Αθήνα

32 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Τουρκία – Συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη, διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

CALLER'S CHOICE

«Κρασοπαναγιά»: Το εκκλησάκι στα απόκρημνα βράχια των Μεθάνων που φτιάχτηκε με χώμα και κρασί (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο θρύλος λέει ότι αυτό το μικρό, ξέμακρο από τους ανθρώπους εκκλησάκι, που λούζεται από τα κύματα, η «Κρασοπαναγιά» των Μεθάνων, χτίστηκε με χώμα και κρασί, ως εκπλήρωση σε τάμα.

Δείτε επίσης

Χειμωνιάτικος θα είναι και σήμερα ο καιρός! Σε ποιες περιοχές θα δούμε χιόνια, και δυνατούς ανέμους
Στην Ολίβια Κόλμαν για το «The Favourite» το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου- Τα δάκρυα του Λάνθιμου

Η «Κρασοπαναγιά» βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο των Μεθάνων και η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι ή με τα πόδια.

Η ύπαρξή της για πολλούς είναι άγνωστη, αλλά ο μύθος για την οικοδόμηση της εκκλησίας λίγο ή πολύ γνωστός.

Λέγεται πως πριν πολλά ένας ναυτικός που είχε φορτώσει τη βάρκα του με βαρέλια κρασί και πήγαινε στον Πειραιά για να τα πουλήσει, συνάντησε στο δρόμο του φουρτούνα και παρακάλεσε την Παναγία να τον βοηθήσει να πάει καλά στον προορισμό του. Αν η Παναγία τον βοηθούσε, εκείνος θα έφτιαχνε ένα εκκλησάκι από κρασί. Τελικά έφτασε σώος στον Πειραιά και έφτιαξε το πολύ μικρό αυτό εκκλησάκι. Θρυλείται πως για το χτίσιμο του, ανακάτεψε χώμα με κρασί αντί για νερό και, γι’ αυτό, το μέρος που έχτισε το εκκλησάκι ονομάστηκε Κρασοπαναγιά.

[the_ad id=”493520″]

Άλλη παραλλαγή του μύθου θέλει τον άνθρωπο αυτό να είναι έμπορος να μη φτάνει στον προορισμό του αλλά, αφού σώθηκε με τη βοήθεια της Παναγίας, να χτίζει το εκκλησάκι χρησιμοποιώντας το λίγο κρασί που του είχε απομείνει.

Το εκκλησάκι της «Κρασοπαναγιάς» βρίσκεται ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατα της χερσονήσου των Μεθάνων. Αν και η πρόσβαση είναι δύσκολη, πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν με σκάφος ή κατόπιν πεζοπορίας για να απολαύσουν την ομορφιά του τοπίου.

Πώς θα βρεθείτε στο εκκλησάκι

Υπάρχουν δυο τρόποι για να επισκεφτεί κάποιος το εκκλησάκι. Ο πρώτος είναι και ο ευκολότερος, από τη θάλασσα. Μπορείτε να το επισκεφτείτε με σκάφος ή καΐκι, με αφετηρία ή τερματισμό, το γραφικό Βαθύ για ουζάκι.

Ο άλλος τρόπος, για τους πιο ριψοκίνδυνους, είναι από τη στεριά, με τα πόδια, σε μία πορεία 3,8χμ από την Καμένη Χώρα, όπου η υψομετρική διαφορά κατάβασης είναι 200 μ. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως αρκετά κουραστική, αφού το τελευταίο μέρος της διαδρομής γίνεται οχι από το μονοπάτι αλλά ακολουθώντας περάσματα (εν μέρει αναρριχητικά) σε απόκρημνα βράχια.

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου
Νέο «επεισόδιο» μετά το «KEMAL REIS; Πληροφορίες πως ελληνικά πλοία «πήραν στο κυνήγι» το «Τζένγκις Χαν»!
Βερύκιος: Πιο «παπατζής» από τον Ερντογάν… πεθαίνεις – Πολύ μεγάλη η ζημιά στο «KEMAL REIS», στραπατσαρίστηκε η «ψευτοφρεγάτα»
Επιβάτης σε πλοίο αρνείται να βάλει μάσκα και φωνάζει! «Είναι φίμωτρο, αυτός είναι ο φασισμός του Κούλη»
Έτσι συγκρούστηκε η «Λήμνος» με την «Kemal Reis» – Σοβαρές ζημιές για την τουρκική φρεγάτα
Δεκαπενταύγουστος: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα