Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μαραντζίδης στο TheCaller: Δεδομένη η νίκη της ΝΔ στις εκλογές και στρατηγικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ – Θα  έχουμε εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Στο στούντιο του TheCaller WEB TV φιλοξενήθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πολιτικός αναλυτής Νίκος Μαραντζίδης, στο πλαίσιο συνέντευξής του με τον δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη, εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου και στον απόηχο των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Στο στούντιο του TheCaller WEB TV φιλοξενήθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πολιτικός αναλυτής Νίκος Μαραντζίδης, στο πλαίσιο συνέντευξής του με τον δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη, εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου και στον απόηχο των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Όπως είπε ο κ. Μαραντζίδης «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδωσε έναν ξεκάθαρο νικητή και έναν ξεκάθαρο ηττημένο… Έδωσε ένα σκαλοπάτι στη ΝΔ για να ανέβει σε ποσοστά και να εδραιώσει τη νίκη της, αρκετά κοντά στην αυτοδυναμία, με ερωτηματικό αν θα αυξηθεί ή όχι η διαφορά».

Ο ίδιος αρνήθηκε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν έκπληξη, αφού όπως ισχυρίστηκε «τα εκλογικά αποτελέσματα δεν διαμορφώνονται στην προεκλογική περίοδο… ήταν χρονικό ενός προαναγγελθέντος συμβάντος η μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, εδώ και 15 μήνες είχαμε μια σταθερά μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ…».

«Για όσους μετρούσαν συστηματικά, όπως εμείς στο ΠΑΜΑΚ θεωρούσαμε δεδομένη τη νίκη της ΝΔ, σίγουρα με πάνω από 5 μονάδες… Μου έκανε εντύπωση ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξεπλάγησαν με το αποτέλεσμα, ήταν λάθος εκτίμηση, όπως λάθος εκτίμηση αποδείχθηκε η επιλογή να μην κάνουν μαζί ευρωεκλογές και εκλογές, όπου σίγουρα θα περιόριζαν την απόσταση από τη ΝΔ», υπερθεμάτισε ο κ. Μαραντζίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «ευρωεκλογές έγιναν με ατζέντα εθνικών εκλογών, προσθετικά σε αυτό ενίσχυσε η στρατηγική κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, σήκωσε το γάντι στρατηγικά λανθασμένα, με τον πρωθυπουργό να δίνει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην κάλπη. Ήταν λάθος στρατηγική, οι ευρωεκλογές δεν ενδείκνυνται για τις κυβερνήσεις για να είναι νυν υπέρ πάντων αγών… Το αίσθημα στον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις ευρωεκλογές ήταν ότι ’’θα χάσουμε με μικρή διαφορά και πάμε μετά για να το ανατρέψουμε σε εθνικές εκλογές’’».

Όσον αφορά στην εκτίμησή του για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο ίδιος έκανε λόγο για «ενισχυμένο δικομματισμό» και προέβλεψε «εξελίξεις στην Κεντροαριστερά μετά τις εκλογές».

Ερωτηθείς αν «βλέπει» σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής, υποστήριξε πως «ο χώρος αυτός οφείλει να ξεπεράσει τα τραύματά του, αν μετά τις εκλογές πρυτανεύσει μόνο η μελαγχολία και δεν δουν θετικά στο μέλλον, θα υποχρεωθούν σε μια νέα ήττα μετά από κάποια χρόνια που μπορεί για έναν από τους δυο να είναι και καταδικαστική…».

Τέλος, μίλησε και για τα μικρά κόμματα, το «Μέρα25» του Γιάνη Βαρουφάκη και την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, λέγοντας πως «για τα μικρά κόμματα το τελευταίο 48ωρο είναι καθοριστικό», δίνοντας πάντως περισσότερες πιθανότητες να μπει στη Βουλή το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.

 Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο TheCaller Web TV και τον Αιμίλιο Περδικάρη ο Νίκος Μαραντζίδης:

Send this to a friend