Αθήνα

9 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έξαλλος ο Παπαδάκης με Κούγια: Του έκλεισε το τηλέφωνο ο δικηγόρος – «Όταν δεν σας συμφέρει κλείνετε το τηλέφωνο κύριε Κούγια» (ΒΙΝΤΕΟ)

CALLER'S CHOICE

Μαραντζίδης: Μαθαίνουμε να ζούμε σε τοξικό περιβάλλον με ολοένα λιγότερη Δημοκρατία

«Ζούμε σε ένα ανυπόφορο τοξικό περιβάλλον. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να συνηθίσουμε να ζούμε υπό συνθήκες «δημοκρατικής έκπτωσης»...

«Ζούμε σε ένα ανυπόφορο τοξικό περιβάλλον. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να συνηθίσουμε να ζούμε υπό συνθήκες «δημοκρατικής έκπτωσης» και τοξικότητας ζητώντας ολοένα και λιγότερα από τη δημοκρατία μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στο Liberal ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης.

Μιλά για ένα εθνολαϊκιστικό πολιτικό φάσμα που δεν αντιλαμβάνεται ότι η ελεύθερη χρήση βίας αφομοιώνεται από τους πολίτες που εθίζονται σε αυτήν, και για μια κοινωνία που συνεχίζει να τελεί υπό το σοκ της «κωλοτούμπας» του 2015.

Το «όλοι ίδιοι είναι» αποτελεί ακόμη το κυρίαρχο πολιτικό-ιδεολογικό αφήγημα, λέει ο κ. Μαραντζίδης, προσθέτοντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμη «θάψει» το «όχι» του δημοψηφίσματος, το οποίο κυκλοφορεί ανάμεσά μας σαν περιπλανώμενο ζόμπι. Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο, πιστεύει ότι είναι αρκετά πιθανό να δούμε εκλογές μέσα στο 2018, είτε από ατύχημα, είτε από στρατηγική επιλογή.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης στο Liberal:

Ένα από τα κεφάλαια που στιγμάτισαν τη χρονιά που φεύγει στα καθ’ ημάς, ήταν η κλιμάκωση της δημόσιας βίας από κουκουλοφόρους και συλλογικότητες με εισβολές σε πανεπιστήμια, εφορίες, τηλεοπτικούς σταθμούς μέχρι επιθέσεις σε αστυνομικούς, βανδαλισμούς σε λεωφορεία, κ.ο.κ. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση έκλεινε συχνά το μάτι είτε με φράσεις όπως «τα δικά μας παιδιά», είτε με την αδράνεια που επιδεικνύει. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά οξύ. Σε μερικούς χώρους είναι θέμα τύχης ότι δεν έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά κάποιος ή και σκοτωθεί ακόμη. Στα πανεπιστήμια, οι άνθρωποι ζουν υπό το φόβο να μην έχουν καμιά ατυχή συνάντηση. Άσε που στη συνέχεια μπορεί να κληθούν να κάνουν και την αυτοκριτική τους γι’ αυτό. Η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι κραυγαλέα. Μερικές φορές οι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως αντιμετωπίζουν τη βία ως νομιμοποιημένο εργαλείο στο πολιτικό τους οπλοστάσιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το συνεχές μπρος-πίσω που βλέπουμε από το ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της βίας σχετίζεται με το γεγονός πως η μετακομμουνιστική αριστερά δεν έχει κόψει πλήρως τον ομφάλιο λώρο που την ενώνει με τις επαναστατικές της παραδόσεις. Για να παραφράσω το παλιό σύνθημα, δεν έχουν ακόμη σκοτώσει το κνίτη που ‘χουν μέσα τους. Όσο νωρίτερα αποφασίσουν να το κάνουν, πάντως, τόσο το καλύτερο για όλους».

– Η συνεχής προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση νομιμοποιεί ηθικά όλα τα παραπάνω;

«Υπάρχουν σημάδια ποιοτικής υποβάθμισης της Δημοκρατίας μας. Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ δέχονται προσβλητικές και βίαιες λεκτικές επιθέσεις από υπουργούς για αντι-πατριωτική στάση. Πανεπιστήμια και Πρυτάνεις στοχοποιούνται από μηχανισμούς προπαγάνδας αν δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυβερνητικές επιθυμίες και θέσεις. Κουκουλοφόροι με συμπεριφορά παρακρατικού ρημάζουν και δέρνουν. Η δικαιοσύνη είτε απαξιώνεται είτε επιχειρείται να ελεγχθεί και οι δικαστές που είναι «απείθαρχοι» υβρίζονται και λοιδορούνται. Πρόκειται για ένα ανυπόφορο, τοξικό περιβάλλον. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να συνηθίσουμε να ζούμε υπό συνθήκες «δημοκρατικής έκπτωσης» και τοξικότητας ζητώντας ολοένα και λιγότερα από τη δημοκρατία μας».

Επίσης το 2017 στιγματίστηκε από αυτή την εμφυλιοπολεμική ρητορική της κυβέρνησης του τύπου “ή με εμάς ή με τους άλλους” η οποία τροφοδοτεί το κοινωνικό μίσος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις του κ. Πολάκη. Αυτός ο πολιτικός πολιτισμός της κυβέρνησης τι μηνύματα στέλνει;

«Ο λεκτικός εμφύλιος και το κλίμα εθνικού διχασμού δεν είναι προϊόν της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καλλιεργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, ιδιαίτερα ανάμεσα στο 2010-2015, από το εθνολαϊκιστικό μπλοκ με το διαχωρισμό μεταξύ «γερμανοτσολιάδων» και «αντιστασιακών» και αυτό το μπλοκ έφερε τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία. Αυτός ο πολιτικός πολιτισμός στηρίζεται στο μίσος, το φθόνο και την άγνοια. Επιδιώκει την τυφλή αντιπαράθεση και αρνείται κάθε έννοια ορθολογικού και νηφάλιου διαλόγου. Ευτυχώς στις μέρες μας κάναμε κάποια βήματα προόδου. Όπως το λέει κι ο πρωθυπουργός, εκείνος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον».

Σε τι πιστεύετε ότι συνεισέφερε περισσότερο η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως στο ότι γκρεμίστηκαν ιδεολογικές αυταπάτες και το έδαφος για τον επόμενο που θα κυβερνήσει τη χώρα θα είναι λιγότερο δύσβατο σε πολλούς τομείς; Μήπως χάρη στον κ. Τσίπρα ωρίμασε επιτέλους ο Έλληνας, και θα είναι πολύ δύσπιστος απέναντι στον επόμενο που θα τον καλέσει να ξεσηκωθεί;

«Αναμφίβολα συνέβαλε τα μέγιστα στο να καταρρεύσουν σε ταχύτατο χρόνο οι κυρίαρχοι κατά τη μεταπολίτευση μύθοι της ελληνικής αριστεράς, που αποτέλεσαν και τη βάση πάνω στην οποία θεμελιώθηκαν οι αντιμνημονιακές αυταπάτες. Επιπλέον, η ελληνική κοινωνία είναι σήμερα πολύ πιο ώριμη για μεταρρυθμίσεις και για συναινετική πολιτική. Τέλος, η διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέβαλε στην κατάρριψη ενός ακόμη μύθου: πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να μακροημερεύσουν. Κρατήστε το αυτό το τελευταίο, μπορεί να μας χρειαστεί στο προσεχές διάστημα με άλλους πρωταγωνιστές ίσως».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Μαραντζίδη στο liberal.gr

Έξαλλος ο Παπαδάκης με Κούγια: Του έκλεισε το τηλέφωνο ο δικηγόρος – «Όταν δεν σας συμφέρει κλείνετε το τηλέφωνο κύριε Κούγια» (ΒΙΝΤΕΟ)
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου
ΟΙΕΛΕ: Φιμώνουν τους εκπαιδευτικούς στα Αρσάκεια για την «δράση» Λιγνάδη
Έλενα Ακρίτα: Να βγουν να μιλήσουν όσοι ξέρουν για τον Λιγνάδη και το Αρσάκειο! (vid)
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου
Δοξιάδης: Προϊόν διεστραμμένων εγκεφάλων τα ψέματα για τα ανήλικα προσφυγόπουλα