Αθήνα

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξεσπά μέσα από τις φυλακές η Έλενα Πολυχρονοπούλου: «Θέλω να πληρώσει για όλα ο σύντροφός μου»

CALLER'S CHOICE

Μιχάλης Ντιναλέξης: Το θέμα της ψήφου στο εξωτερικό δεν αφορά ένα «χατίρι» στους αποδήμους

Ο Μιχάλης Ντιναλέξης, επικεφαλής της «Κίνησης για την Ψήφο στο Εξωτερικό» είναι μόλις 27 ετών και έφυγε από τα Ιωάννινα εδώ και 16 χρόνια. Μέχρι την ηλικία των 18 ετών...

Εδώ και πέντε χρόνια εργάζεται ως  Σύμβουλος Σεισμικού Ρίσκου σε πολυεθνικές και μαζί με άλλους Έλληνες ίδρυσαν την «Κίνηση για την Ψήφο στο Εξωτερικό» αναφορικά με το πολιτικό δικαίωμα των αποδήμων.

Την στιγμή που στη χώρα μας το θέμα της ψήφου στο εξωτερικό μπήκε για τα καλά στην πολιτική ατζέντα ο Μιχάλης Ντιναλέξης τονίζει ότι η ψήφος «δεν αφορά ένα… χατίρι στους αποδήμους».

«Το θέμα της ψήφου στο εξωτερικό δεν αφορά ένα «χατίρι» στους αποδήμους. Αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, γιατί έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζει το κράτος και το πολιτικό σύστημα τα πολιτικά τους δικαιώματα. Η συζήτηση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εστιάζει στο αν θα τεθεί κάποιο κριτήριο εξαίρεσης πολιτών από τη διαδικασία, όπως η διετής διαμονή στη χώρα την τελευταία 35ετία. Το κριτήριο αυτό προωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η συναίνεση των οποίων είναι απαραίτητη για να περάσει ο νόμος. Κάθε πολίτης θα πρέπει να αναλογιστεί τον κίνδυνο που υπάρχει για τη δημοκρατία μας όταν μπαίνουν πολιτικά δικαιώματα στη ζυγαριά – και να υποστηρίξει την απόλυτα ισότιμη ψήφο όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων πολιτών».

Ποιες είναι οι δικές σας δράσεις που έχετε κάνει;

«Η Κίνηση για την Ψήφο στο Εξωτερικό ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο περίπου. Κάνουμε διαρκείς και, θαρρώ, εποικοδομητικές παρεμβάσεις για το θέμα των πολιτικών δικαιωμάτων των αποδήμων, ακόμη κι όταν είναι εκτός ελληνικής επικαιρότητας! Μέχρι στιγμής έχουμε διοργανώσει μία ανοιχτή εκδήλωση, τον περασμένο Απρίλιο στο Λονδίνο, όπου συζητήσαμε το θέμα με τον Πρέσβη και εκπροσώπους των κομμάτων.

Οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν είναι παρά μία ακόμα ομάδα Ελλήνων πολιτών, όπως πολλές άλλες. Η συμμετοχή κάθε πολίτη στην εκλογική διαδικασία είναι όχι μόνο θεμέλιο αλλά και στόχος του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η παρακώλυση ή αμφισβήτηση των πολιτικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε ομάδας πολιτών ισοδυναμεί με την ακύρωση των δικαιωμάτων όλων, και ανοίγει το δρόμο και για άλλες αμφισβητήσεις. Έτσι, η συμμετοχή και των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές είναι σημαντική για την ίδια τη δημοκρατία μας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ψήφος είναι υποχρεωτική – άρα θεωρητικά πρέπει οι Έλληνες του εξωτερικού κάθε φορά να επιστρέφουν στη χώρα για να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι. Χιλιάδες όντως επιστρέφουν, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία – πολλοί συμμετείχαν και στο δημοψήφισμα του 2015. Σε άλλους δεν το επιτρέπει η δουλειά τους ή οι πολύ μεγάλες αποστάσεις και τα αντίστοιχα υπέρογκα ναύλα. Ενώ θέλουν να επιστρέψουν, δε μπορούν. Το Σύνταγμα το αναγνωρίζει αυτό και γι’αυτό διαθέτει ειδική πρόβλεψη η οποία παρέχει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσμοθετήσει διαδικασία ψηφοφορίας που δεν απαιτεί παρουσία στη χώρα.

Η μόνη περίπτωση για την οποία έχει θεσμοθετηθεί μία τέτοια διαδικασία είναι αυτή των Ευρωεκλογών, στις οποίες λειτουργούν εκλογικά τμήματα και στα κατά τόπους προξενεία εντός Ε.Ε. Καθώς, όμως, η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των προξενείων ενέχει γραφειοκρατία, ενώ αυτά είναι λιγοστά και δεν αρκούν για να καλύψουν γεωγραφικά ολόκληρες χώρες, συμμετέχουν εν τέλει ελάχιστοι εκλογείς-μόλις 12.000 στις τελευταίες Ευρωεκλογές! Δεν αρκεί, λοιπόν, ένα νομοθέτημα, αλλά χρειάζεται ο σχεδιασμός μίας διαδικασίας η οποία θα προσφέρει την ουσιαστική δυνατότητα συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και δε θα είναι περιορισμένη στα προξενεία.

Το Σύνταγμα δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες: Όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι και η Βουλή εκπροσωπεί ολόκληρο το ελληνικό έθνος. Η Ελλάδα είναι χώρα, όχι χώρος! Χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς. Κι επίσης, να υπενθυμίσω σε όλους ότι το νεαρό ελληνικό κράτος το οικοδόμησαν μία σειρά ανθρώπων οι οποίοι έζησαν στην Ελλάδα ελάχιστα εώς καθόλου: Καποδίστριας, Αβέρωφ, Βαρδάκης, Αρσάκης, Τοσίτσας, αδελφοί Ζάππα, αδελφοί Ριζάρη και τόσοι άλλοι.

Η φιλαποδημία είναι αρχαιότατο στοιχείο του ελληνισμού. Είναι βέβαιο, δηλαδή, ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας θα ζει πάντα εκτός Ελλάδος. Έχει να κάνει, λοιπόν, και με το τι σχέση θέλουμε να έχουμε με τους αποδήμους μας. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να προωθούμε μία στενή σχέση στην οποία και οι ίδιοι να αισθάνονται συνοδοιπόροι της χώρας, ενισχύοντάς την εσωτερικά και πρεσβεύοντάς την εξωτερικά όποτε χρειάζεται».

Ροή Ειδήσεων

20/09/2021 | 00:07

Κλήρωση Τζόκερ: Που παίχτηκε το τυχερό δελτίο που κερδίζει σχεδόν 60.000 ευρώ

19/09/2021 | 23:50

The Voice: Ο παίκτης που έχασε τον πατέρα του από κορονοϊό – «Ήταν μουσικός – Πιστεύω με ακούει εκεί που είναι»

19/09/2021 | 23:42

Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 0-1: Με γκολ από πέναλτι ο «Δικέφαλος του Βορρά»-Άξιζαν την ισοπαλία οι Αρκάδες

19/09/2021 | 23:36

Λαμία – Ολυμπιακός 1-2 με «καρδιοχτύπι» για τους ερυθρόλευκους! (BINTEO)

19/09/2021 | 23:28

Σύρος: Συνελήφθη διευθυντής σχολείου μετά από μήνυση αρνήτριας μητέρας και καθηγήτριας για «εσχάτη προδοσία»!

19/09/2021 | 23:17

Η ατάκα Τσίπρα για τον Ραντανπλάν που έχει γίνει viral – Τι εννοούσε

19/09/2021 | 23:03

The Voice: Ο παίκτης που ήταν μαζί με Λιανό και Αργυρό στο Fame Story 3! (vid)

19/09/2021 | 22:48

Βίκυ Καγιά: Μόνο ψυχοσωματικά δεν έβγαλα, πένθησα πολύ που έφυγα από το GNTM

19/09/2021 | 22:37

The Voice: O Αργυρός ήθελε να πάρει παίκτρια λέγοντάς της «σε θέλω όπως ο Μίκυ τη Μίνι», αλλά δεν… (vid)

19/09/2021 | 22:11

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ-Οι τυχεροί αριθμοί που κληρώθηκαν την Κυριακή 19/09

19/09/2021 | 22:08

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Θα κινηθεί νομικά κατά του 40χρονου «φίλου» της Έφης-«Δεν τον ξέρει, ένα αίτημα φιλίας δέχθηκε» (vid)

19/09/2021 | 21:51

Πάτρα: «Το παιδί δεν είχε επαφή με το περιβάλλον», λέει ο γιατρός που έτρεξε πρώτος στον 6χρονο μετά το ατύχημα

19/09/2021 | 21:36

Με Γιώργο Ανατολάκη το νέο Survivοr; Ετοιμάζει πρόταση ο Ατζούν – Τι γίνεται με το Survivor All Star

19/09/2021 | 21:18

Κ. Αρσένης: Θα ήθελα μία «συγγνώμη» από τον Παπανδρέου για το δημοψήφισμα που δεν έκανε και για τα Μνημόνια που έφερε

19/09/2021 | 21:10

Καζάκης, Κούβελας, Νικολόπουλος και Τσιτουρίδης ετοιμάζουν κόμμα μετά την «κίνηση των 13»!
Πάτρα: Βίντεο που κόβει την ανάσα με το καρτ να «καρφώνεται» στο σημείο που καθόταν ο 6χρονος
Εφημερίδα «Ηλιοτυπία» – Η Ηλιούπολη Απέκτησε Τη Δική Της Εφημερίδα
Κίνηση αποκατάστασης του efood από εργαζομένους της! «Μακάρι όλοι οι εργοδότες να ήταν σαν της efood»
Η Μάγδα Φύσσα αγκαλιά με την μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου στην πορεία μνήμης για τον Παύλο Φύσσα
Επίθεση με βιτριόλι: Οργή της Ιωάννας για όσα λέει ο 40χρονος για άλλο τρίτο πρόσωπο (vid)
«Ευλογημένη που αναγνωρίζεται ο τρόπος που μεγάλωσα τα παιδιά μου»: Το συγκινητικό «ευχαριστώ» της Βερόνικα Αντετοκούνμπο