Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Συμμαχίες χτίζει η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα – Το μπαράζ επαφών Μητσοτάκη-Δένδια και ο ρόλος της Γαλλίας

CALLER'S CHOICE

Μιχάλης Ντιναλέξης: Το θέμα της ψήφου στο εξωτερικό δεν αφορά ένα «χατίρι» στους αποδήμους

Ο Μιχάλης Ντιναλέξης, επικεφαλής της «Κίνησης για την Ψήφο στο Εξωτερικό» είναι μόλις 27 ετών και έφυγε από τα Ιωάννινα εδώ και 16 χρόνια. Μέχρι την ηλικία των 18 ετών ζούσε στις Βρυξέλλες ενώ τα τελευταία εννέα χρόνια ζει στο Λονδίνο όπου και σπούδασε στο Imperial College.

Δείτε επίσης

Απαγορεύει ακόμη και τα handsfree ο νέος ΚΟΚ- Τι ισχύει για την ανοιχτή ακρόαση
Προσλήψεις στα μπισκότα Παπαδοπούλου – Δείτε ειδικότητες και προσόντα

Εδώ και πέντε χρόνια εργάζεται ως  Σύμβουλος Σεισμικού Ρίσκου σε πολυεθνικές και μαζί με άλλους Έλληνες ίδρυσαν την «Κίνηση για την Ψήφο στο Εξωτερικό» αναφορικά με το πολιτικό δικαίωμα των αποδήμων.

Την στιγμή που στη χώρα μας το θέμα της ψήφου στο εξωτερικό μπήκε για τα καλά στην πολιτική ατζέντα ο Μιχάλης Ντιναλέξης τονίζει ότι η ψήφος «δεν αφορά ένα… χατίρι στους αποδήμους».

«Το θέμα της ψήφου στο εξωτερικό δεν αφορά ένα «χατίρι» στους αποδήμους. Αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, γιατί έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζει το κράτος και το πολιτικό σύστημα τα πολιτικά τους δικαιώματα. Η συζήτηση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εστιάζει στο αν θα τεθεί κάποιο κριτήριο εξαίρεσης πολιτών από τη διαδικασία, όπως η διετής διαμονή στη χώρα την τελευταία 35ετία. Το κριτήριο αυτό προωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η συναίνεση των οποίων είναι απαραίτητη για να περάσει ο νόμος. Κάθε πολίτης θα πρέπει να αναλογιστεί τον κίνδυνο που υπάρχει για τη δημοκρατία μας όταν μπαίνουν πολιτικά δικαιώματα στη ζυγαριά – και να υποστηρίξει την απόλυτα ισότιμη ψήφο όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων πολιτών».

Ποιες είναι οι δικές σας δράσεις που έχετε κάνει;

«Η Κίνηση για την Ψήφο στο Εξωτερικό ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο περίπου. Κάνουμε διαρκείς και, θαρρώ, εποικοδομητικές παρεμβάσεις για το θέμα των πολιτικών δικαιωμάτων των αποδήμων, ακόμη κι όταν είναι εκτός ελληνικής επικαιρότητας! Μέχρι στιγμής έχουμε διοργανώσει μία ανοιχτή εκδήλωση, τον περασμένο Απρίλιο στο Λονδίνο, όπου συζητήσαμε το θέμα με τον Πρέσβη και εκπροσώπους των κομμάτων.

Οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν είναι παρά μία ακόμα ομάδα Ελλήνων πολιτών, όπως πολλές άλλες. Η συμμετοχή κάθε πολίτη στην εκλογική διαδικασία είναι όχι μόνο θεμέλιο αλλά και στόχος του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η παρακώλυση ή αμφισβήτηση των πολιτικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε ομάδας πολιτών ισοδυναμεί με την ακύρωση των δικαιωμάτων όλων, και ανοίγει το δρόμο και για άλλες αμφισβητήσεις. Έτσι, η συμμετοχή και των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές είναι σημαντική για την ίδια τη δημοκρατία μας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ψήφος είναι υποχρεωτική – άρα θεωρητικά πρέπει οι Έλληνες του εξωτερικού κάθε φορά να επιστρέφουν στη χώρα για να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι. Χιλιάδες όντως επιστρέφουν, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία – πολλοί συμμετείχαν και στο δημοψήφισμα του 2015. Σε άλλους δεν το επιτρέπει η δουλειά τους ή οι πολύ μεγάλες αποστάσεις και τα αντίστοιχα υπέρογκα ναύλα. Ενώ θέλουν να επιστρέψουν, δε μπορούν. Το Σύνταγμα το αναγνωρίζει αυτό και γι’αυτό διαθέτει ειδική πρόβλεψη η οποία παρέχει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσμοθετήσει διαδικασία ψηφοφορίας που δεν απαιτεί παρουσία στη χώρα.

Η μόνη περίπτωση για την οποία έχει θεσμοθετηθεί μία τέτοια διαδικασία είναι αυτή των Ευρωεκλογών, στις οποίες λειτουργούν εκλογικά τμήματα και στα κατά τόπους προξενεία εντός Ε.Ε. Καθώς, όμως, η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των προξενείων ενέχει γραφειοκρατία, ενώ αυτά είναι λιγοστά και δεν αρκούν για να καλύψουν γεωγραφικά ολόκληρες χώρες, συμμετέχουν εν τέλει ελάχιστοι εκλογείς-μόλις 12.000 στις τελευταίες Ευρωεκλογές! Δεν αρκεί, λοιπόν, ένα νομοθέτημα, αλλά χρειάζεται ο σχεδιασμός μίας διαδικασίας η οποία θα προσφέρει την ουσιαστική δυνατότητα συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και δε θα είναι περιορισμένη στα προξενεία.

Το Σύνταγμα δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες: Όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι και η Βουλή εκπροσωπεί ολόκληρο το ελληνικό έθνος. Η Ελλάδα είναι χώρα, όχι χώρος! Χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς. Κι επίσης, να υπενθυμίσω σε όλους ότι το νεαρό ελληνικό κράτος το οικοδόμησαν μία σειρά ανθρώπων οι οποίοι έζησαν στην Ελλάδα ελάχιστα εώς καθόλου: Καποδίστριας, Αβέρωφ, Βαρδάκης, Αρσάκης, Τοσίτσας, αδελφοί Ζάππα, αδελφοί Ριζάρη και τόσοι άλλοι.

Η φιλαποδημία είναι αρχαιότατο στοιχείο του ελληνισμού. Είναι βέβαιο, δηλαδή, ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας θα ζει πάντα εκτός Ελλάδος. Έχει να κάνει, λοιπόν, και με το τι σχέση θέλουμε να έχουμε με τους αποδήμους μας. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να προωθούμε μία στενή σχέση στην οποία και οι ίδιοι να αισθάνονται συνοδοιπόροι της χώρας, ενισχύοντάς την εσωτερικά και πρεσβεύοντάς την εξωτερικά όποτε χρειάζεται».

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Αυγούστου
SOS από Ελληνοαμερικανό καθηγητή: Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα νοσήσει από κορονοϊό, εκατομμύρια θα πεθάνουν
Βαξεβάνης: Τεχνικοί εκτιμούν ότι το διάγγελμα Μητσοτάκη με φόντο το γραφείο του στο Μαξίμου, είναι green box
Κορονοϊός: Επικό βίντεο από την Περιφέρεια Κρήτης- Ο ευρηματικός τρόπος που προσεγγίζει την ανάγκη χρήσης μάσκας
«Καθημερινή»: Το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και μέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και διεξάγει έρευνες
Γιάννα Αγγελοπούλου για τα 16 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας: Η Ελλάδα έλαμψε σε όλο τον κόσμο