• Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου
  • 15:48

Αθήνα

15 oC

αραιές νεφώσεις

«Η κυβέρνηση αυτή δεν θα πέσει με διαδηλώσεις, αλλά με πολύ γέλιο. Δεν θα την ρίξει η Αριστερά, αλλά η Δεξιά»

Σε κείμενό του με τίτλο «Ο Μητσοτάκης, η Αριστερά και η εποχή της καρικατούρας» στο «Ανοιχτό Παράθυρο» ο Νίκος Λακόπουλος γράφει πως «η κυβέρνηση αυτή δεν θα πέσει με διαδηλώσεις, αλλά με πολύ γέλιο. Δεν θα την ρίξει η Αριστερά -που χρειάζεται ο Μητσοτάκης, αλλά η Δεξιά».

Σε κείμενό του με τίτλο «Ο Μητσοτάκης, η Αριστερά και η εποχή της καρικατούρας» στο «Ανοιχτό Παράθυρο» ο Νίκος Λακόπουλος γράφει πως «η κυβέρνηση αυτή δεν θα πέσει με διαδηλώσεις, αλλά με πολύ γέλιο. Δεν θα την ρίξει η Αριστερά -που χρειάζεται ο Μητσοτάκης, αλλά η Δεξιά».

Όπως γράφει-μεταξύ άλλων- στο anoixtoparathyro.gr ο Νίκος Λακόπουλος:

«Καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός -ξανά- και χαίρεται που συναντά τον κινέζο κομμουνιστή ηγέτη, η αστυνομία εισβάλλει ταυτόχρονα στην ΑΣΟΕΕ και σε ένα κλαμπ για ναρκωτικά με μια θεαματική επιχείρηση: «Πέστε όλοι, κάτω».

Μπορεί το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός -ως σημειολογία του μέλλοντος- να μην ήταν αυτή η παρέλαση των κοριτσιών που εμπνεύστηκαν από τους Μόντι Πάιθονς. Έδειξε όμως πως η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή με στοιχεία σουρεαλιστικά, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και επιχειρεί με κάθε τρόπο να …αναβιώσει την Αριστερά.

Για πολύ καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαχνε την εικόνα ενός ακροδεξιού-νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη -που θα κέρδιζε εύκολα στις εκλογές. Κι ο Μητσοτάκης αφού πήρε την εξουσία έψαξε παντού να βρει αγάλματα του …Λένιν, να κατεδαφίσει, αλλά δεν υπήρχαν.

Ήδη πολύ πριν τις εκλογές ένας προσεκτικός παρατηρητής θα έβλεπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναδείκνυε όλο και περισσότερο ως αντίπαλό του τον …»Ρουβίκωνα» -που επιχειρούσε να ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα με τις τελευταίες εικόνες στην ΑΣΟΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί για να αναβιώσει ένα αντιδεξιό ….αριστερό κίνημα -πάνω ο Αλέξης Τσίπρας το είχε… διαλύσει.

Η νέα εποχή της «κανονικότητας» δεν είναι παρά μια η εποχή της καρικατούρας -ως ανεπιτυχούς απομίμησης ενός προτύπου -σχεδόν μια γελοιογραφία.

Ο συμβολισμός πως η γραβάτα επέστρεψε και έφυγαν οι …μπάφοι από το Μαξίμου δεν φτάνει. Η πολιτική ασκείται πλέον με γκλομπς και χημικά με στόχο την εικόνα ενός πρωθυπουργού «με πυγμή» – που τολμά και νικάει έναν εχθρό που ο ίδιος κατασκευάζει…

Με μεθοδεύσεις άλλων εποχών και αρχαία κόλπα η κυβέρνηση μάλλον διογκώνει μια τρομοκρατία που δεν υπάρχει – κατασκευάζοντας έναν «εχθρό του καθεστώτος» και βάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο δίλημμα αν θα κρατήσει αποστάσεις ή αν θα ταυτιστεί μαζί του…

Όλα τα μέτρα που παίρνει ο Μητσοτάκης από το …κάπνισμα μέχρι τις εισβολές της αστυνομίας σε ρέιβ πάρτυ και την ΑΣΟΕΕ μέχρι το νόμο για το άσυλο ή την κατάληψη των Εξαρχείων έχουν την αποδοχή της κοινωνικής πλειοψηφίας -του «μέσου πολίτη», των «νοικοκυραίων»…

Πολύ συχνά στο μέλλον θα συζητάμε για «νύχτες τρόμου». Με τόσους πρώην αριστερούς συμβούλους ο νέος πρωθυπουργός δεν είναι πως δεν αντιλαμβάνεται ότι δημιουργεί ένα κίνημα, αλλά μάλλον αυτό επιδιώκει -και υπερηφανεύεται κιόλας πως τους έχει κάνει – την αντιπολίτευση- «να χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια»…

Αυτές τις δεκαετίες επέστρεψε μια Δεξιά απενοχοποιημένη, όπως θάλεγε ο παλιός ακτιβιστής της Δεξιάς Μάκης Βορίδης- άλλοτε …Mavor!- που πρέπει να είναι ο μόνος στην Αθήνα που διαβάζει …Γκράμσι -αν κρίνουμε από πρόσφατη συνέντευξή του.

Η φιλελεύθερη, άλλοτε «βέβαιη πρωθυπουργός», ήταν εκείνη που έκανε την νεολαία του κόμματος δημοκρατική, ευρωπαϊκή οργάνωση, ώσπου έχασε την προεδρία του κόμματος από έναν παλαιοδεξιό αντίπαλο που έκανε και υπουργό τον αδελφό της. Τώρα εμφανίζεται με τσιγάρο στο χέρι σε δημόσιο χώρο, μετά την …απαγόρευση από τον πρωθυπουργό κι όλοι ψάχνουν πολιτικά μηνύματα …αντίστασης…

Aπό καταβολής κόσμου κάθε εξουσία για να επικρατήσει δημιουργούσε έναν εχθρό μαζί με τον φόβο- είναι πράγματα που βρίσκουμε στην Παλιά Διαθήκη. Αλλά εδώ κάποιος κάνει πλάκα όταν π.χ. η αστυνομία μπαίνει στον κινηματογράφο γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι ανήλικοι παρακολουθούν ακατάλληλες ταινίες.

Το γελοίον του πράγματος δεν είναι ακριβώς ότι έχουμε μια συντηρητική κυβέρνηση, αλλά η ίδια η προσπάθεια να δείξει ότι πράγματι είναι μια συντηρητική κυβέρνηση.

Η ιστορία αυτή άρχισε χωρίς να το προσέξουμε όταν ένας υπουργός πήγε να ορκιστεί αξύριστος, αλλά την επόμενη μέρα εμφανίστηκε ξυρισμένος. Ο νέος πρωθυπουργός εξήγησε γιατί όχι μόνο όλοι πλέον πρέπει να φοράνε γραβάτες, αλλά ο ίδιος στενοχωρήθηκε που δεν μπόρεσε να πάει στην Ιαπωνία να φορέσει …φράκο.

Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει, αλλά είναι βέβαιο πως δεν χρειάζονται οι διαδηλώσεις μιας άλλης εποχής και μιας Αριστεράς που έχει τελειώσει, αλλά ο Μητσοτάκης την χρειάζεται. Μια Αριστερά που δεν μπορεί να απαντήσει στον νεοφιλελευθερισμό -χωρίς να εκφράζει σκουριασμένες, απολιθωμένες ιδέες, όπου τελικά από μόνος του ο «αντιφασισμός» δεν μπορεί να την δικαιολογήσει και πολύ περισσότερο να την ανανεώσει.

Η κυβέρνηση αυτή δεν θα πέσει με διαδηλώσεις, αλλά με πολύ γέλιο. Δεν θα την ρίξει η Αριστερά -που χρειάζεται ο Μητσοτάκης, αλλά η Δεξιά. Όταν καταλάβει πως δεν είναι τόσο θεούσα, όσο δείχνει. Παριστάνει τη θεούσα κι αυτό δεν θα το συγχωρήσουν οι πραγματικές θεούσες».

Ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Λακόπουλου στο anoixtoparathyro.gr

Send this to a friend