• Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου
  • 00:28

Αθήνα

6 oC

αραιές νεφώσεις

Νέα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής μιλούν στο TheCaller για το ιδρυτικό συνέδριο και το όραμά τους για την επόμενη μέρα

Λίγες μέρες πριν το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, νέα στελέχη του πολιτικού φορέα μιλούν στο TheCaller, για τα όσα θα ήθελαν να δουν να γίνονται πράξη μέσα από αυτό.

Παναγιώτης Βλάχος, Νίκος Γκιώνης, Πέννυ Δελαμπούρα, Σπύρος Καρανικόλας και Αλεξάνδρα Σαγρή, μοιράζονται τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, αλλά και το όραμά τους για την επόμενη μέρα του κόμματος.

Αν και οι απόψεις τους σε συγκεκριμένα ζητήματα διαφέρουν, όλοι συμφωνούν πως το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να αποτελέσει ένα ισχυρό και προοδευτικό κόμμα που θα φέρει την πραγματική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Συνέντευξη στην Ευδοκία Λελεδάκη

Παναγιώτης Βλάχος, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και Γραμματέας για τις Προσυνεδριακές Εκδηλώσεις του Κινήματος Αλλαγής: "Από τον κάβουρα στον βάτραχο"

Οι εκλογές της 12 Νοέμβρη για την ανάδειξη αρχηγού στον προοδευτικό χώρο έχουν περάσει στην ιστορία ως μια πολιτική καινοτομία ευρωπαϊκών διαστάσεων. Η βασανισμένη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κοίταξε προς την Ελλάδα και πήρε “ανάσες” από τη συμμετοχή 212.000 συνιδρυτών του Κινήματος Αλλαγής, που έδωσαν ισχυρή εντολή στη Φώφη Γεννηματά και στους συνυποψηφίους της να προχωρήσουν ενωμένοι στην ανασύσταση και ανανέωση του προοδευτικού χώρου.

Οι πυκνές πολιτικές εξελίξεις όμως έδειξαν ότι η απλή συνύπαρξη κορυφής δεν αρκεί. Στις 60 περίπου προσυνεδριακές εκδηλώσεις, που είχαμε τη χαρά να οργανώσουμε, το μήνυμα ήταν σαφές: θέλουμε όργανα, ενιαίο πολιτικό λόγο, πρόγραμμα και νέα πρόσωπα. Η πολιτική θέλει πολλές μικρές μάχες για να κερδηθεί ο πόλεμος. Αν μέχρι τώρα το Κίνημα Αλλαγής περπάτησε ανάποδα σαν τον κάβουρα, στις 16 με 18 Μαρτίου, πρέπει να μιμηθεί το βάτραχο: να κάνει ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά και από το χθες να αναμετρηθεί με το αύριο, που έρχεται πιο γρήγορα απ’ ο,τι υπολογίζουμε.

Νίκος Γκιώνης, Γραμματέας της τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στο Μαρούσι: Σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα με σαφείς κοινωνικές συμμαχίες και δίκτυα δράσης

Μετά από πολυετή προσπάθεια η Κεντροαριστερά μοιάζει να ολοκληρώνει έναν επίπονο και δύσκολο "τοκετό" που θα φέρει στον κόσμο ένα νέο κόμμα, το οποίο έχει στόχο να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής. Μετά από τις διαψεύσεις της κρίσης είναι ανάγκη για τον μέχρι πρότινος κατακερματισμένο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας να παρουσιάσει μία ιδεολογική ταυτότητα με αιχμές και να περιγράψει με σαφήνεια την κοινωνική συμμαχία που επιθυμεί να συνάψει με τα στρώματα που θέλει να εκφράσει.

Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε εκείνους που ανησυχούν και ενδιαφέρονται να προσφέρουν στην οικοδόμηση μιας νέας σοσιαλδημοκρατικής παράταξης και να δώσουμε μια ευκαιρία για αλληλεπίδραση των πολιτών, τόσο των συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο επερχόμενο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όσο και των μελών που επιθυμούν να στηρίξουν τη νέα συλλογική προσπάθεια. Η πολιτική πρακτική του Κινήματος Αλλαγής είναι ανάγκη να αποτελέσει το ερέθισμα για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας των αδύναμων πολιτών που θα βασίζεται σε στέρεο σοσιαλιστικό και προοδευτικό ιδεολογικό υπόβαθρο.

Πέννυ Δελαμπούρα, μέλος κεντρικής επιτροπής ΠΑΣΟΚ: Το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής θα είναι ένα ηχηρό ράπισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα

Το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής κόμιζε μεγάλες προσδοκίες σε όλο το δημοκρατικό κόσμο. Οι 212.000 που συμμετείχαν στην εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς σηματοδότησαν δύο πράγματα. Ένα ηχηρό ράπισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα που νομίζαν ότι μπορούν να λυμαίνονται, εκτός από την διακυβέρνηση του τόπου και του χώρου της Κεντροαριστεράς, και ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους πρωταγωνιστές του νέου φορέα ότι θέλουν να είναι παρόντες στην ανασυγκρότηση του χώρου.

Συνιδρυτές και όχι κομπάρσοι ή χειροκροτητές. Οι παλινωδίες στο δρόμο προς το συνέδριο, η ακύρωση της διεξαγωγής της διαδικασίας της εκλογής συνέδρων, και οι πολιτικές ακροβασίες των επικεφαλής των επιμέρους κοινοβουλευτικών κομμάτων δημιουργούν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα έχει αίσιο τέλος η πολιτική ενοποίηση του χώρου. Εάν δηλαδή οι πρωταγωνιστές του θα μιμηθούν για ακόμη μια φορά τον εαυτό τους και θα ακυρώσουν στην ουσία του το εγχείρημα. Το ζητούμενο είναι να καταλάβουν ότι στην πολιτική κρινόμαστε από τις ευκαιρίες. Ακόμη και από αυτές που χάνουμε.

Σπύρος Καρανικόλας, αν. εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ: Το συνέδριο θα είναι σταθμός για ένα ισχυρό ρεύμα πλειοψηφίας

Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είναι ξανά παρούσα και με το λόγο της ξανά πρωτοπορεί. Βέβαια αυτό δεν ήταν αυτονόητο. Χρειάστηκε πολύ κόπος, επιμονή και υπομονή για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος, να ενωθούν οι κατακερματισμένες δυνάμεις και να κλείσουν οι πληγές του χτες. Καθοριστικής σημασίας σε αυτή την επιτυχία ήταν οι πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά. Οι 212.000 συνιδρυτές του νέου φορέα έστειλαν ένα ηχηρό και πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης απέναντι στον κατήφορο της παραπαίουσας Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, αλλά και απέναντι στον κίνδυνο παλινόρθωσης της δεξιάς παράταξης που χρεοκόπησε ανεύθυνα τη Χώρα.

Ακολουθεί τις επόμενες ημέρες το ιδρυτικό μας συνέδριο, ένα συνέδριο αναγέννησης της Κεντροαριστεράς, ένα συνέδριο σταθμός για ένα ισχυρό ρεύμα πλειοψηφίας και που αφορά όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Βασικός στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε το νέο και ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, απαλλαγμένο από τις κατεστημένες λογικές και να διατυπώσουμε τη συγκεκριμένη, σύγχρονη και ταυτόχρονα προοδευτική προγραμματική πρόταση, που θα δώσει πραγματική ελπίδα και προοπτική στους πολίτες και που θα χτυπήσει αποτελεσματικά τις ανισότητες, αυτές για τις οποίες μας είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι είναι φυσικό να υπάρχουν.
Τώρα λοιπόν είναι η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να γυρίσουν στην μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Είμαστε περήφανοι για την πορεία μας και την προσφορά μας στην Ελλάδα και τους πολίτες και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τα επόμενα βήματα, γιατί παλεύουμε με όραμα και αποφασιστικότητα.

Αλεξάνδρα Σαγρή, Μέλος Γραμματείας Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ: "Αλλάζω σημαίνει πρωτοπορώ, κοιτώ μακριά, ανασυντάσσομαι, αυτοπροσδιορίζομαι"

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής… Οι σκέψεις πολλές, οι προβληματισμοί περισσότεροι, οι προσδοκίες μεγάλες, με τον πολιτικό χρόνο να τρέχει και να αλλάζει συνεχώς το σκηνικό… Τι περιμένω λοιπόν από το Συνέδριο ενός Κινήματος που φέρει μέσα του την έννοια και θέλω να πιστεύω και την ουσία της Αλλαγής; Αλλάζω, αλλαγή έννοιες τόσο έντονες, τόσο δυνατές.

Αλλάζω σημαίνει κατανοώ τα λάθη μου και τα διορθώνω, αλλάζω σημαίνει ακούω, αφουγκράζομαι την κοινωνία που βράζει, τις ανάγκες της. Αλλάζω σημαίνει τολμώ να κάνω ρήξεις, αλλάζω σημαίνει, πρωτοπορώ, κοιτώ μακριά, ανασυντάσσομαι, αυτοπροσδιορίζομαι. Αλλάζω σημαίνει ρισκάρω, στοχοθετώ και οραματίζομαι. Αλλάζω σημαίνει ανανεώνομαι, αλλάζω σημαίνει παράγω νέες προτάσεις, νέες ιδέες, καινοτόμες λύσεις, αλλάζω σημαίνει δημιουργώ, συνεργάζομαι, συμπράττω, σέβομαι τη διαφορετικότητα στην πράξη. Αλλάζω σημαίνει ξεκινώ από την αρχή… Στο επικείμενο Συνέδριο λοιπόν περιμένω να ανοίξει η συζήτηση για όλα όσα εμπεριέχονται στην έννοια της Αλλαγής, περιμένω ένα νέο ξεκίνημα, όχι επικοινωνιακό, αλλά βαθιά πραγματικό Και είναι πεποίθησή μου βαθιά πως, σε αυτή την προσπάθεια όλοι πρέπει να συμβάλλουν, όλοι είναι χρήσιμοι, χωρίς αποκλεισμούς. Εμμένω να πιστεύω στην πολυφωνία, όπως επίσης να πιστεύω και στη σύμπνοια, τη συμπόρευση και τη συνεργασία με όρους αρχών και θέσεων. Πρέπει ο καθένας μας να δει τα πράγματα σφαιρικά, αποστασιοποιημένος από ατομικές λογικές και παραδείγματα και από μικροπολιτικά συμφέροντα και να ωθήσουμε εμείς οι ίδιοι την παράταξή μας στην αλλαγή. Εμμένω να αισιοδοξώ και να ελπίζω σε μια άλλη κατεύθυνση.

Send this to a friend