Αθήνα

 

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Αγρίνιο: Ελεύθερος ο τράπερ με το πιστόλι – Του επέβαλαν πρόστιμο €600

CALLER'S CHOICE

Κορονοϊός – Αθηνά Λινού: Αν η ανοσία είναι στο 0,5%, δεν υπάρχει καμία συλλογική προστασία

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού, μιλώντας στο libre.gr, κάνει λόγο για σημαντική υποεκτίμηση του κινδύνου αύξησης  των κρουσμάτων κορονoϊού λόγω του συγχρωτισμού.

Δείτε επίσης

Οι παραλίες… ανοίγουν την εστίαση μία εβδομάδα νωρίτερα – Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον τουρισμό
Γ. Τοπαλούδης για όσα έγιναν στη δίκη: «Δεν σεβάστηκαν ούτε εμάς, ούτε τη μνήμη της Ελένης»

Όπως εξηγεί, η άρση της καραντίνας με την ταυτόχρονη επαναλειτουργία κάποιων καταστημάτων και σχολικών τάξεων έγινε αντιληπτή από αρκετούς πολίτες, ως λήξη του συναγερμού, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει.

Ως προς την ανοσία του πληθυσμού, η κα Λινού ξεκαθαρίζει πως αν πράγματι το ποσοστό ανοσίας είναι γύρω στο 0,5%, τότε σαν πληθυσμός δεν έχουμε καμία συλλογική προστασία.

Η κα Λινού μιλά ακόμη για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί ο κίνδυνος από την άφιξη τουριστών στη χώρα,  για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σχολικές μονάδες με μικρά παιδιά ενώ ταυτόχρονα προτρέπει το υπουργείο Παιδείας να προετοιμάζεται σοβαρά για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση το φθινόπωρο, διασφαλίζοντας ότι όλες ανεξαιρέτως οι οικογένειες έχουν υπολογιστές και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, η κα Λινού προτείνει την εκπαίδευση των στελεχών της δημόσιας τάξης ώστε να παρέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες και οδηγίες με τρόπο που θα εμπνέει όλους τους συμπολίτες μας να τις εφαρμόζουν και να τις σέβονται.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο libre.gr

Παρατηρούμε κα. Λινού, μετά την άρση της καραντίνας, ότι σε πολλές περιπτώσεις καταγράφεται συγχρωτισμός σε πλατείες, στο δρόμο, σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες. Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων και τι έχει αλλάξει σε σχέση με τον Μάρτιο όταν σημειώνονταν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας;

«Η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η σχεδόν ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας κάποιων καταστημάτων και ορισμένων βαθμίδων των σχολείων έγινε δυστυχώς αντιληπτή από αρκετούς συμπολίτες μας ως λήξη συναγερμού. Αυτό, χωρίς να αποτελεί πραγματικότητα, οδήγησε σε υποεκτίμηση του κινδύνου και συνωστισμό σε πλατείες, δημόσιες υπηρεσίες, χώρους αναψυχής. Βεβαίως αυτή η πρακτική οδηγεί αναμφίβολα σε αύξηση της διασποράς του ιού. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός».

Το ποσοστό ανοσίας στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλό, σύμφωνα με την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν ένα δεύτερο και ίσως χειρότερο κύμα μετάδοσης του ιού; Ποιο είναι το ποσοστό που θα μας εξασφάλιζε τη λεγόμενη «συλλογική ανοσία»;

«Αν πράγματι το ποσοστό ανοσίας στη χώρα μας είναι λιγότερο ή ίσο με το μισό τοις 100 σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις σημαίνει ότι έχουν νοσήσει το πολύ 50.000 άτομα. Τότε σαν πληθυσμός δεν έχουμε καμιά συλλογική προστασία από τον κοροναϊό και θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Προσωπικά εκτιμώ ότι η αύξηση αυτή δεν θα είναι τόσο ραγδαία όσο στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας τον περασμένο Μάρτιο, δεδομένου ότι πλέον ένα μέρος του πληθυσμού έχει εκτιμήσει την ανάγκη για τη λήψη προσωπικών μέτρων υγιεινής όπως είναι το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικού, το βήξιμο στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα και κυρίως η αποφυγή συνωστισμού και βεβαίως η χρήση της μάσκας. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες αποφυγής του συνωστισμού από εργοδότες, υπεύθυνους για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλους φορείς.Τίποτα όμως από όλα αυτά δε θα μας εξασφαλίσει από τη μεγάλη και ταχεία διασπορά του ιού αν συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε συγκεντρώσεις συνύπαρξης με άλλους ανθρώπους. Θεωρώ όμως, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα επικοινωνίας ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους με στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς ως προς το συνωστισμό και την επιλογή άλλων τρόπων έκφρασης της κοινωνικότητας και ικανοποίησης της ανάγκης επικοινωνίας».

Μεγάλη έμφαση δίνεται πλέον από τη χώρα μας στον τουρισμό, καθώς έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία. Υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να έρχονται επισκέπτες από το εξωτερικό χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης; Ο συγχρωτισμός στα αεροπλάνα, δίχως αποστάσεις ασφαλείας, δεν εγκυμονεί κινδύνους;

«Ο τουρισμός είναι όντως μια πηγή οικονομικής ευρωστίας της χώρας μας, αλλά και διάδοσης του πολιτισμού και ενίσχυσης της παρουσίας μας στο διεθνή χώρο. Αν πράγματι το ποσοστό ανοσίας στη χώρα μας είναι λιγότερο ή ίσο με το μισό τοις 100 σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις σημαίνει ότι έχουν νοσήσει το πολύ 50.000 άτομα. Τότε σαν πληθυσμός δεν έχουμε καμιά συλλογική προστασία από τον κοροναϊό και θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει, καθώς κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα ενέχει και κάποιο επίπεδο κινδύνου. Με το παρόν επίπεδο γνώσης δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι κάποιος ταξιδιώτης δεν είναι φορέας του ιού. Μπορεί όμως αυτή η πιθανότητα να μειωθεί με επαναλαμβανόμενα τεστ είτε φορείας του ιού είτε ύπαρξης αντισωμάτων κατά του ιού. Η μετακίνηση με αεροπλάνο ενέχει περισσότερους κινδύνους, αλλά προφανώς είναι αναντικατάστατη. Στόχος κάθε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση και αυτού του κινδύνου με μέτρα προστασίας τόσο μαζικής όσο και ατομικής. Έχει προταθεί η χρήση μάσκας, η μείωση του αριθμού των επιβατών και βεβαίως πρέπει να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο για την άριστη κατάσταση του κλιματιστικού κάθε αεροπλάνου. Ας ελπίσουμε ότι μ’ αυτούς και άλλους τρόπους η πιθανότητα διασποράς του ιού από ταξιδιώτες τόσο στον ντόπιο πληθυσμό όσο και στους τουρίστες θα ελαχιστοποιηθεί».

Συμφωνείτε με το άνοιγμα των σχολείων; Τι θα προτείνατε για τα δημοτικά;

«Τα σχολεία όντως έχουν ανοίξει και περιμένουμε να δούμε τι συνέπειες θα υπάρξουν, αν υπάρξουν, από το άνοιγμα των σχολείων. Μέχρι σήμερα η εμπειρία μας αφορά μόνο την τρίτη λυκείου και από τη Δευτέρα θα αφορά και το γυμνάσιο και τις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου. Πιστεύω ότι υπάρχει πλέον επαρκής εμπειρία και αρκετή καλή διάθεση μεταξύ των εκπαιδευτικών και των διευθυντών των σχολικών μονάδων ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει υποδείξει το Υπουργείο Παιδείας. Προσωπικά εκτιμώ ότι η χρήση μάσκας θα βοηθήσει περαιτέρω στην πρόληψη της διασποράς του ιού. Όσον αφορά τα δημοτικά πιστεύω ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνο με ισχυρό πρόγραμμα προστασίας των στενών επαφών των παιδιών. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί και με αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών ή προσώπων που θα μπορούσαν να προέρχονται και από τους συλλόγους γονέων που θα διευκόλυναν τα μικρά παιδιά να διατηρήσουν τις αποστάσεις. Είναι στο χέρι του καθενός μας να επιλέξει λύσεις για τις διακοπές του που θα διασφαλίζουν την υγεία την προσωπική και της οικογένειας του, αλλά και την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού. Αυτά τα επιπλέον πρόσωπα στο σχολείο θα μπορούσαν μεταξύ άλλων να δημιουργήσουν και περιβάλλον στις αυλές των σχολείων που θα ενεθάρρυνε παιχνίδια που δεν απαιτούν κοντινή απόσταση μεταξύ των παιδιών. Ανεξάρτητα όμως από τη λειτουργία ή μη των σχολείων τις αμέσως επόμενες εβδομάδες νομίζω ότι το υπουργείο θα πρέπει να προετοιμάζεται σοβαρά για εξ αποστάσεως εκπαίδευση το φθινόπωρο. Όταν αναφέρομαι σε προετοιμασία, εννοώ αφενός μεν να υπάρξει δυνατότητα ώστε όλες ανεξαιρέτως οι οικογένειες να έχουν υπολογιστές και πρόσβαση στο διαδίκτυο, και αφετέρου να υπάρξουν νέα προγράμματα σπουδών τα οποία θα είναι ειδικά σχεδιασμένα για την εξ αποστάσεως μάθηση και να εκπαιδευτούν ει δυνατόν μέσα στο καλοκαίρι οι εκπαιδευτικοί ώστε να μπορούν να τα εφαρμόσουν».

Τέλος κα. Λινού, πώς θα πρέπει να φανταζόμαστε το φετινό καλοκαίρι;

«Το φετινό καλοκαίρι θα είναι αρκετά διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα καλοκαίρια. Όλοι μας θα κληθούμε να συνεισφέρουμε με σύνεση και σύμπνοια στην αποφυγή διασποράς του κοροναϊού. Κάθε οικογένεια θα πρέπει να επιλέξει τον τρόπο και τον τόπο για να περάσει τις διακοπές της. Καλό θα ήταν να αξιοποιήσουμε τον μεγάλο αριθμό νησιών που δεν είναι πολύ γνωστά και δεν συγκεντρώνουν μεγάλη τουριστική κίνηση και παράλληλα να αξιοποιήσουμε τα βουνά μας, τα ποτάμια και τις λίμνες μας έτσι ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός και να καταφέρουμε. Ταυτόχρονα να διαλέξουμε και να περάσουμε ωραίες διακοπές που θα διασφαλίσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Είναι στο χέρι του καθενός μας να επιλέξει λύσεις για τις διακοπές του που θα διασφαλίζουν την υγεία την προσωπική και της οικογένειας του, αλλά και την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού. Παράλληλα, θεωρώ ότι τα κυβερνητικά στελέχη και τα στελέχη της δημόσιας τάξης θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να παρέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες και οδηγίες με τρόπο που θα εμπνέει όλους τους συμπολίτες μας να τις εφαρμόζουν και να τις σέβονται. Παραδείγματα που δείχνουν έλλειψη σεβασμού στην προσωπικότητα των συμπολιτών μας είναι εκείνα που αντί να διευκολύνουν την αποφυγή συνωστισμού πιθανόν και να τον ενθαρρύνουν. Χρειάζεται σύνεση, σύμπνοια και αλληλοσεβασμός στη δύσκολη αυτή προσπάθεια, για πραγματικά ωραίες και ασφαλείς διακοπές».

Άλλες ειδήσεις:

Λουτράκι: Ο ένας από τους νεκρούς της σπηλιάς είχε χάσει πριν 20 ημέρες τον αδελφό του

J2US: Εκνευρισμένος ο Φασουλής με την ένταση και τα λεγόμενα της Άσπας Τσίνα- Τι έγινε πάλι στο πλατό (ΒΙΝΤΕΟ)

Έλληνας λοιμωξιολόγος για κορονοϊό: «Πιθανότερο να παραμείνει χαμηλός ο αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα»

Ροή Ειδήσεων

dytiki thraki

29/01/2023 | 11:48

Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα: Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της «τουρκικής μειονότητας» της Δυτικής Θράκης

29/01/2023 | 11:38

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Δείτε τις πρώτες εικόνες από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

29/01/2023 | 11:22

Ρουβίκωνας: Βίντεο από την επίθεση με βαριοπούλες σε εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
mayro rodo

29/01/2023 | 11:11

«Μαύρο Ρόδο»: Το νέο τραγούδι «Σ’ Ευχαριστώ» που θα ακουστεί σε σκηνή – έκπληξη

29/01/2023 | 11:05

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου για Καρολίνα: «Πολύ δεύτερο, ο κόσμος δίκαια την πέταξε έξω»

29/01/2023 | 10:52

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Εννέα παίχτες έκαναν reunion για το πρωτάθλημα του ’93 – Είναι αγνώριστοι

29/01/2023 | 10:37

Στέφανος Τσιτσιπάς – Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Australian Open: Δείτε live

29/01/2023 | 10:27

Ελένη Φουρέιρα: Η στιγμή που αποφάσισε να κάνει παιδί και η εξομολόγηση για τον Αλμπέρτο Μποτία

29/01/2023 | 10:15

Μηταράκης για Μπαϊντά: «Γνώρισα τη γυναίκα που οργάνωσε το ψέμα με την μικρή Μαρία στον Έβρο»

29/01/2023 | 09:46

Αγρίνιο: Ατύχημα σε κυνήγι αγριογούρουνου – Τραυματίστηκε από σκάγια στο πρόσωπο ένας 67χρονος

29/01/2023 | 09:39

Γιάννης Πλακιωτάκης: «Ο Ερντογάν δε θα τολμήσει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο»

29/01/2023 | 09:23

Εργατικό ατύχημα στο Κερατσίνι: 47χρονος τραυματίστηκε στο πόδι σε κατάστρωμα πλοίου

29/01/2023 | 09:19

Γιάννης Σπαλιάρας για αμοιβές στο Survivor All Star: «Δεν έχουμε όλοι την ίδια καριέρα, πώς να το κάνουμε;»

29/01/2023 | 09:07

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οικονομία, ενέργεια και επενδύσεις στην ατζέντα της επίσημης επίσκεψης στην Ιαπωνία

29/01/2023 | 08:58

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Ο Ωνάσης με χόρευε και μου μιλούσε συνέχεια για την Μαρία Κάλλας»
kolona agrinio 1
Αγρίνιο – Ξάνθη σημειώσατε 1: Κολώνα ηλεκτροδότησης διαπερνά δύο μπαλκόνια πολυκατοικίας
Φίνος Φιλμ: Το ξεκαρδιστικό βίντεο με τον Θανάση Βέγγο για τις παρακολουθήσεις
kolona
Απίστευτο σκηνικό στην Ξάνθη: Κολώνα της ΔΕΗ περνάει μέσα από μπαλκόνι πολυκατοικίας – Δείτε βίντεο
Δημοσκόπηση MRB: Το 45,2% έχει «μάλλον αρνητική εικόνα» για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο
Παπαχρήστος για Βενιζέλο: Αν ενδώσει στο φλερτ του Τσίπρα, θα είναι άξιος της μοίρας του
keraynos attiki
Κακοκαιρία στην Αττική: Η στιγμή που κεραυνός «πέφτει» στην Αθήνα