζο από την υπόλοιπη νησιωτική χώρα. Να απομονώσει το Καστελόριζο από την υπόλοιπη Ελλάδα».
Επίσης, όπως είπε ο κ. Φίλης, η Τουρκία επιχειρεί «να πείσει ότι το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων», ενώ αναφορικά με την έκδοση NAVTEX, ο Κωνσταντίνος Φίλης υπογράμμισε πως «η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής είναι μεθοδική…».
Σχολιάζοντας στην συνέχεια γιατί ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε αυτή την χρονική στιγμή για να προβεί στις συγκεκριμένες κινήσεις, εκτίμησε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πιέζεται, εξαιτίας των επερχόμενων Αμερικανικών εκλογών». Πιστεύει (σ.σ ο Ερντογάν) δηλαδή, ότι μετά το Νοέμβριο (και τον Ιανουάριο αφότου αναλάβει ενδεχομένως ο Τζο Μπάιντεν την διακυβέρνηση των ΗΠΑ), δεν θα υπάρχει κατανόηση όπως βλέπουμε από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είπε σχετικά ο κ. Φίλης, οι δυο τους έχουν διαμορφώσει μία «εκλεκτική σχέση» μεταξύ τους. Ενώ αντιθέτως, ο Μπάιντεν έχει πάρει θετικές θέσεις π.χ για το Κυπριακό -αν και ο κ. Φίλης διευκρίνισε ότι είναι διαφορετικά να τα λέει αυτά από την θέση που είναι τώρα και όχι ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Αφότου δηλαδή (και αν) κερδίσει τις εκλογές, δεν πρόκειται να χαλάσει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία.
Ακόμη ένας λόγος που ο Ερντογάν επέλεξε αυτή την χρονική στιγμή για να εκδώσει NAVTEX, είναι ότι πιέζεται από τις εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και ότι το γεγονός ότι η Τουρκία πιέζεται από την Γερμανία και την Ε.Ε. συνολικά, πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
Τέλος, αναφερόμενος, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, ο Κωνσταντίνος Φίλης υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και ότι «πρέπει να δούμε τα Βαλκάνια με άλλη ματιά» καθώς είναι μία περιοχή «που βρίσκεται στις “κεραίες” της Τουρκίας».
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Κορονοϊός: 32 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και τρεις θάνατοι σε 24 ώρες
ΓΕΕΘΑ για τουρκικά πολεμικά πλοία: Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη
Ροή Ειδήσεων

22/03/2023 | 23:18
Σύσκεψη σωματείων και φορέων στο Σπόρτιγκ: «Συνεχίζουμε τον αγώνα, οι ζωές μας έχουν αξία»

22/03/2023 | 22:44
ΗΠΑ: Μαθητής έβγαλε όπλο και πυροβόλησε σε σχολείο του Ντένβερ – Δύο ενήλικες τραυματίες

22/03/2023 | 22:10
Αστεροειδής διαμέτρου 55 μέτρων θα περάσει το Σάββατο σε κοντινή απόσταση από τη Γη
22/03/2023 | 21:54
Ηλιούπολη: «Αν μιλήσεις, θα αυτοκτονήσω» – Πώς εκβίαζε τις μαθήτριές του ο προπονητής του Τάε Κβο Ντο

20/03/2023 | 12:10
Καραμανλής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Παραιτήθηκα γιατί στον τομέα πολιτικής μου εποπτείας συνέβη μια ανείπωτη τραγωδία
21/03/2023 | 14:26
Αποτροπιασμός στη Νέα Σμύρνη: Εξέδιδαν 14χρονη από ίδρυμα! Χειροπέδες σε 30χρονο μαστροπό και 3 πελάτες
20/03/2023 | 17:07
Γεραπετρίτης για Τσίπρα: Αυτόματη χάραξη μπορούσε να γίνει από τον τοπικό σταθμό τον οποίο δεν επισκέφθηκε

22/03/2023 | 17:35
Νέα Σμύρνη: Ο 24χρονος Ελλάδιος που έκανε ψευδείς καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» ο ένας από τους τρεις μαστροπούς της 14χρονης
20/03/2023 | 10:26
Η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – Η τοποθέτηση Καραμανλή, Χρυσοχοΐδη και Σπίρτζη – Ζητήθηκε να κληθούν και άλλα πρόσωπα
20/03/2023 | 13:31
Γιάννης Κούστας – Δήμητρα Μέρμηγκα: Το νέο υπερπολυτελές τους σπίτι και ο αγιασμός από τον Ιερώνυμο
20/03/2023 | 19:39
Δημοσκόπηση Alco: Στις 3,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και στο 9,3% το ΠΑΣΟΚ – 35% λένε καλύτερη η κυβέρνηση ΝΔ έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ
21/03/2023 | 12:47
Τέμπη: Ο Λυκουρέζος αποκαλύπτει τις διώξεις που μπορεί να φτάσουν σε πολιτικά πρόσωπα

21/03/2023 | 18:18
Βασίλης Μπισμπίκης: Στις εκλογές θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ! Η μόνη τιμωρία αυτήν τη στιγμή είναι να μην τους ξαναψηφίσουν, να ξεκουμπιστούν
22/03/2023 | 12:04
Η Ώρα των Συνταξιούχων: Λάθος αυξήσεις κατέβαλε ο ΕΦΚΑ – Προεκλογικά παιχνίδια από το υπ. Εργασίας
Σχετικά Άρθρα

Τέμπη: «Πριν 4 χρόνια έχασα την 28 ημερών κόρη μου και τώρα τον αδελφό μου – Είμαι τέσσερα χρόνια σε ψυχανάλυση»
