Αθήνα

25 oC

ελαφρές νεφώσεις

Νίκος Αρμένης: Ο πολιτικός συντάκτης που «το έριξε» στο τρέξιμο! Η απόφαση να αφήσει το δελτίο ειδήσεων του Star μετά από 18 χρόνια και οι Μαραθώνιοι

Ο… ανατρεπτικός Νίκος Αρμένης είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα παιδιά της δημοσιογραφίας. Χαμηλών τόνων άνθρωπος, με χιούμορ και πάντα κοστουμαρισμένος!

Ο… ανατρεπτικός Νίκος Αρμένης είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα παιδιά της δημοσιογραφίας. Χαμηλών τόνων άνθρωπος, με χιούμορ και πάντα κοστουμαρισμένος!

ΓΡΑΦΕΙ Η Ειρήνη Αρβανίτη

Αθλητικό τύπο όχι δεν θα τον έλεγες, αντιθέτως το τσιγάρο υπήρχε στην καθημερινότητά του μέχρι που έγινε αυτό το «κλίκ» και είπε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του!

Εκεί που... έτρεχε - και εξακολουθεί να τρέχει- για τις ανάγκες του πολιτικού ρεπορτάζ το… έριξε κυριολεκτικά στο τρέξιμο και μάλιστα στις μεγάλες αποστάσεις.

Παντρεμένος με ένα παιδί, ο Νίκος Αρμένης μας μιλά για την απόφασή του να τρέξει σε Μαραθωνίους, για το πώς το αντιμετώπισε η σύζυγό του αλλά και για τον κύκλο που έκλεισε μετά από 18 χρόνια συνεργασίας με το  δελτίο ειδήσεων του Star Channel.

Χρόνια πολιτικός συντάκτης «έτρεχες» για χάρη του ρεπορτάζ πώς όμως αποφάσισες να αφιερώσεις ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς σου στις προπονήσεις και στο τρέξιμο;  Υπήρξε κάποιος πρόβλημα υγείας, κάτι που είδες να συμβαίνει δίπλα σου ή ήσουν πάντα αθλητικός τύπος;

«Έβαλα το τρέξιμο στη ζωή μου εντελώς τυχαία, την άνοιξη του 2010, έτσι για να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Πήρα την απόφαση ακολουθώντας το παράδειγμα κοντινών μου ανθρώπων που επίσης ξαφνικά είχαν αρχίσει τότε να τρέχουν συστηματικά και τους έβλεπα μέρα με τη μέρα όλο και πιο χαρούμενους. Τελικά «κόλλησα» περισσότερο από εκείνους, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι, πέραν όλων των άλλων, το τρέξιμο είναι εξαιρετικά εθιστικό. Πρόβλημα υγείας δεν είχα. Α..ήταν λίγο «τσιμπημένη» προς τα πάνω η χοληστερίνη μου και οι γιατροί μου είχαν συστήσει να ασκούμαι συστηματικά, κάτι που έως τότε δεν έκανα. Αλλά να σας πω την αλήθεια δεν ξεκίνησα να τρέχω γι’αυτό αλλά για τους λόγους που σας είπα. Και βέβαια προφανώς και δεν ήμουν πάντα αθλητικός τύπος. Για την ακρίβεια, μέχρι το 2010 ήμουν το ακριβώς αντίθετο…».

Σε τι ηλικία πήρες την απόφαση να τρέξεις σε Μαραθώνιο και αλήθεια πόσο εύκολο ήταν να προετοιμαστείς για κάτι τέτοιο;

«Το 2013 έτρεξα τον πρώτο μου μαραθώνιο και ήταν ο αυθεντικός, δηλαδή ο μαραθώνιος της Αθήνας! Ήμουν 37 ετών και στα τρία χρόνια που ήδη έτρεχα, είχα τερματίσει ήδη σε κάποιους αγώνες 5 και 10 χλμ. αλλά και στον ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Πήρα την απόφαση να τρέξω στον μαραθώνιο εκείνο το καλοκαίρι αλλά για την προετοιμασία μου δεν έχω να σας πω πολλά. Έκανα κάτι τρελό. Στάθηκα το Νοέμβριο στην εκκίνηση του μαραθωνίου της Αθήνας, χωρίς να έχω κάνει στην ουσία μια έστω στοιχειώδη προετοιμασία. Τη μισή διαδρομή εννοείται την περπάτησα αλλά δεν τα παράτησα. Έφτασα στο Καλλιμάρμαρο μετά από σχεδόν 5,5 ώρες κατάκοπος αλλά πανευτυχής…».

Παντρεμένος με ένα παιδί. Πώς είδε η σύζυγός σου, την ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό, γιατί φαντάζομαι ότι λόγω των προπονήσεων θα χρειάζεται να λείπεις και περισσότερη ώρα. Τι σου είπε στην αρχή, πώς σε βλέπει τώρα που έχεις και διακρίσεις;

«Η στάση της είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ πάρα πολύ. Είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει ολόθερμα. Ξέρετε δεν είναι εύκολο αυτό. Εγώ συνήθως προπονούμαι νωρίς το πρωί και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει και να κοιμηθώ σχετικά νωρίς, δηλαδή οι βραδινές έξοδοι είναι εκ των πραγμάτων συγκεκριμένες. Η διατροφή μου επίσης είναι συγκεκριμένη. Σε όλο αυτό η Λίλλυ είναι δίπλα μου παρότι νομίζω θα ήθελε να έχουμε περισσότερα Σαββατόβραδα στη διάθεσή μας για έξοδο πέρα από το αυστηρό ωράριο που επιβάλλουν τα Κυριακάτικα Long Run. Ξέρει όμως πια ότι το τρέξιμο είναι για μένα οξυγόνο! Και στις όποιες επιτυχίες μου έχει καθοριστική συμβολή όπως και η 4,5 ετών κόρη μου και μόνο με το χαμόγελό της!».

Ποιές κακές συνήθειες άφησες πίσω για χάρη του αθλητισμού; 

«Το κάπνισμα. Όταν πήρα την απόφαση να αγωνιστώ σε μαραθώνιο το έκοψα οριστικά. Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω και να αλλάξω κάτι στη ζωή μου, αυτό θα ήταν. Δεν θα είχα καπνίσει ποτέ».

Επίσης πριν λίγους μήνες (;) πήρες την απόφαση να κλείσεις έναν μεγάλο κύκλο αφήνοντας το δελτίο ειδήσεων του Σταρ όπου και έκανες για χρόνια πολιτικό ρεπορτάζ; Σχετίζεται με το τον χρόνο που πρέπει να διαθέσεις στις προπονήσεις σου; Πόσο εύκολο ήταν;

«Δεν ήταν καθόλου εύκολο αλλά δεν σχετίζεται καθόλου με το τρέξιμο και τις προπονήσεις μου. Εξακολουθώ να βγάζω το ψωμί μου δουλεύοντας πολλές ώρες καθημερινά ως πολιτικός συντάκτης και τις προπονήσεις μου τις κάνω πολύ νωρίς το πρωί, όπως τις έκανα και πριν. Αυτό που άλλαξε είναι ότι δεν εργάζομαι πλέον για το δελτίο ειδήσεων του STAR. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση αυτή που πήρα. 18 ολόκληρα χρόνια ήμουν στο πολιτικό τμήμα του STAR».

Όταν τρέχεις τι σκέφτεσαι;

«Πολλά και διάφορα. Απλά και σύνθετα. Αυτό πάντως που νομίζω ότι έχει περισσότερο σημασία να σας πω είναι ότι τρέχοντας έχω βρει λύσεις σε προβλήματα που θεωρούσα άλυτα. Καθαρίζει το μυαλό!».

Που αφιέρωσες το πρώτο σου μετάλλιο;

«Το πρώτο μου μετάλλιο το πήρα σε έναν αγώνα 10χλμ στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» το 2011. Δεν σκέφτηκα τότε να το αφιερώσω κάπου, γιατί δεν σκεφτόμουν έτσι. Στους 10 μαραθωνίους όμως που έχω τερματίσει μέχρι σήμερα,  πάντα έτρεχα για κάποιον. Τους έχω αφιερώσει όλους σε κάποιο ή κάποια πρόσωπα. Πρόσωπα αγαπημένα και όχι μόνο. Πχ τα τελευταία χρόνια τρέχω μόνιμα για το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» και με την προπονήτριά μου και κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμο Μαρία Πολύζου προσπαθούμε μέσα από τους αγώνες δρόμου να πείσουμε δρομείς και θεατές να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Είναι ο  πιο σημαντικός αγώνας μας αυτός!».

Ποιός είναι ο επόμενος στόχος σου;

«Αυτό το εξάμηνο για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια δεν θα τρέξω μαραθώνιο. Αποφασίσαμε με την Μαρία (σ.σ Μαρία Πολύζου) να δώσουμε λίγο βάρος στις μικρότερες αποστάσεις. Στόχος είναι να βελτιώσω τους χρόνους μου στα 5 και 10 χλμ και στην απόσταση του ημιμαραθωνίου. Θα σας πω όμως ότι πρώτα ο Θεός θα ξανατρέξω μαραθώνιο στη Βαλένθια το Δεκέμβριο. Είχα τρέξει εκεί και το 2016. Πρόκειται για εξαιρετική κούρσα, ειδικά αν κυνηγάς μια καλή επίδοση. Ελπίζω σε μία ακόμα υπέρβαση. Έχω όμως και έναν μεγάλο στόχο που τριγυρνά στο μυαλό μου για τα επόμενα 2-3 χρόνια και είναι να καταφέρω να αγωνιστώ στον Μαραθώνιο της Βοστώνης».

Send this to a friend