Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μάγκυ Δούση στο TheCaller: Στον ΣΥΡΙΖΑ ασκούμε πολιτική από τα κάτω προς τα πάνω, σε αντίθεση με τη ΝΔ – Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας

«Εάν καταφέρουμε να μιλήσουμε με τους συμπολίτες αδιαμεσολάβητα, γυρίζει…», δηλώνει στο TheCaller η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών και επικοινωνιολόγος Μάγκυ Δούση, εν όψει εθνικών εκλογών μετά το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές και την ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν καταφέρουμε να μιλήσουμε με τους συμπολίτες αδιαμεσολάβητα, γυρίζει…», δηλώνει στο TheCaller η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών και επικοινωνιολόγος Μάγκυ Δούση, εν όψει εθνικών εκλογών μετά το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές και την ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κωστής Μοσχολιός

«Η συνέπεια μιας επιλογής στην κάλπη δεν συνοδευόταν  με ένα άμεσο αντίκρισμα στις ζωές μας, γι' αυτό η επιλογή στις Ευρωεκλογές έχει μετονομαστεί σε χαλαρή ψήφο. Την 7η Ιουλίου, ψηφίζουμε για την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια», δηλώνει η Μάγκυ Δούση και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση αυτή, ήταν μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, μια κυβέρνηση που στόχος της ήταν να βγει από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και σε αυτό τα κατάφερε».

Εξηγώντας την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές δηλώνει πως «η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να εφαρμόσει το πολιτικό της σχέδιο για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και αυτό της στοίχισε. Δεν ήταν ψήφος επιδοκιμασίας της ΝΔ, αλλά μια ψήφος – καμπανάκι για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα των πολλών αλλά δεν όχι ακόμα μαζικό κόμμα», ενώ ερωτηθείσα για το προοδευτικό κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα το αποκαλεί «αναγκαίο» και όπως διευκρινίζει: «Δεν απευθύνεται σε πολιτικούς αλλά κυρίως σε πολίτες, για να ενδυναμωθεί η παρουσία του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο πλουραλισμός ιδεών και προτάσεων για μια καλύτερη κοινωνία».

Όσο για το αν διαβλέπει σύγκλιση την επόμενη μέρα των εκλογών με το Κίνημα Αλλαγής, απαντά πως «εφόσον αυτοπροσδιορίζεται στον προοδευτικό χώρο, υπάρχουν σημεία σύγκλισης. Η τωρινή ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επέλεξε να αντιταχθεί στα περισσότερα νομοσχέδια που ενέπιπταν στο δίπολο Πρόοδος – Συντήρηση, γεγονός που δυσκολεύει τη σύγκλιση, αλλά κάθε εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί ένα νέο πολιτικό τοπίο».

Η Μάγκυ Δούση έκανε, επίσης, λόγο για «προσπάθεια ακύρωσης του ηθικού μας πλεονεκτήματος» από την Αντιπολίτευση, αναφορικά με τις μετατάξεις στη Βουλή και κλείνοντας υποστηρίζει πως «οι ψηφοφόροι έχουν στη διάθεση τους 4 σταυρούς. Νομίζω ότι είναι οι ίδιοι που θα φτιάξουν με τις επιλογές τους την ‘’συνταγή της επιτυχίας’’ για την επόμενη τετραετία. Κανείς δεν κατέχει τη μόνη αλήθεια. Είναι βέβαιο, όμως, ότι είναι αδύνατον να μη βρει κάποιος την πολιτική του έκφραση σε υποψήφιες και υποψήφιους του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική συμμαχία στην Α’ Αθήνας».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Μάγκυς Δούση στο TheCaller:

Μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν βέβαια οι εκλογές ήταν με λίστα, κατέρχεστε ξανά υποψήφια με τον «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», αυτή τη φορά όμως θα μπείτε και στο «κυνήγι του σταυρού», στην Α’ Αθηνών. Γιατί λοιπόν υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Σε αυτήν την εκλογική μάχη συγκρούονται δύο πολιτικά σχέδια με σαφείς διαφορές.  Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις της δεκαετίας που διανύουμε, το διακύβευμα ήταν ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη χρεωκοπία της χώρας, τώρα όμως, που η χώρα ανακτά την κυριαρχία της και ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια,  τώρα που οι κυβερνήσεις έχουν μεγαλύτερο εύρος πολιτικών επιλογών, τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Σε αυτή την εκλογική μάχη δεν θα μπορούσα να είμαι απούσα.  Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο με γεμίζει χαρά και τιμή».

Πρόκειται, πάντως, για μια πολύ δύσκολη συγκυρία για το κυβερνών κόμμα, δεδομένου ότι προέρχεται από μια «βαριά» ήττα στις ευρωεκλογές και όλες οι δημοσκοπήσεις μετά την 26η Μαΐου δείχνουν σαφές προβάδισμα της ΝΔ, ικανό να τής δώσει ακόμα και αυτοδυναμία. Τελικά γυρίζει, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας;

«Στις ευρωεκλογές ψηφίσαμε για τους αντιπροσώπους μας στην Ευρωβουλή. Την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών, οι βουλευτές κατείχαν τις έδρες τους, οι Υπουργοί είχαν τη νομοθετική πρωτοβουλία και πρωθυπουργός ήταν και είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Η συνέπεια μιας επιλογής στην κάλπη δεν συνοδευόταν  με ένα άμεσο αντίκρισμα στις ζωές μας, γι' αυτό η επιλογή στις Ευρωεκλογές έχει μετονομαστεί σε χαλαρή ψήφο. Την 7η Ιουλίου, ψηφίζουμε για την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Το κριτήριο της ψήφου θα είναι διαφορετικό, οι κάλπες είναι άδειες αλλά τα επίδικα παρόντα. Συνεπώς, εάν καταφέρουμε να μιλήσουμε με τους συμπολίτες αδιαμεσολάβητα, γυρίζει...».

Έχετε καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ στο τι πήγε λάθος και ήρθε αυτή η ήττα με διαφορά 9,3 μονάδων στις ευρωεκλογές; Ήταν μια ψήφος αποδοκιμασίας περισσότερο προς την πολιτική Τσίπρα παρά επιδοκιμασίας στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Στη χώρα την τελευταία δεκαετία εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας, πολιτικές που φτωχοποίησαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πολιτικές που συρρίκνωσαν σημαντικές δομές για τη λειτουργία του Κράτους. Κάποιες από αυτές τις πολιτικές αναγκάστηκε να της εφαρμόσει και η παρούσα κυβέρνηση. Η μεταρρυθμιστική κόπωση και η απουσία εναλλακτικής προοπτικής κατά τα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψήφου των Ευρωεκλογών. Μετά την έξοδο από τα αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση ανέπτυξε μέρος της πολιτικής της, αλλά ο χρόνος που της απέμεινε ήταν λίγος. Η κυβέρνηση αυτή, ήταν μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, μια κυβέρνηση που στόχος της ήταν να βγει από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και σε αυτό τα κατάφερε.  Δεν πρόλαβε όμως να εφαρμόσει το πολιτικό της σχέδιο για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και αυτό της στοίχισε. Δεν ήταν ψήφος επιδοκιμασίας της ΝΔ, αλλά μια ψήφος – καμπανάκι για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεχθήκατε σφοδρή κριτική από την Αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για «όργιο ρουσφετιών», με αφορμή το πρόσφατο ζήτημα που ανέκυψε με τις μετατάξεις συγγενών και φίλων πολιτικών προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να ζητάει συγγνώμη. Έκλεισε όμως η «πληγή»; Σας ρωτάω γιατί, εύλογα μπορεί να πει κάποιος ότι «όλοι ίδιοι είναι τελικά» και πως αυτά που έκαναν παλιότερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι παράλογο η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ‘’όργιο ρουσφετιών’’ αναφερόμενη σε μια διακομματική συμφωνία, η οποία δεν προχώρησε λόγω της άμεσης παρέμβασης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Άρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δε θα γίνουμε ίδιοι. Από το 2015, δεν έχει διοριστεί ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος στο Δημόσιο πέραν των νόμιμων διαδικασιών. Νομοθετήθηκε η αξιολόγηση του Δημοσίου με έναν πολύ πιο παραγωγικό τρόπο, δηλαδή με αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, που στόχο έχουν τη βέλτιστη αποδοτικότητα, δημιουργήθηκαν οργανογράμματα στις υπηρεσίες αλλά και περιγραφή εργασίας, έτσι ώστε ο κάθε υπάλληλος να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και συγκεκριμένες ευθύνες. Ο εκσυγχρονισμός και η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου Τομέα προχώρησαν σημαντικά. Η προσπάθεια ακύρωσης του ηθικού μας πλεονεκτήματος δεν ευνοεί ούτε την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματός μας».

Θεωρείτε πως πέτυχε το προοδευτικό κάλεσμα που απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας με τη συγκρότηση της «Προοδευτικής Συμμαχίας»; Υπάρχει πεδίο σύγκλισης με το Κίνημα Αλλαγής την επαύριο των εκλογών;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα των πολλών αλλά δεν είναι ακόμα μαζικό κόμμα. Το προοδευτικό κάλεσμα ήταν και είναι αναγκαίο. Δεν απευθύνεται σε πολιτικούς αλλά κυρίως σε πολίτες, για να ενδυναμωθεί η παρουσία του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο πλουραλισμός ιδεών και προτάσεων για μια καλύτερη κοινωνία.  Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, το θεωρώ πετυχημένο, αλλά αυτή η διαδικασία είναι μακρά και δεν έχει μόνο εκλογική απεύθυνση. Εφόσον το Κίνημα Αλλαγής αυτοπροσδιορίζεται στον προοδευτικό χώρο, υπάρχουν σημεία σύγκλισης. Η τωρινή ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επέλεξε να αντιταχθεί στα περισσότερα νομοσχέδια που ενέπιπταν στο δίπολο Πρόοδος – Συντήρηση, γεγονός που δυσκολεύει τη σύγκλιση, αλλά κάθε εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί ένα νέο πολιτικό τοπίο».

Ανήκετε στη νέα γενιά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και είστε μια από τις πιο νέες υποψήφιες για την επόμενη Βουλή. Πόσο δύσκολο είναι να πρωταγωνιστήσει ειδικά μια νέα γυναίκα στην ελληνική πολιτική σκηνή;

«Το πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής είναι οι πολυετείς αγκυλώσεις ενός κληρονομικού πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι που ‘’έσπασε’’ ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 και αυτός είναι ο λόγος που το χθες επιχειρεί να επιστρέψει. Αυτό που δεν έχει καταλάβει το πολιτικό σύστημα και το σύμπλεγμα συμφερόντων που το υποστηρίζει, είναι ότι η πολιτική δεν ανήκει σε αυτούς που την απομυζούν, αλλά σε αυτούς που την εργάζονται προς όφελος των ανθρώπων. Άρα λοιπόν, το θέμα δεν είναι η ηλικία, αλλά η νοοτροπία. Μπορώ να σας δείξω πολλούς και πολλές νέους και νέες πολιτικούς που υιοθετούν γερασμένες πρακτικές και πολλές και πολλούς πολιτικούς που δίνουν με νεανική ορμή και ανιδιοτέλεια τον αγώνα υπέρ των ανθρώπων επί δεκαετίες. Ούτε η ηλικία, ούτε το φύλο προσδιορίζουν την ποιότητα της βουλευτική ικανότητας. Αυτή υπάρχει ή δεν υπάρχει. Προσωπικά ανήκω σε αυτό τμήμα της κοινωνίας όπου οι νέοι και οι νέες σχεδιάζουν, δημιουργούν, διεκδικούν και δρουν προάγοντας την Πολιτική κι όχι τον πολικαντισμό. Εκ την πραγμάτων, δεν υποτιμώ τις αγκυλώσεις του πολιτικού συστήματος, αλλά δεν με φοβίζουν στο παραμικρό».

Γιατί ο ψηφοφόρος να ψηφίσει τη Μάγκυ Δούση την Κυριακή των εκλογών της 7ης Ιουλίου; Με ποια ζητήματα σκοπεύετε να ασχοληθείτε εφόσον εκλεγείτε βουλευτής στην Α’ Αθηνών;

«Οι ψηφοφόροι έχουν στη διάθεση τους 4 σταυρούς. Νομίζω ότι είναι οι ίδιοι που θα φτιάξουν με τις επιλογές τους την ‘’συνταγή της επιτυχίας’’ για την επόμενη τετραετία. Κανείς δεν κατέχει τη μόνη αλήθεια. Είναι βέβαιο, όμως, ότι είναι αδύνατον να μη βρει κάποιος την πολιτική του έκφραση σε υποψήφιες και υποψήφιους του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική συμμαχία στην Α’ Αθήνας. Κανείς βουλευτής ή βουλεύτρια δεν επιλέγει τον τομέα ασκήσεις των πολιτικών καθηκόντων του. Στο ΣΥΡΙΖΑ την ατζέντα μας την επιβάλουν οι πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων. Ασκούμε πολιτική από τα κάτω προς τα πάνω, σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία που επιβάλει πολιτικές με βάση τις ανάγκες των συμφερόντων που υπηρετεί. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι, εφόσον εκλεγώ, θα ασχοληθώ επίμονα με κάθε δίκαιο ατομικό ή συλλογικό αίτημα και προτάσεις που προάγουν την ποιότητα της σχέσεις πολιτών και πολιτικής. Για να το πετύχω αυτό θα χρησιμοποιήσω κάθε δυνατότητα που μου δίνει ο κανονισμός της βουλής, αλλά και τις συμμαχίες που θα αναπτύξω με τους ενεργούς πολιτικές και τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας».

Send this to a friend