Αθήνα

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οι 11 προτάσεις Τσίπρα για έξοδο από την κρίση – Προσλήψεις σε υγεία-παιδεία, μείωση φόρων και στήριξη της εργασίας

CALLER'S CHOICE

Λιβάνιος στο TheCaller: «Πιθανόν συζητάμε για συμφωνία ρεκόρ για τη ψήφο των Αποδήμων»- Ποια νομοσχέδια προωθεί το ΥΠΕΣ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος βρέθηκε σήμερα στο στούντιο του TheCaller Web TV και μίλησε στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη για τα νομοσχέδια που βρίσκονται στα σκαριά, αλλά και τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Δείτε επίσης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Αναρχικοί επιτέθηκαν σε φοιτητές και πέταξαν καπνογόνα στον κεντρικό διάδρομο
Εμμανουήλ Μπούχλης: Αθώος ο καταδρομέας που τραγούδησε το «Μακεδονία Ξακουστή» στη διάρκεια άλματος με αλεξίπτωτο

«Είναι μία σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν τον εκλογικό νόμο και επιταχύνουν την εκλογική διαδικασία», είπε μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Λιβάνιος και σχολίασε ότι «προσπαθήσαμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο να φέρουμε μία σειρά νόμων, με πρώτο και κύριο το νομοθέτημα που διευκολύνει τη λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών μετά τη ψήφιση του Κλεισθένη». 

Τα κυριότερα σημεία για τη ψήφος των Αποδήμων

«Είχαμε το εξής δίλημμα, το Σύνταγμα έλεγε ότι χρειάζεται τις 200 ψήφους για να ισχύσει ή δεν θα ισχύσει ποτέ η ψήφος των Αποδήμων. Εκ των πραγμάτων και με βάση τη δεδομένη σύνθεση της Βουλής, έπρεπε να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις αν θα θέλαμε να υπάρξει κάποια συμφωνία. Τα κυριότερα σημεία στη συμφωνία για τη ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων είναι ότι το αποτέλεσμα των εκλογιών θα μετρά ισότιμα για τον υπολογισμό της εκλογικής δύναμης κάθε κόμματος και επομένως για το συνολικό αριθμό εδρών που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα. Το δεύτερο είναι ότι θα ψηφίζεται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας χωρίς σταυρό προτίμησης και ότι η ψηφοφορία θα γίνει σε προξενεία, πρεσβείες και άλλους κατάλληλους χώρους», είπε ο κ. Λιβάνιος.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τη ψήφο των Αποδήμων είναι και το ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα ψήφου. «Αυτό που συμφωνήσαμε είναι, όποιος έχει δικαίωμα ψήφου στον εκλογικό κατάλογο και να έχει τα τελευταία 35 χρόνια ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα». 

Ο ίδιος τόνισε ότι με την συμφωνία που υπάρχει συγκεντρώνονται παραπάνω από 290 βουλευτές. «Πιθανό συζητάμε για μία συμφωνία ρεκόρ».

«Η απλή αναλογική θα αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του λειτουργεί περισσότερο ως μικρότερο κόμμα παρά ως κόμμα εξουσίας εμμένοντας στην εφαρμογή της», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών. «Εκεί εκτιμούμε ότι δε θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται».

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο η κυβέρνηση δρομολογεί μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο, όπως η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, η ψήφος για τους πολίτες που βρίσκονται εκτός επικρατείας, η απλοποίηση εκλογικής διαδικασίας αλλά σε συνεργασία με το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η διασύνδεση Μητρώων Δημοσίου ώστε να πάψει ο πολίτης να είναι ο κλητήρας του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα, ο Θοδωρής Λιβάνιος αναφέρθηκε και στην επιτάχυνση της εκλογικής διαδικασίας, με την εξαγωγή ασφαλών αποτελεσμάτων μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, αλλά και με την αποζημίωση των μελών της εφορευτικής επιτροπής.

Προσφυγικό: Και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Πρέπει να μοιραστούν δίκαια οι πρόσφυγες. Πρέπει να γίνει άμεσα ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες… Και οι τοπικές κοινωνίες, λίγο ή πολύ, πρέπει να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί», είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος σχετικά με την μεταφορά προσφύγων σε δομές στην ηπειρωτική χώρα και τόνισε: «Η διαχείριση του προσφυγικού είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί. Δεν υπάρχουν προνομιακές και μη περιοχές. Το σοβαρότερο ζήτημα που έχει να λύσει αυτή η κυβέρνηση, έχοντας υπόψιν και το ανθρωπιστικό στοιχείο, είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει». 

Η κυβέρνηση προχωρά ταχύτητα σε θετικές νομοθετικές ρυθμίσεις

Αναφορικά με την πορεία της κυβέρνησης, ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προχωρήσει ταχύτατα σε πολύ θετικές νομοθετικές ρυθμίσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, το αναπτυξιακό και το νέο φορολογικό που έρχεται στη βάση των εξαγγελιών της. «Η διαχείριση του προσφυγικού είναι το πιο δύσκολο θέμα, που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με σοβαρότητα, εξηγώντας στους πολίτες ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Όλη η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω σε αυτό το ζήτημα, με ανθρωπισμό, για να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών, να επιτύχουμε την ανακούφιση των νησιών και την ισομερή κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν νιώθει «πολιτικός ή τεχνοκράτης» ο κ. Λιβάνιος απάντησε: «προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου σε ένα πλαίσιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, με στόχο να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Όπως για παράδειγμα μειώνοντας τη διεπαφή του κάθε πολίτη με το Δημόσιο, περιορίζοντας τη φυσική του παρουσία.

Δείτε τη συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου στη Φώφη Γιωτάκη:

Για 6η χρονιά πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά ο διαγωνισμός καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία bluegrowth piraeus
Ζακ Κωστόπουλος: Δύο χρόνια από την άγρια δολοφονία του
Συγκέντρωση στην Αθήνα για τα δύο χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου «αποχαιρετά» το πρότυπο της, την Ruth Bader Ginsburg που «έφυγε» σε ηλικία 87
Εντυπωσιακή εικόνα: Ο «Ιανός» από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Copernicus Sentinel-3
Κρήτη: O Ιερέας που στον αγιασμό έκανε κήρυγμα κατά της μάσκας, αρνήθηκε να την βάλει ακόμη και στο δικαστήριο