• Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου
  • 10:11

Αθήνα

18 oC

αίθριος καιρός

«Κρασοπαναγιά»: Το εκκλησάκι στα απόκρημνα βράχια των Μεθάνων που φτιάχτηκε με χώμα και κρασί (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο θρύλος λέει ότι αυτό το μικρό, ξέμακρο από τους ανθρώπους εκκλησάκι, που λούζεται από τα κύματα, η «Κρασοπαναγιά» των Μεθάνων, χτίστηκε με χώμα και κρασί, ως εκπλήρωση σε τάμα.

Ο θρύλος λέει ότι αυτό το μικρό, ξέμακρο από τους ανθρώπους εκκλησάκι, που λούζεται από τα κύματα, η «Κρασοπαναγιά» των Μεθάνων, χτίστηκε με χώμα και κρασί, ως εκπλήρωση σε τάμα.

Η «Κρασοπαναγιά» βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο των Μεθάνων και η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι ή με τα πόδια.

Η ύπαρξή της για πολλούς είναι άγνωστη, αλλά ο μύθος για την οικοδόμηση της εκκλησίας λίγο ή πολύ γνωστός.

Λέγεται πως πριν πολλά ένας ναυτικός που είχε φορτώσει τη βάρκα του με βαρέλια κρασί και πήγαινε στον Πειραιά για να τα πουλήσει, συνάντησε στο δρόμο του φουρτούνα και παρακάλεσε την Παναγία να τον βοηθήσει να πάει καλά στον προορισμό του. Αν η Παναγία τον βοηθούσε, εκείνος θα έφτιαχνε ένα εκκλησάκι από κρασί. Τελικά έφτασε σώος στον Πειραιά και έφτιαξε το πολύ μικρό αυτό εκκλησάκι. Θρυλείται πως για το χτίσιμο του, ανακάτεψε χώμα με κρασί αντί για νερό και, γι’ αυτό, το μέρος που έχτισε το εκκλησάκι ονομάστηκε Κρασοπαναγιά.

Άλλη παραλλαγή του μύθου θέλει τον άνθρωπο αυτό να είναι έμπορος να μη φτάνει στον προορισμό του αλλά, αφού σώθηκε με τη βοήθεια της Παναγίας, να χτίζει το εκκλησάκι χρησιμοποιώντας το λίγο κρασί που του είχε απομείνει.

Το εκκλησάκι της «Κρασοπαναγιάς» βρίσκεται ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατα της χερσονήσου των Μεθάνων. Αν και η πρόσβαση είναι δύσκολη, πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν με σκάφος ή κατόπιν πεζοπορίας για να απολαύσουν την ομορφιά του τοπίου.

Πώς θα βρεθείτε στο εκκλησάκι

Υπάρχουν δυο τρόποι για να επισκεφτεί κάποιος το εκκλησάκι. Ο πρώτος είναι και ο ευκολότερος, από τη θάλασσα. Μπορείτε να το επισκεφτείτε με σκάφος ή καΐκι, με αφετηρία ή τερματισμό, το γραφικό Βαθύ για ουζάκι.

Ο άλλος τρόπος, για τους πιο ριψοκίνδυνους, είναι από τη στεριά, με τα πόδια, σε μία πορεία 3,8χμ από την Καμένη Χώρα, όπου η υψομετρική διαφορά κατάβασης είναι 200 μ. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως αρκετά κουραστική, αφού το τελευταίο μέρος της διαδρομής γίνεται οχι από το μονοπάτι αλλά ακολουθώντας περάσματα (εν μέρει αναρριχητικά) σε απόκρημνα βράχια.

Send this to a friend