Νίκος Μπελαβίλας στο TheCaller: Φυσική εξέλιξη η υποψηφιότητά μου στον Πειραιά – Η παράταξη Μώραλη είναι πλήρως εξαρτημένη από τον Μαρινάκη | TheCaller Νίκος Μπελαβίλας στο TheCaller: Φυσική εξέλιξη η υποψηφιότητά μου στον Πειραιά - Η παράταξη Μώραλη είναι πλήρως εξαρτημένη από τον Μαρινάκη - TheCaller

Αθήνα

28 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Γιατί έβαλε το παιδί πάνω στη νεκρή Καρολάιν; – Tι απάντησε ο 32χρονος δράστης στον ανακριτή

CALLER'S CHOICE

Νίκος Μπελαβίλας στο TheCaller: Φυσική εξέλιξη η υποψηφιότητά μου στον Πειραιά – Η παράταξη Μώραλη είναι πλήρως εξαρτημένη από τον Μαρινάκη

Μία εβδομάδα απομένει μέχρι τις εκλογές και ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας μίλησε στο TheCaller...

Όπως μας λέει ο Νίκος Μπελαβίλας, μέχρι να του γίνει επίσημα η πρόταση για τον Πειραιά, δεν είχε σκεφτεί το σενάριο της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου, ωστόσο θεωρεί ότι «η υποψηφιότητά μου μάλλον ήταν και μια φυσική εξέλιξη».

Ο Νίκος Μπελαβίλας απαντά και στα ευρήματα των «μυστικών δημοσκοπήσεων», αλλά και της δημοσκόπησης που έχει δημοσιευτεί που δίνουν την νίκη στον Γιάννη Μώραλη, λέγοντας ότι αν υπήρχε ξεκάθαρη νίκη θα είχαν δημοσιευθεί ακόμη περισσότερες δημοσκοπήσεις από τα ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη «και δεν θα έστηναν στα υπόγεια του Καραϊσκάκη μηχανισμό ώστε να σταυρώνουν όλα τα ψηφοδέλτια στο όνομα του σκιώδους δημάρχου ώστε να εξασφαλίσει πως και πάλι θα είναι πρώτος.»

Αν τελικά είναι ο εκλεκτός των Πειραιωτών ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Μπελαβίλας ξεκαθαρίζει για την επόμενη μέρα και τις προτεραιότητές του: «θα ξεκινήσω από εκεί που ξεκινά κάθε καλός δήμαρχος, χωρίς πολιτικές παρωπίδες, χωρίς εύνοιες για πολιτικούς φίλους ή αντιπάλους».

«Ο Πειραιάς χρειάζεται έναν δήμαρχο με πυγμή και σχέδιο και μια δημοτική ομάδα που δεν είναι εξαρτώμενη», καταλήγει στη συνέντευξή του.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας στο TheCaller και την Τόνια Ζαραβέλα:

Όντας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ, πολλοί θεώρησαν ότι θα είστε ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο της Αθήνας, ωστόσο, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας στον Πειραιά απέναντι από τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μώραλη. Υπήρξε από την αρχή ως επιλογή σας η διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκο στο πρώτο λιμάνι;

Ακριβώς επειδή είμαι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της “Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ” δεν θα μπορούσα να είμαι υποψήφιος ακόμα και αν το ήθελα. Αυτή μου όμως η ιδιότητα παρέσυρε πολλούς να εκτιμήσουν ότι θα διεκδικήσω τον δήμο. Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε τέτοια σκέψη ούτε για τον Πειραιά παρά μόνο όταν μου έγινε επίσημα πρόταση. Στον Πειραιά έχω μεγαλώσει και ζω, δραστηριοποιούμαι πολιτικά από το 1998, έχω σχεδιάσει και υλοποιήσει προγράμματα για την πόλη, οπότε η υποψηφιότητά μου μάλλον ήταν και μια φυσική εξέλιξη.

Θα λέγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «παράδοση» στην Αυτοδιοίκηση. Όμως, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 υποψήφιοι που έφεραν το χρίσμα του κόμματος κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικούς δήμους, με αποκορύφωμα την εκλογή της κας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Πριν από λίγες ημέρες δήμαρχοι, που ανακοινώθηκε ότι υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν τη διαγραφή τους από την λίστα. Θεωρείτε ότι αυτή η αποστροφή ως προς τις στηρίξεις συναντάται και στον τρόπο με τον οποίο έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν οι πολίτες;

Μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε το 2015, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 1974. Εννοώ ότι σε 15 χρόνια δεν προλαβαίνει να δημιουργηθεί παράδοση πουθενά. Σε 30, 40, 50 μιλάμε για παράδοση. Όμως η Αριστερά έχει τεράστια παράδοση στην Αυτοδιοίκηση με εμβληματικούς δημάρχους, στον Πειραιά, στη Νίκαια, στη Δραπετσώνα, στο Κερατσίνι, στο Πέραμα, στον Ρέντη ήδη από τη δεκαετία του ’60. Η αυτοδιοικητική μας κίνηση στον Πειραιά, με επικεφαλής τον Θοδωρή Δρίτσα, της οποίας συνέχεια είμαστε, ιδρύθηκε το 1998, πριν από αυτή  μία άλλη με επικεφαλής τον Κώστα Κωσταράκο στην οποία συμμετείχα, το 1986. Για τους υποψηφίους που αναφέρετε, είμαι εγώ ανενημέρωτος. Δεν το γνωρίζω ούτε τους γνωρίζω για να σας απαντήσω.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει για τον δήμο Πειραιά, όσο και οι στοιχηματικές δίνουν την καθαρή νίκη στον ανθυποψήφιό σας, Γιάννη Μώραλη. Πιστεύετε ότι αυτές προοιωνίζουν μία νίκη και πόσο σοβαρά μπορούμε να τις πάρουμε σε αυτές τις εκλογές που από πολλούς έχουν χαρακτηριστεί «μουγκές»;

Πόσες δημοσκοπήσεις έχετε δει εσείς; Εγώ μόνο μία! Και είμαι σίγουρος πως υπάρχει λόγος για αυτό. Αν ο Γιάννης Μώραλης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν σίγουροι ότι κερδίζουν θα βλέπαμε πολλαπλές δημοσκοπήσεις στα μέσα συμφερόντων Μαρινάκη και δεν είναι λίγα. Και δεν θα έστηναν στα υπόγεια του Καραϊσκάκη μηχανισμό ώστε να σταυρώνουν όλα τα ψηφοδέλτια στο όνομα του σκιώδους δημάρχου ώστε να εξασφαλίσει πως και πάλι θα είναι πρώτος. Σήμερα αντί για δημοσκοπήσεις ακούμε για ευρήματα «μυστικών» δημοσκοπήσεων. Και βλέπουμε τον Μαρινάκη να κάνει περιοδείες στον Πειραιά για να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και όλα όσα δήλωσε ο κ. Μαρινάκης για την υποψηφιότητά του στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα σάλο. Θεωρείτε ότι είναι κατάλληλη η επιλογή του κ. Κόκκαλη για τον ΣΥΡΙΖΑ; Ήταν δίκαιη η οργή του κ. Μαρινάκη;

Η λέξη σάλος είναι περίεργη νομίζω. Μάλλον η λέξη σεισμός ταιριάζει καλύτερα. Σεισμό στην απερχόμενη δημοτική αρχή προκάλεσαν. Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας καλύτερο θα ήταν να απευθυνθείτε στον κ. Σκουρλέτη και τον Αλέξη Τσίπρα. Το μόνο που μπορώ να πω για τον Πέτρο είναι πως έχουμε συνεργαστεί με τον καλύτερο τρόπο και με ειλικρίνεια όταν εκείνος ήταν στην διοίκηση του δήμου. Τον θεωρώ έναν αξιόλογο άνθρωπο με ξεκάθαρη στόχευση. Όσον τώρα αφορά την οργή Μαρινάκη, έρχεται να επιβεβαιώσει εκείνο που γνωρίζουμε: ότι η παράταξη του Γιάννη Μώραλη δεν είναι ούτε πολυσυλλεκτική ούτε ανεξάρτητη όπως υποστηρίζει ο απερχόμενος δήμαρχος. Για αρχή είναι πλήρως εξαρτημένη από τον Βαγγέλη Μαρινάκη! Ο οποίος εξυπηρετεί τη Νέα Δημοκρατία και αυτό έγινε εμφανές με την αντίδρασή του για τον Πέτρο Κόκκαλη και εκείνη για τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ κ. Μελά. Για τον πρώτο απαιτήθηκε η παραίτηση του για τον δεύτερο ήταν ημέρα Τρίτη. Ο Μαρινάκης και η δημοτική του παράταξη έχει σαφέστατο αντισυριζαϊκό πρόσημο.

Ο κ. Μαρινάκης θα βρεθεί και πάλι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη «Πειραιάς Νικητής». Πώς κρίνετε την αυτοδιοικητική του δράση; Πόσο πιθανό θεωρείτε να μεταφερθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά η κυβερνητική κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, άμα τη εκλογή τη δική σας, αλλά και του κ. Μαρινάκη, που έχει χαρακτηριστεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ως φυσικός αρχηγός της ΝΔ.

Δεν θα μεταφερθεί τίποτα στο δημοτικό συμβούλιο, τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι υποχρεωτικά υποψήφιος στα πλαίσια ενός παιχνιδιού εξουσίας. Γιατί αυτοδιοικητική δράση δεν έχει. Ελάχιστες οι παρουσίες του στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά. Ακόμα και όταν ερχόταν ήταν για σύντομο χρονικό διάστημα και με διάθεση να τινάξει στον αέρα την ομαλότητα.

Στην μετά Μώραλη εποχή, αν τελικά είστε εσείς ο νέος δήμαρχος του Πειραιά, ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες που θέτετε; Από πού ξεκινά ένας Αριστερός δήμαρχος;

Από εκεί που ξεκινά κάθε καλός δήμαρχος, χωρίς πολιτικές παρωπίδες, χωρίς εύνοιες για πολιτικούς φίλους ή αντιπάλους. Με έγνοια για Όλους.  Ένας καλός δήμαρχος λοιπόν, ασχολείται με τα μικρά και καθημερινά που αλλάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των δημοτών. Και παράλληλα σχεδιάζει τα μεγάλα που θα καθορίσουν το μέλλον της πόλης. Το έχω πει σε κάθε τόνο: δεν υπόσχομαι πολλά. Υπόσχομαι τα ελάχιστα που όμως για τον Πειραιά είναι πολλά μετά από 20 περίπου χρόνια απραξίας. Υπόσχομαι καθαρή και τακτοποιημένη πόλη, φωτεινές νύκτες, υπόσχομαι ένα καλύτερο κυκλοφοριακό. Και αυτά δεν τα υπόσχομαι αόριστα αλλά συγκεκριμένα και με χρονικό ορίζοντα τριμήνου. Και ξέρω πολύ καλά πως θα τα πετύχω σε αντίθεση με τους ανθυποψηφίους μου.

Είστε αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος. Ποια είναι τα γκρίζα σημεία της πόλης, που ζητούν ανάπλαση; Ποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε συνοικίες του Πειραιά, όπως τα Μανιάτικα και η Αγία Σοφία;

Αποκατάσταση των προσφυγικών πολυκατοικιών των Αγίων Αναργύρων κατά το πρότυπο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μουσείο των Σιδηροδρόμων στη Λεύκα το οποίο εγκαινιάζουμε στις 28 Μαΐου, σε έναν εγκαταλειμμένο από είκοσι χρόνια και εμβληματικό χώρο. Κυκλοφοριακές προβλέψεις και ελεγχόμενη στάθμευση γύρω από τον νέο Σταθμό Μανιάτικα του Μετρό που ολοκληρώνεται, δεν έχει προβλεφθεί από κανέναν ως τώρα. Επαναλειτουργία του δημοτικού Σινέ Καλλιφόρνια. Πράσινος διάδρομος στις γραμμές  από Άγιο Διονύση έως Αγία Σοφία και Λεύκα. Ανακύκλωση και καθαριότητα, φωτισμός, πεζοδρόμια, συντήρηση σχολείων και ανοικτές αυλές για λαϊκό αθλητισμό, νέοι παιδικοί σταθμοί.

Για τον υπόλοιπο Πειραιά ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανατρέξει στα δώδεκα σημεία για την πόλη, το πρόγραμμα μας. Θα το βρει εύκολα γιατί τα έχει αντιγράψει και ο κύριος Μώραλης. Αλλιώς χρειάζομαι αρκετές ώρες για να σας τα παρουσιάσω.

Η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά απειλήθηκε με «μπλοκάρισμα» μετά την απόφαση του ΚΑΣ να χαρακτηριστούν ζώνες του πρώτου λιμανιού της χώρας ως αρχαιολογικοί χώροι. Ποιο είναι το θετικό και ποιο το αρνητικό πρόσημο από την επένδυση για τους πολίτες του Πειραιά; Το λιμάνι του Πειραιά είναι για εκατομμύρια τουρίστες απλά ένας σταθμός μετεπιβίβασης. Μπορεί να γίνει ένα σημείο μακροχρόνιας διαμονής για τους τουρίστες και τους επισκέπτες του;

Η απόφαση του ΚΑΣ προχώρησε και καμία επένδυση δεν απειλήθηκε. Χαρακτήρισα τη σχετική υπερδημοσιότητα τρικυμία σε ποτήρι και είχα δίκιο όπως αποδείχθηκε. Απειλήθηκαν και εν τέλει έχασαν τα συμφέροντα, που ευελπιστούσαν σε οικονομικά οφέλη από μια COSCO που θα λειτουργούσε χωρίς όρια. Χαίρομαι που τους στεναχωρήσαμε.

Άμεσα οφέλη από την επένδυση για του πολίτες δεν υπάρχει. Η Cosco δεν επενδύει για τον Πειραιά αλλά για τα δικά της κέρδη. Και καλά κάνει. Ιδιωτική εταιρεία είναι. Και η δημοτική αρχή της έχει αφήσει πεδίο δόξης λαμπρό. Καμία πίεση, καμία διεκδίκηση από τον απερχόμενο δήμαρχο ο οποίος συμμετέχει και στο ΔΣ του ΟΛΠ αμειβόμενος αδρά για αυτό. Αυτή είναι και η διαφορά μας. Έχουμε καταθέσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα για το λιμάνι και τη σχέση της COSCO με τον Δήμο Πειραιά. Με οφέλη και για τους δύο. Σήμερα το λιμάνι το μόνο που αφήνει στην πόλη είναι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κυκλοφοριακό χάος. Αυτό θα αλλάξει τους πρώτους κιόλας μήνες της νέας διοίκησης. Ναι μπορεί να γίνει ο Πειραιάς σημείο μακροχρόνιας διαμονής για τους τουρίστες, ναι μπορεί ο Πειραιάς να ωφεληθεί αλλά για να συμβούν αυτά ο Πειραιάς χρειάζεται έναν δήμαρχο με πυγμή και σχέδιο και μια δημοτική ομάδα που δεν είναι εξαρτώμενη.

Ροή Ειδήσεων

25/06/2021 | 07:22

Τα ζώδια σήμερα, Παρασκευή 25 Ιουνίου

24/06/2021 | 23:53

Ρωσία: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αγία Πετρούπολη – Τρεις νεκροί

24/06/2021 | 23:31

Γλυκά Νερά: Όταν ο 32χρονος πιλότος είχε κάνει… guest στην εκπομπή του Σπύρου Σούλη (ΒΙΝΤΕΟ)

24/06/2021 | 23:10

ΑΕΚ: Μόνο οι ανακοινώσεις μένουν για Τζαβέλλα

24/06/2021 | 22:52

Πακιστάν: Χαμός με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού – «Για τους βιασμούς φταίει το ελαφρύ ντύσιμο των γυναικών»

24/06/2021 | 22:21

Έντονη κινητικότητα Γερουλάνου

24/06/2021 | 22:07

Τζόκερ – κλήρωση 2302: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα Πέμπτη 24/6

24/06/2021 | 22:07

Θρήνος στην Καβάλα: Αυτοκτόνησε αγρότης! Είχε χάσει σύζυγο και παιδί από κορονοϊό

24/06/2021 | 21:57

Στο Βερολίνο ο Τσίπρας με τους Σοσιαλιστές και με ατζέντα τις κοινωνικές ανισότητες

24/06/2021 | 21:56

Σταύρος Δαϊλάκης: Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

24/06/2021 | 21:51

H Microsoft παρουσίασε τα Windows 11- Δωρεάν η αναβάθμιση από τα Windows 10

24/06/2021 | 21:42

Κορονοϊός – Σουρβίνος για μετάλλαξη Δέλτα: Νέοι και ανεμβολίαστοι τα νέα κρούσματα

24/06/2021 | 21:39

Γλυκά Νερά: «Ρουκέτα» Κατερινόπουλου – «Μήπως ήξερε κάτι η Καρολάιν για τον 32χρονο και απειλούσε να τα βγάλει στη δημοσιότητα»;

24/06/2021 | 21:23

Τσίπρας: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικό βήμα, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα

24/06/2021 | 21:12

Δημοσκόπηση Interview: 14,8% μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ- Στο 7% το Κίνημα Αλλαγής
Γλυκά Νερά: Tο twitter «πετσοκόβει» την Δημουλίδου για την απαράδεκτη ανάρτησή της
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Ιουνίου
Δήμητρα Σφήκα: Η μικρή Λυδία χρειάζεται ασφάλεια και θαλπωρή – Θα χρειαστεί ψυχολόγο για το στίγμα του πατέρα-δολοφόνου
Μονή Πετράκη: Έκρυβε κοκαΐνη μέσα από το ράσο – Η υπόθεση για την οποία είχε συλληφθεί ο ιερέας με το βιτριόλι
Μονή Πετράκη: Αυτός είναι ο ιερέας-δράστης της επίθεσης με βιτριόλι (ΦΩΤΟ)
Γλυκά Νερά: Μια… ανάσα από το κελί και ο 32χρονος ρωτούσε τι λέει ο κόσμος για εκείνον! – «Δεν είμαι τέρας»