Αθήνα

9 oC

ψιχάλες

Μαρία Κακαλή: Η νεαρότερη δήμαρχος των εκλογών του '14 μιλά στο TheCaller για τον Αγ. Ευστράτιο, τους δύο και μοναδικούς υπαλλήλους του δήμου και τα κεφαλαιώδη προβλήματα του νησιού

Η Μαρία Κακαλή, το 2014, και στα 27 της μόλις χρόνια, ανέλαβε να σηκώσει στις «πλάτες» της την διοίκηση ενός μικρού μεν, ιστορικού δε νησιωτικού δήμου, του Αγίου Ευστρατίου. Υπήρξε η νεαρότερη δήμαρχος που ανέδειξαν οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και σήμερα 5 χρόνια μετά, μιλά στο TheCaller για την εμπειρία ζωής να διοικείς ένα δήμο με 200 μόνιμους κατοίκους, μοιράζεται τις αγωνίες της για τα κεφαλαιώδη προβλήματα του νησιού και ξεκαθαρίζει ότι καλείται να τα αντιμετωπίσει έχοντας στη διάθεσή της μόλις 2 δημοτικούς υπαλλήλους.

Η Μαρία Κακαλή, το 2014, και στα 27 της μόλις χρόνια, ανέλαβε να σηκώσει στις «πλάτες» της την διοίκηση ενός μικρού μεν, ιστορικού δε νησιωτικού δήμου, του Αγίου Ευστρατίου. Υπήρξε η νεαρότερη δήμαρχος που ανέδειξαν οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και σήμερα 5 χρόνια μετά, μιλά στο TheCaller για την εμπειρία ζωής να διοικείς ένα δήμο με 200 μόνιμους κατοίκους, μοιράζεται τις αγωνίες της για τα κεφαλαιώδη προβλήματα του νησιού και ξεκαθαρίζει ότι καλείται να τα αντιμετωπίσει έχοντας στη διάθεσή της μόλις 2 δημοτικούς υπαλλήλους.

ΓΡΑΦΕΙ Η Τόνια Ζαραβέλα

«Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια ήσυχη, δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα να έρχεται το τέλος της ημέρας και στον μικρό απολογισμό της να μπορείς να αναγνωρίσεις τι πήγε και τι δεν πήγε καλά, ποιο ήταν το λάθος και πως θα το διορθώσεις και να είσαι σίγουρος πως δεν αδίκησες κανένα», εξομολογείται στο TheCaller και την Τόνια Ζαραβέλα η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή.

«Το βάρος της ευθύνης που έχεις, πραγματικά είναι πολύ μεγάλο και είναι κάτι που δε συνηθίζεται εύκολα, μαθαίνεις όμως να ζεις με αυτό.  Η τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί υπομονή, επιμονή, σχέδιο και φυσικά να μην ξεφύγεις. Πάντα ήμουν ανήσυχο πνεύμα, ποτέ βέβαια δεν πίστευα πως θα αναλάβω μία τέτοια θέση» σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε η δήμαρχος.

Όπως θα πει η Μαρία Κακαλή, μπορεί να μιλάμε για ένα μικρό νησί, ωστόσο, οι αρμοδιότητες δεν διαφέρουν σε τίποτα με τις αντίστοιχες που έχει ο δήμαρχος της Αθήνας.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη της δημάρχου Αγίου Ευστρατίου στο TheCaller και την Τόνια Ζαραβέλα:

Για τους μικρούς τόπους και δη τα μικρά νησιά, όπως είναι ο Άγιος Ευστράτιος, όσοι είμαστε έξω από το χορό θεωρούμε ότι τα προβλήματα είναι ανάλογα της έκτασης και του πληθυσμού ενός τόπου. Είναι αυτή μία ρεαλιστική προσέγγιση; Πόσο μικρά ή σημαντικά είναι τα προβλήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε στον Άη Στράτη;

Για να είμαι ειλικρινής όχι αυτή η άποψη δεν είναι καθόλου ρεαλιστική. Μετά τον Καλλικράτη και τη μετατροπή της Κοινότητας Αγίου Ευστρατίου σε Δήμο, αναλάβαμε τις ίδιες αρμοδιότητες που έχει και ο Δήμος, για παράδειγμα, της Αθήνας, με τη διαφορά όμως ότι είμαστε ένας πολύ μικρός νησιωτικός Δήμος με ελάχιστο προσωπικό. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Δήμο είναι δύο, υπηρετεί μία υπάλληλος στο ΚΕΠ και υπάρχει μία υπάλληλος που ασχολείται με την καθαριότητα στο σχολείο. Δεν υπάρχει Τεχνική Υπηρεσία, ούτε Οικονομική Υπηρεσία, ούτε υπηρεσίας καθαριότητας, υπεύθυνος τουρισμού και προβολής του νησιού μας, δεν υπάρχει στο νησί εφορεία, ούτε πολεοδομία, ούτε δασική υπηρεσία, ούτε πυροσβεστική.

Αυτά είναι προβλήματα που δυσχεραίνουν τις διαδικασίες καθώς και την πραγματοποίηση έργων και εργασιών, θα αναφέρω ένα απλό παράδειγμά, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να αντικατασταθεί ένα φωτιστικό σώμα το οποίο υπέστη βλάβη στο Δήμο μας; Αρχικά δεν έχουμε αρμόδιο υπάλληλο, επίσης, δεν έχουμε το μηχάνημα με το οποίο θα ανέβει κάποιος να αντικαταστήσει αυτό που υπέστη φθορές και φυσικά υπάρχουν και τα θέματα ασφάλειας, όπου δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να προβεί σε αυτή την εργασία.

Ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στην υλοποίηση μεγάλων έργων για τα οποία απαιτούνται τεχνικές γνώσεις.

Πιστεύω όμως,  πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νησιά, όπως είναι το νησί μας, είναι ότι δεν έχει ασχοληθεί κανείς σοβαρά για τη νησιωτικότητα και τα θέματα που την αφορούν. Δεν πρέπει όμως να προσεγγίσουμε όλα τα νησιά με τον ίδιο τρόπο, αλλού «πονάει» ο Άγιος Ευστράτιος και αλλού η Λέσβος και η Χίος. Είναι και τα τρία νησιά αλλά με πολλές διαφορές, το μέγεθος, ο πληθυσμός, οι τομείς παραγωγής, η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, η υγεία, το σχολείο, ο πολιτισμός και η ιστορία, οι υποδομές, όλοι οι παραπάνω τομείς σε κάθε τόπο έχουν αναπτυχθεί διαφορετικά. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εξατομικευμένη προσέγγιση σε κάθε νησί της Περιφέρειάς μας προκειμένου να λύσουμε τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε όλες τις συνθήκες για την ανάπτυξή τους.

Από την έναρξη κιόλας της θητείας σας είχατε να αντιμετωπίσετε ένα κορυφαίο πρόβλημα. Αυτό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με το Λαύριο και την Καβάλα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που επανήλθε πριν από λίγες εβδομάδες. Ποια είναι η κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του Αγίου Ευστρατίου σήμερα; Ποια βήματα έχουν γίνει κατά καιρούς και από τη δική σας διοίκηση για την επίλυσή τους;

Η σύνδεση των νησιών μας με την Ηπειρωτική Χώρα είναι ζωτικής σημασίας. Όσον αφορά το νησί του Αγίου Ευστρατίου, πραγματικά το 2015 αντιμετωπίσαμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση και είχαμε μείνει αποκομμένοι από το Λαύριο και την Καβάλα για σαράντα (40) μέρες, καταλαβαίνετε λοιπόν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις δυσκολίες που προέκυψαν με τη μετακίνηση των επιβατών και των προϊόντων. Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονίσουμε το εξής, πως είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα, ξέρουμε τα προβλήματα καθώς και τα προτερήματα του τόπου μας για αυτό και επιλέξαμε να μείνουμε εδώ, αυτό όμως δε σημαίνει πως επαναπαυόμαστε, όταν συμβαίνει κάτι τόσο σοβαρό πρέπει και οφείλουμε να αντιδρούμε. Γιατί αν δεν το κάνουμε το νησί μας θα ερημώσει. Η ασφαλής, λοιπόν, και τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι ο τρόπος που θα επιτευχθεί αυτό. Τα τελευταία χρόνια, από το 2015 δηλαδή και μετά έχουμε καταφέρει να υπάρχει σύνδεση με την Ηπειρωτική Χώρα (Λαύριο και Καβάλα) τρεις φορές την εβδομάδα το χειμώνα και τέσσερις το καλοκαίρι, αυτό είχε σαν άμεσο αντίκτυπο, μαζί με τις δράσεις για την τουριστική προβολή του τόπου μας, την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών μας και μία μικρή παράταση της τουριστικής περιόδου, τα τελευταία δύο χρόνια. Σιγά σιγά, βήμα βήμα, προσπαθούμε να βάλουμε γερές βάσεις για να γίνει το νησί μας τουριστικός προορισμός. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει αύριο, θέλει χρόνο, σχέδιο και φυσικά πόρους.

Πριν από δύο χρόνια ο δήμος Αγίου Ευστρατίου είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω επιδρομής ακρίδας. Έχει εξομαλυνθεί πλέον το πρόβλημα; Ποιες κινήσεις έχουν γίνει;

Το νησί μας από το 2009 αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την αύξηση του πληθυσμού των ακρίδων, ευτυχώς σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία χρηματοδότησε το πρόγραμμα αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, από το 2016 πραγματοποιούνται επίγειοι και εναέριοι ψεκασμοί με τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών (drown) καθώς και τη χρήση συγκεκριμένων οικολογικών σκευασμάτων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του πληθυσμού χρόνο με το χρόνο.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω τη μεγάλη μάχη που δόθηκε προκειμένου να πείσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σοβαρότητα του προβλήματος καθώς και τον αγώνα με τη γραφειοκρατία και τη νομοθεσία για να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και για τη χρήση του συγκεκριμένου, επαναλαμβάνω, οικολογικού σκευάσματος αλλά και για τον εναέριο ψεκασμό με drown. Ήταν πραγματικά μία χρονοβόρα διαδικασία, ένας μαραθώνιος όπου τελικά τα καταφέραμε.

Ξέρετε, στόχος του προγράμματος δεν είναι να εξαλείψουμε τις ακρίδες, αλλά να επαναφέρουμε τον αριθμό τους σε φυσιολογικά για την περιοχή επίπεδα, προκειμένου να διασφαλίσουμε σε βάθος χρόνου πως  θα μπορέσει η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού μας να επανέλθει. Πράγμα το οποίο φαίνεται πως γίνεται.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όλους όσους συνέβαλαν αρχικά στην εξεύρεση της παραπάνω λύσης, τη συντοπίτισσα κυρία Μ. Γερογιαννάκη, τον καθηγητή εντομολόγο κύριο Α. Τσαγκαράκη, τον  Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Παπαδούλη, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Καλογήρου, όλους όσους έτρεξαν για να εξασφαλίσουν τις αδειοδοτήσεις, κυρίως όμως τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποιούν τις επεμβάσεις στο πεδίο και δεν είναι άλλοι από τους φοιτητές οι οποίοι, δίνουν μάχη τις περιόδους των επεμβάσεων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ την 88 ΣΔΙ Λήμνος και την ΑΣΔΕΝ, για την ενεργό συμμετοχή τους με τη διάθεση οχημάτων για τη μεταφορά της ομάδας στα πεδία δράσης. Καθώς και στον προηγούμενο αρχηγό της ΑΣΔΕΝ, κ. Μανωλάκο, ο οποίος είχε καταλάβει τη σοβαρότητα του προβλήματος και είχε παρακολουθήσει από κοντά τις δράσεις αυτές.

Η ευθύνη της διοίκησης ενός τόπου με τόσες ιδιομορφίες, μακρά και αιματοβαμμένη ιστορία, αλλά και ιδιαίτερα προβλήματα σάς βρήκε σε μία πολύ νεαρή ηλικία. Υπήρξατε η νεότερη δήμαρχος που εκλέχθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Πώς ένα «φρέσκο» αυτοδιοικητικά πρόσωπο «σηκώνει στις πλάτες του» διοικητικά το νησί του Αγίου Ευστρατίου;

Το βάρος της ευθύνης που έχεις, πραγματικά είναι πολύ μεγάλο και είναι κάτι που δε συνηθίζεται εύκολα, μαθαίνεις όμως να ζεις με αυτό.  Η τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί υπομονή, επιμονή, σχέδιο και φυσικά να μην ξεφύγεις. Πάντα ήμουν ανήσυχο πνεύμα, ποτέ βέβαια δεν πίστευα πως θα αναλάβω μία τέτοια θέση. Αυτό που με ευχαριστεί, είναι να μπορώ να είμαι ενεργό μέρος των λύσεων των προβλημάτων και να μπορώ να έχω και να εκφράζω την άποψή μου για την εξέλιξη του τόπου μου. Εννοείται πως η απόφαση αυτή είχε και συνεχίζει να έχει άγχος και πίεση, για αυτό  το να πατάς γερά στα ποδιά σου είναι πολύ μεγάλο προτέρημα. Αξίζει να τονιστεί ότι  κρίνεσαι καθημερινά και πρέπει να είσαι δέκα βήματα μπροστά προκειμένου να προλάβεις γεγονότα, καταστάσεις, προβλήματα. Όλο αυτό όμως, με γεμίζει και με ευχαριστεί. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια ήσυχη, δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα να έρχεται το τέλος της ημέρας και στον μικρό απολογισμό της να μπορείς να αναγνωρίσεις τι πήγε και τι δεν πήγε καλά, ποιο ήταν το λάθος και πως θα το διορθώσεις και να είσαι σίγουρος πως δεν αδίκησες κανένα.

Είμαι πολύ τυχερή γιατί έχω εξαιρετικούς συνεργάτες. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου είναι άτομα μεγαλωμένα στον τόπο και έχουν την ίδια αγάπη για το νησί και το ίδιο πάθος ανάπτυξης και ανάδειξης του τόπου μας, οπότε όλοι έχουμε μερίδιο στην επιτυχία, στην αποτυχία, στην ευθύνη. Εξάλλου σε ένα τόσο μικρό τόπο με τόσους λίγους κατοίκους αυτό που μπορεί να μας εξελίξει είναι η συνεργασία, η σύμπνοια και το να είμαστε ενωμένοι.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου επέλεξαν να απέχουν από την κάλπη, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα στην κεντρική διοίκηση για την έλλειψη γιατρού στο νησί. Είναι λύση ή απάντηση η αποχή ειδικά όταν υπάρχουν τόσο σημαντικά προβλήματα; Έχει εκφραστεί κάτι τέτοιο και για τις εκλογές του 2019;

Σχετικά με την αποχή των εκλογών του 2014, πρέπει να αναφέρουμε οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι  900, εκ των οποίων οι 200 περίπου είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού μας, σε εκείνες τις εκλογές ψήφισαν  250 άτομα, το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι όσοι δεν ήρθαν να ψηφίσουν δεν βρίσκονταν στο νησί, πολλοί δε μένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Σχετικά με τη διαμαρτυρία για την έλλειψη γιατρού, είχε εκφραστεί η άποψη της αποχής αλλά δε συνέβη.

Η αποχή είναι ένα είδος διαμαρτυρίας αλλά εμένα προσωπικά δε με εκφράζει. Πόσο μάλλον αν συμβαίνει σε ένα τόσο μικρό τόπο όπου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ο Δήμος μας δεν είναι απρόσωπος, όποιος έχει άποψη μπορεί να την εκφράσει και να τη συζητήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προτάσεις και αυτό επιδιώκουμε, να έχουμε άμεση επαφή με τον πολίτη.

Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες που θέτετε για τη νέα σας θητεία, αν και εφόσον εκλεγείτε;

Έχοντας πια ολοκληρωμένη εικόνα των δυσκολιών και των διαδικασιών και έχοντας ήδη δρομολογήσει μία σειρά έργων,  στόχος μας είναι τα δούμε να υλοποιούνται.

Βασική προτεραιότητά μας θα είναι να καταφέρουμε τη σύνδεση και με τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειάς μας, πέρα από το γειτονικό νησί της Λήμνου, και κυρίως με το κέντρο, που είναι η Λέσβος. Μία τέτοιου είδους σύνδεση θα δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στο νησί μας, κυρίως στον τουρισμό.

Επίσης, ένας από τους βασικούς άξονες με τους οποίους πρέπει και θέλουμε να ασχοληθούμε, είναι να δουλέψουμε πάνω στην ταυτότητα του νησιού μας ιστορική, πολιτιστική και φυσική προκειμένου να μας γνωρίσει καλύτερα ο εν δυνάμει επισκέπτης.

Τέλος και το σημαντικότερο όλων,  είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σε βάθος χρόνου να μην ερημώσει το νησί μας, αυτό θα το πετύχουμε φροντίζοντας να εξασφαλίσουμε πως οι νέοι του νησιού μας δε θα φεύγουν μετά από τις σπουδές τους από τον τόπο μας, βοηθώντας τους στα επιχειρηματικά τους ανοίγματα και ανοίγοντας θέσεις εργασίας.

Τουριστικά, ποιος είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης για την αύξηση της επισκεψιμότητας στον Άγιο Ευστράτιο και πόσο έτοιμες είναι οι υποδομές του νησιού, ενόψει καλοκαιριού;

Στο κομμάτι του τουρισμού πρέπει να δουλέψουμε όλοι,  η τοπική αυτοδιοίκηση και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και η Περιφέρεια ακόμη και τα γύρω νησιά. Το νησί μας είναι από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας, οπότε θέλει πολύ καλή συνεργασία από όλους μας προκειμένου να το  αναδείξουμε.

Σχετικά με τις υποδομές, έχουμε ήδη εξασφαλίσει ασφαλή και τακτική σύνδεση με την Ηπειρωτική Χώρα, οι λιμενικές εγκαταστάσεις είναι καινούριες, η βασική δηλαδή υποδομή της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης έχει εξασφαλισθεί, το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι σε πολύ καλή κατάσταση με τις ετήσιες συντηρήσεις που πραγματοποιούνται, οπότε μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει τις φυσικές του ομορφιές.

Οι πρώτες βάσεις για την ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη έχουν τοποθετηθεί. Δε μένουμε όμως στάσιμοι, για να γνωρίσεις έναν τόπο πρέπει να μάθεις την ιστορία και τον πολιτισμό του.  Για αυτό και στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ανάδειξη και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τα τελευταία χρόνια το νησί μας έχει αρχίσει να έχει περισσότερους επισκέπτες, όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αυτό οφείλεται στις προσπάθειες του Δήμου για εξωστρέφεια. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος αλλά είμαστε εδώ να το παλέψουμε.

Η ζωή σε ένα μικρό τόπο, με προβλήματα και αρετές, γοητεύει τους νέους της να μείνουν και να δημιουργήσουν στο νησί; Υπάρχουν συμπτώματα ερήμωσης;

Αυτό είναι μένα θέμα που πραγματικά πονάει. Δύσκολα κάποιος επιστρέφει και  το βασικό πρόβλημα είναι η επαγγελματική αποκατάσταση. Τα τελευταία χρόνια κάποιοι επέστρεψαν και προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν και αποφάσισαν να φύγουν, και άλλοι το προσπαθούν ακόμη. Από πλευράς Δήμου γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ, πράγμα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί αλλά πολύ προσπάθεια και αγώνα. Το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και κυρίως η επίτευξη του στόχου παράτασης της τουριστικής περιόδου είναι δύο βασικοί άξονες στους οποίους δίνουμε προτεραιότητα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία μας. Γνωρίζουμε πως όσον αφορά το κομμάτι αυτό, έρχεται μία πενταετία πολύ δύσκολη γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν υπάρχουν γεννήσεις παιδιών, αλλά είμαστε εδώ και προσπαθούμε.

Η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, όμως, πάνω από όλα είναι μητέρα, που αγωνιά για την επόμενη ημέρα στον Άη Στράτη και για τα δύο της αγόρια.

Πριν από λίγους μήνες είδαμε να γίνεται μία πολύ συγκινητική προσπάθεια συλλογής χρημάτων για τις σπουδές μιας νεαρής φοιτήτριας από το νησί, που αδυνατούσε λόγω οικονομικών δυσκολιών να πάει στη σχολή της. Πώς μπορεί η αυτοδιοίκηση να σταθεί αρωγός στους νέους φοιτητές;

Δεδομένων των δυσκολιών κυρίως γραφειοκρατικών, όπου αδυνατεί το κράτος, με την ευρύτερη έννοια, έρχεται η ιδιωτική πρωτοβουλία και δίνει λύση. Αυτή ήταν μια πολλή σημαντική πρωτοβουλία την οποία και επικροτούμε. Δόθηκε μία ευκαιρία σε ένα νέο άνθρωπο να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα σχέδια του.

Πρέπει όμως να σταθούμε στο εξής, αυτή η δράση από την PastraCretonaxiosa, δεν έχει στόχο απλά την κάλυψη των καθημερινών αναγκών της φοιτήτριας, αλλά πραγματικός της στόχος είναι η επιτυχία της στην πανεπιστημιακή της εκπαίδευση. Αυτό επιθυμούν να το πετύχουν με τον εξής τρόπο, υπάρχει μία επιστημονική ομάδα, διαφόρων ειδικοτήτων, η οποία είναι έτοιμη να βοηθήσει σε κάθε δυσκολία που θα αντιμετωπίζει η φοιτήτρια στα μαθήματά της.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου την επιτυχία της φοιτήτριας και γιατί όχι τη συνέχιση της πανεπιστημιακής της εκπαίδευσης εφόσον και η ίδια το επιθυμεί.

Η Μαρία Κακαλή θα είναι εκ νέου υποψήφια για την διεκδίκηση του δήμου Αγίου Ευστρατίου. 

Send this to a friend