Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μοναδικές εικόνες από τη μεγαλειώδη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο - Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη

Μοναδικές στιγμές βίωσαν όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο, στη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Μοναδικές στιγμές βίωσαν όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο, στη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε το παρών στη συναυλία, με τον κόσμο να τον αποθεώνει κατά την είσοδο του στο στάδιο. Σπουδαίοι καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου ερμήνευσαν τα τραγούδια του μουσικοσυνθέτη και καταχειροκροτήθηκαν από τους χιλιάδες θεατές. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας ζήτησε από το κοινό να σηκωθεί όρθιο για να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη. "Ένα μεγάλο δώρο είναι η ύπαρξη σου. Να τον χαιρόμαστε και να σηκωνόμαστε όρθιοι", είπε ο ερμηνευτής από το μικρόφωνο.

Δείτε το βίντεο: 

Μια ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε την επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη.

Διαβάστε την επιστολή:

«Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου. Στην ενότητα των Ελλήνων.

Απορώ ειλικρινά, πως υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν έχουν κατανοήσει, ότι στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας οι Έλληνες ήταν ενωμένοι. Όπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο Λαός μας.
Κι αυτό δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια. Ειδικά μετά τα Μνημόνια, μας χρειάζεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης, προόδου και αναγέννησης.

Πιστεύω όμως ότι η πιο μεγάλη ίσως απώλεια, υψίστης εθνικής σημασίας, είναι το γεγονός ότι χάθηκε ο ανθός του Εθνους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι, μορφωμένοι και επιστήμονες οι πιο πολλοί, με άλλα λόγια η ατμομηχανή που θα μας οδηγούσε προς το μέλλον. Με σφιγμένη καρδιά θα ήθελα με τα τραγούδια μου να βοηθήσω όλους τους συμπατριώτες μου να ενωθούν γύρω από αυτόν τον μέγιστο στόχο: Να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα. Όμως ποια πατρίδα; Σε μια πατρίδα όπου οι μισοί θέλουν να εξαφανίσουν τους άλλους μισούς, την ώρα που η χώρα μας βγαίνει αργά και βασανιστικά από την κρίση, ενώ παράλληλα τα απειλητικά σύννεφα στην γειτονιά μας γίνονται κάθε μέρα και πιο μαύρα;

ΕΝΩΘΕΙΤΕ! Βάλτε την αμαξοστοιχία «Ελλάς» πάνω στις ράγες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της προόδου. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητά μας. Βοηθήστε τον Λαό μας να ξαναγίνει αυτός που με την λάμψη του κάποτε κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς.

Αυτό είναι το μήνυμα που με έκανε να δεχθώ να ξανασηκωθώ από το βάρος των αμέτρητων χρόνων που μάταια θέλουν να με γονατίσουν. Μόνο και μόνο για να βοηθήσω με τις μικρές μου δυνάμεις να μπορέσει η συναυλία αυτή να βροντοφωνάξει με βεβαιότητα: «Είσαι Έλληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά».

Εικόνες από τη συναυλία: 

Η είσοδος του Μίκη Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο
Ο Μίμης Πλέσσας φθάνει Καλλιμάρμαρο
Ο Σταμάτης Κόκοτας στην σκηνή

Φωτογραφίες: Άννα Καρατάσιου

Send this to a friend