Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία: Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και υπεράσπισης κυριαρχίας – Τους αρχηγούς ενημερώνει ο Μητσοτάκης

CALLER'S CHOICE

Νίκος Κατσένης στο TheCaller: Ο γιατρός που διεκδικεί τον …προνομιούχο δήμο του Παλαιού Φαλήρου

Ο γιατρός Νίκος Κατσένης πριν από λίγους μήνες έλαβε την απόφαση να μπει κατευθείαν στα «βαθιά» και να δηλώσει την υποψηφιότητα του για το δήμο του Παλαιού Φαλήρου, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Φάληρο- Πόλη για να ζεις».

Δείτε επίσης

Ρήγας: Η κλιμάκωση της έντασης κάνει πιο πιθανό ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο
Ο δήμαρχος Σύρου, Γιώργος Μαραγκός ανακηρύχθηκε «δήμαρχος της χρονιάς»

Έχοντας μόλις πέντε χρόνια διαμονής και δράσης στο Παλαιό Φάληρο και βιώνοντας τη μετανάστευση στο «πετσί του», καθώς βρέθηκε για δουλειά στην Φρανκφούρτη, ο Νίκος Κατσένης, μακριά από την πατρώα γη, το Αγρίνιο και την Πάτρα, μακριά από τους σίγουρους σταυρούς, τα… σόγια και τις σχέσεις που είχε συνάψει από τα παιδιάτα του με τους πολίτες της αχαϊκής πρωτεύουσας, διεκδικεί το αξίωμα του δημάρχου αντλώντας εκ των ενόντων τη δύναμη για τη δύσκολη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μία μάχη που δίνει για πρώτη φορά και που σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσης στο δήμο, μετά από τα δεκαεπτά συναπτά χρόνια διοίκησης από τον απερχόμενο δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Κατσενης στο Φάληρο υπάρχει η ιδιαιτερότητα των επιγόνων. «Άνθρωποι από όλες τις θέσεις κλειδιά της απερχομένης δημοτικής αρχής κατεβαίνουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι ερίζοντας για την κληρονομιά της λαοφιλίας του απερχομένου δήμαρχου. Κατά συνέπεια δεν αναφέρονται τα πολλά και υπαρκτά  προβλήματα ώστε να μην αποκαλυφθούν και οι αστοχίες της μέχρι σήμερα διοίκησης. Είναι μια μαγική εικόνα. Η προεκλογική περίοδος βασίζεται σε διαγωνισμό χαμόγελου, χειραψίας και προσωπικών επιθέσεων χωρίς ίχνος προγραμματικού λογού και πολιτικής ουσίας. Ε, αυτό δεν είναι ούτε πολιτική, ούτε αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές γίνονται για τη λύση των προβλημάτων, όχι τη συμβολαιογραφική επικύρωση της πολιτικής κληρονομίας του οποιουδήποτε».

Όπως θα πει ο υποψήφιος δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Νίκος Κατσένης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TheCaller και την Τόνια Ζαραβέλα, τα προβλήματα της καθημερινότητας, «η δυσκολία να περπατήσω την πόλη», ήταν εκείνα που τον κινητοποίησαν να πάρει θέση και να εκφράσει τη δυσφορία του, καταθέτοντας με τους συνεργάτες του λύσεις, όχι ως «προεκλογικά πυροτεχνήματα» ή ευχολόγια, αλλά ως ρεαλιστικά και εφαρμοστέα σχέδια για την επόμενη τετραετία.

«Στο Παλαιό Φάληρο σπρώχνω το καρότσι των παιδιών μου»

Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί επέλεξε να είναι υποψήφιος στο Παλαιό Φάληρο και γιατί τόσο ξαφνικά. Ο Νίκος Κατσένης θα δώσει την απάντησή του, λέγοντας ότι μάλλον το «μικρόβιο» της αυτοδιοίκησης υπήρχε, αλλά βρήκε την κατάλληλη στιγμή για να «εκδηλωθεί».

«Η ενασχόλησή μου με την πολιτική δεν είναι κάτι το καινούργιο. Από τα πανεπιστημιακά μου χρόνια υπήρξα πολιτικοποιημένος στην Ιατρική Σχολή, όπου φοίτησα, στην Πάτρα. Πάντα η πολιτική ήταν στις συζητήσεις μου, στο πως αντιλαμβάνομαι το χώρο, δεν ήταν μία επιφοίτηση. Αυτό που ήταν πολύ καινούργιο ήταν η απόφαση να εμπλακώ σε υψηλό επίπεδο με την τοπική αυτοδιοίκηση, ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης. 

Υπήρξε μία πρόταση από ανθρώπους του χώρου. Ζύγισα την πρόταση πάρα πολύ. Δεν πήρα την απόφαση ελαφρά τη καρδία. Οι φόβοι μου, αρχικά, ήταν για το πόσο θα μπορούσε η υποψηφιότητά μου να στοιχίσει στην επαγγελματική μου δραστηριότητα. Το μικρόβιο υπήρχε, απλά ήταν εν υπνώσει

Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου ()γιατί εδώ είναι πλέον ο τόπος μου, εδώ βγάζω τα χρήματα που βγάζω, εδώ σπρώχνω το καρότσι των παιδιών μου, εδώ ψωνίζω… Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες υπάρχουν προβλήματα. Είναι πολύ δύσκολο πια να περπατήσεις σ’ ένα δήμο. Όχι μόνο στο δικό μας δήμο, αλλά σε οποιονδήποτε, είναι δύσκολο να βρεις άρτιες υπηρεσίες. Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό και να μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους.

Όπως, άλλωστε, θα πει στο TheCaller, πρώτο του μέλημα, αν και εφόσον εκλεγεί, είναι η αποκατάσταση των πεζοδρομίων. Όχι μόνο αυτόν που βρίσκονται στο κέντρο του Παλαιού Φαλήρου, αλλά και στα ενδότερα. Και όχι μόνο για τους πεζούς αλλά και τους δημότες με κινητικές δυσκολίες, αμαξίδια, καρότσια κλπ. Και κυρίως λήψη μέτρων για την αποφυγή «κανιβαλισμού» τους από τα αυτοκίνητα.

Η στήριξη από το ΚΙΝΑΛ

Η υποψηφιότητα του Νίκου Κατσένη φέρει το χρίσμα του Κινήματος Αλλαγής. «Έχουμε τη στήριξη του πολιτικού χώρου που εκφράζεται μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Έχουμε μία «δεξαμενή ανθρώπων» ωστόσο ευρύτερη από τα όρια ενός κόμματος που έχουν όρεξη να ασχοληθούν και έχουν και τις ικανότητες να το κάνουν.. Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας θα έλεγα ότι δεν είναι πρόβλημα. Είμαστε έτοιμοι. Κάνουμε συναντήσεις και με απλούς δημότες και φορείς και προσπαθούμε να κάνουμε γνωστές τις θέσεις μας, έτσι ώστε, ο δημότης να αξιολογήσει και να οδηγηθεί στην κάλπη». 

Με εχέγγυο την ιατρική…

Ο Νίκος Κατσένης είναι καθ’ όλα έτοιμος να δώσει τις… πρώτες βοήθειες στο δήμο, όπου και όποτε αυτό χρειαστεί. Όντας γιατρός, χειρουργός ουρολόγος συγκεκριμένα, λέει όχι στις πολλές θητείες και «απαντά» με την παρουσία του στο ζητούμενο όλων: την ανανέωση προσώπων και ιδεών στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Η ανανέωση πρέπει να είναι το ζητούμενο σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Από τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις μας βλέπουμε ότι οι πολίτες χαίρονται που βλέπουν ένα νέο πρόσωπο. Οι πολλές θητείες, άλλωστε, κουράζουν, ακόμα κι αν είναι επιτυχημένες. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Με την ανανέωση, την οποία οι πολίτες αξιολογούν υψηλά, θα δώσουμε ένα τέλος στα φαινόμενα της διαπλοκής και των συμφερόντων και σε πάσης φύσεως αδράνεια. 

Η επαγγελματική μου ιδιότητα αποτελεί ένα εχέγγυο. Το ιατρικό επάγγελμα χαίρει σεβασμού από την ελληνική κοινωνία. Αυτό δείχνει ότι εκτιμάται από τους πολίτες η υπερπροσπάθεια και η αυταπάρνηση πολλές φορές που απαιτείται από τον επιστήμονα, για να κατακτήσει τον τίτλο του ιατρικού λειτουργού. Αυτό μαρτυρά ικανότητες, βούληση και στοχοθεσία, αρετές που κατεξοχήν έχει ανάγκη η πολιτική..»

Ο προνομιούχος δήμος Παλαιού Φαλήρου

Το όραμα της δημοτικής παράταξης του Νίκου Κατσένη, «Φάληρο- Πόλη για να ζεις» βρίσκεται ήδη στο χαρτί, είναι δομημένο και ρεαλιστικό. Αφορά, βέβαια, το παραλιακό μέτωπο του δήμου, που είναι αυτό το οποίο πρέπει να «πουλήσει» το Παλαιό Φάληρο, παρακάμπτοντας το εμπόδιο της Ποσειδώνος.

«Το Παλαιό Φάληρο είναι ένας προνομιούχος δήμος. Είναι κοντά και στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στον Πειραιά, κοντά στη εθνική οδό. Έχεις άμεση πρόσβαση να φύγεις από την Αττική προς τα βόρεια ή τα δυτικά. Είναι επίσης προνομιούχος γιατί έχει ένα όμορφο παραλιακό μέτωπο, επιτυχώς αναπλασμένο στο κομμάτι του Φλοίσβου με χώρους αναψυχής και χαλάρωσης για τους δημότες και του ίδιου δήμου και των γειτονικών περιοχών. Αυτήν την εικόνα πρέπει να «πουλήσει» το Παλαιό Φάληρο και για να το κάνει θα πρέπει να επεκτείνουμε την ιδέα της υπογειοποίησης που εν μέρει θα γίνει στο Νέο Φάληρο, το Μοσχάτο και το Ελληνικό. Θα πρέπει να την επεκτείνουμε και στο Παλαιό Φάληρο. Η λεωφόρος Ποσειδώνος θα πρέπει να πάψει να είναι το εμπόδιο μεταξύ του δήμου και του παραλιακού μετώπου, θα πρέπει να βάλουμε μπρος τη διαδικασία να υπογειοποιηθεί, να ετοιμάσουμε τις μελέτες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Υποδομών, ώστε να γυρίσει η πόλη το πρόσωπό της προς τη θάλασσα. Αυτό, και θα αυξήσει την αξία των περιουσιών των δημοτών του Παλαιού Φαλήρου κατακόρυφα, αλλά θα αναπνεύσει επιτέλους η πόλη. Θα ξαναγίνει ο προορισμός ευζωίας, που υπήρχε τις δεκαετίες του ‘ 50 και του ’60, τότε που έγινε γνωστό το Φάληρο για τους προορισμούς του.

Ζήτημα είναι να υπάρξει μία ανάπλαση που θα είναι μόνιμη, θα έχει προοπτικές, ανάπτυξης. Είναι μονόδρομος να γίνει ειδάλλως δε θα αναπνεύσει ο δήμος, δε θα αναβιώσει τις παλιές καλές εποχές και οι δημότες θα έχουν ένα τεράστιο εμπόδιο να περάσουν για να απολαύσουν το παράλιο μέτωπο. Έχουν γίνει σκέψεις και το παρελθόν. Ήταν, όμως, πολύ ακριβή υπόθεση. Με τις τεχνολογικές εξελίξεις το κόστος έχει πέσει πάρα πολύ, είναι απόλυτα εφικτό να γίνει, μπορεί να μην προλάβουμε εμείς, ή να μην προλάβει η επόμενη ή η μεθεπόμενη διοίκηση, αλλά πρέπει να αρχίσει για να τελειώσει κάποτε. Μονόδρομος η ιδιωτική σύμπραξη και η εκμετάλλευση από τον ιδιώτη που θα βάλει τα κεφάλαια. Τα ΣΔΙΤ είναι ο πιο σύγχρονος, ασφαλής και γρήγορος τρόπος, αφού έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση λόγω εκμετάλλευσης. Το κέρδος για τους δημότες δεν είναι ποιος θα κάνει το έργο, αλλά να γίνει». 

«Δε μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ενώ υπάρχουν ελλείψεις»

Επιδιωξη του Νίκου Κατσένη είναι, αν η παράταξή του αναλάβει τη διοίκηση του δήμου, τα οικονομικά να ισοσκελιστούν και οι ελλείψεις να στερήσουν κάτι από τα αποθεματικά. «Αυτή τη στιγμή ο δήμος είναι πλεονασματικός και μάλιστα με ένα αξιοσέβαστο ποσοστά 7-8 εκατ. ευρώ από ότι αναφέρουν οι πηγές. Όμως, δε γίνεται να υπερηφανευόμαστε από τη στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις. Θα έπρεπε τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στις ανάγκες. Κυρίως στα σχολικά συγκροτήματα. Δε μπορούμε να έχουν φθορές και κακές υποδομές, ενώ με ένα μικρό ποσό να μπορούν να διορθωθούν. Ο δήμος πρέπει να είναι ισοσκελισμένος.»

 «Η κοινωνική πολιτική ψηλά στην ατζέντα μας»

Για τον Νίκο Κατσένη, το «κοινωνικό πρόσωπο» του δήμου Παλαιού Φαλήρου είναι αυτό που πρέπει να δομηθεί σοβαρά από την επόμενη διοίκηση, για να μπορέσει ο δήμος να φανεί αντάξιος των αναγκών των πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη. Ζητούμενο η σωστή οργάνωση των Κοινωνικών Δομών, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και το «Κοινωνικό Φαρμακείο», που βοηθούν καθημερινά δεκάδες πολίτες. «Η Κοινωνική Πολιτική πρέπει να έχει στόχο όλους τους δημότες. Πρέπει να γίνει μία πιο συγκροτημένη καταγραφή από ότι σήμερα, γιατί υπάρχουν άνθρωποι περισσότεροι από αυτούς τους οποίους νομίζουμε ότι έχουν ανάγκη. Πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να μαζευτούν τα δεδομένα και οι λίστες από παράλληλους φορείς και δομές, που ασκούν ή θέλουν να ασκήσουν έργο κοινωνικής πολιτικής εντός του δήμου, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και πιο οργανωμένη η βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους και η βοήθεια μπορεί να είναι πολλαπλή σε επίπεδο υλικής υποστήριξης, τροφίμων, στέγης, αλλά και επανένταξης, με δουλειές  που μπορούμε με ένα job center, να επανεντάξουμε ανθρώπους, ώστε να μπορούν να φύγουν από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και της ανέχειας».

Ο Νίκος Κατσένης και οι συνεργάτες του, νεότεροι σε ηλικία, αλλά και μεγαλύτεροι, έμπειροι αυτοδιοικητικά, μιλούν καθημερινά με τους πολίτες, τόσο στις εξορμήσεις τους στις γειτονιές του Παλαιού Φαλήρου, αλλά και στο Εκλογικό Κέντρο, που ήδη έχει ανοίξει στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου 62 στο Π. Φάληρο.

Παπαχελάς: Ο Ερντογάν δεν μιλάει με την Μέρκελ ακόμα μέχρι να ολοκληρώσει την επιχείρησή του και να δει τι μπορεί να πετύχει
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 11 Αυγούστου
Βροχή από πεφταστέρια απόψε- Πότε παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά
Θλίψη στο τελευταίο αντίο στον Γεώργιο Παπανδρέου (ΦΩΤΟ)
Αλέξης Παπαχελάς: «Ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού “κατεστημένου” έχει σαπίσει για τα καλά»
Ελλάδα – Τουρκία: Αυτή είναι η ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων