Αθήνα

21 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Νάξος: Μοναδικές εικόνες από το έθιμο των λαμπαδηφόρων (ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)

Με κρουστά και δάδες μετέφεραν το μήνυμα της Αποκριάς σε όλη τη Νάξο λαμπαδηφόροι, αναβιώνοντας το έθιμο το βράδυ του Σαββάτου στην παραλία του νησιού.

Με κρουστά και δάδες μετέφεραν το μήνυμα της Αποκριάς σε όλη τη Νάξο λαμπαδηφόροι, αναβιώνοντας το έθιμο το βράδυ του Σαββάτου στην παραλία του νησιού.

Με τον καιρό σύμμαχο η συμμετοχή στο δρώμενο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με την παραλία της Νάξου να θυμίζει καλοκαίρι από το πλήθος κόσμου που την είχε κατακλύσει, αλλά και τους εκατοντάδες λαμπαδηφόρους που έδωσαν κι εφέτος βροντερό παρών στις μοναδικές Λαμπαδηφορίες της Νάξου.

Όπως αναφέρει το naxostimes.gr, οι λαμπαδηφόροι, πιστοί στο ραντεβού τους κι αυτή τη χρονιά, ανηφόρησαν στο Κάστρο στις 7:00 το βράδυ αλλά και στο ανοιχτό θέατρο του Αγίου Μηνά για να προετοιμαστούν και στη συνέχεια συναντήθηκαν όλοι μαζί στην Αγία Θεοδοσία για να ξαναζωντανέψουν ένα από τα νεότερα έθιμα του νησιού -που ξεκίνησε η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου πριν από 25 χρόνια- και να ξεχυθούν σαν ένα ζωηρό, γεμάτο φως ποτάμι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Αφού κάηκε το σκιάχτρο ξεκίνησε ο χορός γύρω από τη φωτιά με τυμπανοκρουσίες αλλά και τσαμπούνες και τουμπάκια! Λίγο αργότερα τα φώτα άναψαν μαζί με το γλέντι και τους παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια, με τσαμπούνες και τουμπάκια.

Αυτό που κάνει τις Λαμπαδηφορίες της Νάξου να ξεχωρίζουν είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται Απολλώνια και Διονυσιακά στοιχεία.

Ο Διόνυσος αντιπροσωπεύεται με τη μέθη, τη μέθεξη και την έκσταση, ο Απόλλωνας το φως. Άλλωστε οι προαναφερθέντες θεοί λατρεύτηκαν στην Αρχαία Νάξο και απ’ ότι φαίνεται υπολείμματα αυτής της λατρείας διαπερνούν τους αιώνες και την ιστορία και αναβιώνουν στις μέρες μας.

Send this to a friend