• Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου
  • 08:41

Αθήνα

9 oC

αραιές νεφώσεις

Νίκος Πράσσος στο TheCaller: Η σχέση λατρείας με το Χαλάνδρι, το πάθος για την αυτοδιοίκηση και οι προτεραιότητες του υποψηφίου δημάρχου

Ακούγοντας τον Νίκο Πράσσο να μιλά για το Χαλάνδρι, είναι σα να σου περιγράφει ένα παιδί του. «Χρωματίζει» τις λέξεις με τέτοιο τρόπο, ώστε, ακόμη κι αν η δική σου γειτονιά απέχει δεκάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα, να μπορείς να πάρεις μερικά «αρώματα» και κάποιες «γεύσεις» από το Χαλάνδρι των παιδικών του χρόνων, ή το Χαλάνδρι που οραματίζεται να πλάσει αν -με το καλό- οι συμπολίτες του τον επιλέξουν ως ικανότερο για τη θέση του δημάρχου στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, που θα στηθούν σε λίγες μόλις ημέρες από σήμερα.

Ακούγοντας τον Νίκο Πράσσο να μιλά για το Χαλάνδρι, είναι σα να σου περιγράφει ένα παιδί του. «Χρωματίζει» τις λέξεις με τέτοιο τρόπο, ώστε, ακόμη κι αν η δική σου γειτονιά απέχει δεκάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα, να μπορείς να πάρεις μερικά «αρώματα» και κάποιες «γεύσεις» από το Χαλάνδρι των παιδικών του χρόνων, ή το Χαλάνδρι που οραματίζεται να πλάσει αν -με το καλό- οι συμπολίτες του τον επιλέξουν ως ικανότερο για τη θέση του δημάρχου στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, που θα στηθούν σε λίγες μόλις ημέρες από σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ Η Τόνια Ζαραβέλα

Ο Νίκος Πράσσος, ως υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου και επικεφαλής του συνδυασμού «Μένω στο Χαλάνδρι», αλλά και όλοι οι συνεργάτες του, έχουν μία ξεκάθαρη οπτική: «Τα μέλη μας νοιάζονται για τους νέους και σκύβουν με σεβασμό και στοργή στους μεγαλύτερους. Πιστεύουν στο όνειρο της αλλαγής και θέτουν το όραμά τους στην υπηρεσία της πραγματικότητας, της επόμενης ημέρας του δήμου».

Ο Νίκος Πράσσος, παρά τους φρενήρεις προεκλογικούς ρυθμούς, μίλησε στο TheCaller για το Χαλάνδρι της καρδιάς του, το όραμά του για την πόλη, τη συγκρότηση του συνδυασμού «Μένω Χαλάνδρι», την αναγκαία αλλαγή στη διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου, αλλά και τις προτεραιότητες που θέτει για τον δήμο άμα τη εκλογή του.

«Η σχέση μου με το Χαλάνδρι είναι σχέση λατρείας»

Για τον υποψήφιο δήμαρχο Χαλανδρίου, Νίκο Πράσσο, το Χαλάνδρι δεν υπήρξε μόνο η γενέθλια γη. Όλη του η ζωή γυρνά γύρω από αυτό και καταλήγει σχεδόν νομοτελειακά σε αυτήν την πόλη.

«Η σχέση μου με το Χαλάνδρι είναι σχέση λατρείας. Και δεν υπερβάλλω, πιστέψτε με. Όλη μου η ζωή έχει κινηθεί εντός του Χαλανδρίου και με στόχο το Χαλάνδρι. Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ, εκπαιδεύτηκα, κοινωνικοποιήθηκα και δραστηριοποιούμαι πάντα επαγγελματικά στο Χαλάνδρι. Η οικογένεια μου, και αυτή από την οποία προήλθα και αυτή που δημιούργησα είναι από το Χαλάνδρι.

Το Χαλάνδρι έχει τούτο το οξύμωρο και πλέον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που γοητεύει τους πάντες: ενώ είναι μία πολυσύχναστη, ιδιαίτερα εμπορική πόλη και κεντρική, θα την έλεγα, πόλη, διατηρεί το άρωμα γειτονιάς που εγώ θυμάμαι πολύ έντονα από τα παιδικά μου χρόνια και πάντα ανακαλώ με τόση νοσταλγία γιατί εκεί έχουν γραφτεί τα παιδικά μου βιώματα. Ευτυχώς, επειδή αυτό το άρωμα υπάρχει, μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτό και να αναβιώσουμε το αίσθημα της γειτονιάς εντός των νέων, βέβαια, συνθηκών, που έχουν έκτοτε δημιουργηθεί στην πόλη μας.

Μιας και οι αυλές και η ζωντάνια των παιδικών φωνών να παίζουν δίπλα μας έχει ως επί το πλείστον εκλείψει, ένας κατάλληλος σχεδιασμός θα μπορούσε να δημιουργήσει πλαίσιο «γειτονιών» δημιουργώντας περισσότερα ή/και ανακατασκευάζοντας ή/και αναβαθμίζοντας χώρους συλλογικής και ανοιχτής κοινωνικοποίησης-συνεύρεσης (πάρκα, παιδικές χαρές, θερινά σινεμά κτλ) σε περισσότερα σημεία του δήμου μας έτσι ώστε να δημιουργείται στους πολίτες το αίσθημα του «ανήκειν» σε μία κοντινή γειτονιά. Μια γειτονιά ζωντανή και δραστήρια σε δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές. Μια γειτονιά με δρώμενα και υποδομές που θα υπηρετούν τη γνώση, την αναψυχή, τους νέους  και τους μικρούς μας φίλους, τα κατοικίδια.

Να ενισχύσουμε οργανωμένα και συστηματικά την προσπάθεια των σχολείων μας να είναι ανοιχτά στη γειτονιά τους και να αλληλεπιδρούν μαζί της είναι ακόμα μία πρόταση με στοχευμένες δράσεις εντατικοποίησης της έννοιας της γειτονιάς. Να δημιουργήσουμε, δηλαδή, μικρές πόλεις εντός της ευρύτερης πόλης του Χαλανδρίου συνάδει πλήρως με τις σύγχρονες συναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες του πολίτη. Το να ανήκει δηλαδή σε κοινότητα και σε κοινωνία ταυτόχρονα και όχι διασπαστικά. Ξέρετε το να μοιράζεσαι το ίδιο βίωμα με ένα σύνολο ανθρώπων είναι λυτρωτικό συναίσθημα!»

«Η συμμετοχή μου στα κοινά έχει καθορίσει μεγάλο μέρος της ζωής μου»

Ο Νίκος Πράσσος δεν ήρθε «ουρανοκατέβατος» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με μία πορεία στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χαλανδρίου, που, όπως θα πει στο TheCaller, «υπήρξε πάντα προσανατολισμένη στην αναζήτηση κόστους-οφέλους λύσεων για τον Δήμο μας», αλλά και με σημαντική παρουσία σχεδόν σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων και των Επιτροπών του Δήμου, ήρθε η ώρα να δώσει τη μάχη για τη διεκδίκηση του δημαρχειακού θώκου.

«Η αγάπη μου για το Χαλάνδρι και το πάθος μου για συμμετοχή στα κοινά έχουν καθορίσει μεγάλο μέρος της ζωής μου, κατά το οποίο άσκησα με δυναμισμό και συνέπεια σημαντικά καθήκοντα σε θέσεις δημόσιας προσφοράς. Η έως σήμερα πορεία μου στη θέση του Δημοτικού Συμβούλου χαρακτηρίζεται από αμεροληψία, αντικειμενικότητα, ανιδιοτέλεια και υπήρξε πάντα προσανατολισμένη στην αναζήτηση κόστους-οφέλους λύσεων για τον Δήμο μας.

Υπηρέτησα, επίσης, με ιδιαίτερο ζήλο, κατά το παρελθόν σε όλα σχεδόν τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων και των Επιτροπών του Δήμου:

Ιατρεία, ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, Επιτροπή Κοινωνικών Επιδομάτων, Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, Επιτροπή Πολιτισμού και Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Η εμπειρία αυτή μου έχει προσφέρει την ανεκτίμητη δυνατότητα να γνωρίσω σε βάθος τις δομές του Δήμου, να διεισδύσω στις πραγματικές ανάγκες του και να εξοικειωθώ με τα κρίσιμα ζητήματα της πόλης μας.

Μέσω, δε, της επαγγελματικής μου ιδιότητας- έχω ασκήσει επιχειρηματική δράση στο Χαλάνδρι, διατηρώντας εργαστήριο φωτογραφίας και είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω τα συμφέροντα του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου από τη θέση του Αντιπροέδρου.

Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μπορώ να ασκώ επαγγελματικά το μεγάλο μου πάθος για τον πολιτισμό: Είτε μέσω της επιχείρησης επαγγελματικής φωτογραφίας που διατηρώ στο Χαλάνδρι είτε μέσω των τηλεοπτικών και θεατρικών παραγωγών στις οποίες δραστηριοποιούμαι σε μεγάλη εμβέλεια και σε συνεργασία με σπουδαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες. Ο χώρος του πολιτισμού αποτελεί για εμένα πεδίο γνώσης και δράσης προσφιλές και δεν σας κρύβω ότι θα αποτελέσει σημαντικό άξονα στρατηγικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του Χαλανδρίου και προσωπική μου προτεραιότητα διοίκησης».

«Είμαι περήφανος για την ομάδα μας- Τα μέλη μας διακατέχονται από μία ακόρεστη δίψα για προσφορά»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου, Νίκος Πράσσος, κατάφερε να συγκροτήσει μία δυνατή ομάδα, με νέους ανθρώπους, όχι μόνο σε ηλικία, αλλά και στην αυτοδιοίκηση, που έχουν το πάθος, την όρεξη για προσφορά, αλλά και φρέσκιες ιδέες. Ο ίδιος μάς εξηγεί:

«Η λογική με την οποία «χτίσαμε» την ομάδα μας εμπεριέχει την έννοια του «κορεσμού». Εξηγούμαι: Τα μέλη μας δεν είναι φθαρμένα, κουρασμένα, με άδεια δεξαμενή σκέψης και βούλησης από προηγούμενη διοικητική εμπειρία όπως οι επαγγελματίες υποψήφιοι, ενώ ταυτόχρονα διακατέχονται από μία ακόρεστη δίψα για προσφορά, δημιουργία, ανανέωση, κοινωνική συσπείρωση και απέχθεια για τη μικροπολιτική. Τα χαρακτηριστικά τους μπορούμε να τα συναντήσουμε περιγράφοντας σήμερα τους νέους. Για αυτό το λόγο διαφωνώ με τον αφορισμό ότι οι νέοι δεν ασχολούνται με την πολιτική. Αν τους δώσουμε την ευκαιρία, αν επιλέγουμε να επιβραβεύουμε τη συμμετοχή, αν τους εμπνεύσουμε με όραμα, αν ως κοινωνία επιδιώκουμε πάντα την αλλαγή και την ανανέωση, τότε οι νέοι θα δώσουν το δικό τους παρόν στην κοινωνία, θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα αναμετρηθούν με τις ουσιώδεις προκλήσεις.

Αν δεν το κάνουμε, επιδεικνύουμε στάση λιγότερο ηθική απέναντι στη νέα γενιά: δανειζόμαστε το τώρα και πληρώνουμε με το δικό τους αύριο. Σκεφτείτε μεσήλικες γονείς να ψηφίζουν μονίμως τους ίδιους και τους ίδιους αρνούμενοι να επενδύσουν στους νέους, ταυτόχρονα όμως απογοητεύονται από τον γενικότερο αποκλεισμό των νέων ανθρώπων από ευκαιρίες που τους αξίζουν και δικαιούνται.

Εδώ συνδέω τις επιλογές μας και την απόφαση να πορευτούμε με άλλο τρόπο, εμείς, τα μέλη της παράταξης «Μένω στο Χαλάνδρι». Η οπτική μας είναι ξεκάθαρη. «Τα μέλη μας νοιάζονται για τους νέους και σκύβουν με σεβασμό και στοργή στους μεγαλύτερους. Πιστεύουν στο όνειρο της αλλαγής και θέτουν το όραμά τους στην υπηρεσία της πραγματικότητας, της επόμενης ημέρας του δήμου».

Είμαι περήφανος για την ομάδα μας, βλέποντας πώς εντάχθηκαν, επικοινωνούν και δουλεύουν τα μέλη μας σε όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, με τρόπο δηλαδή που επικαλείται το «εμείς και όχι το εγώ», με χαρούμενη και όχι μίζερη διάθεση και με πρόσληψη της αναγκαιότητας για χρήση νέων τεχνολογικών και επικοινωνιακών μέσων βελτίωσης της αποδοτικότητας. Μου δημιουργείται η σιγουριά, η αυτοπεποίθηση και η ασφάλεια ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών, το έργο που θα έχουμε να επιτελέσουμε στη Διοίκηση του Δήμου θα είναι ήδη κερδισμένο.

Ξέρετε, το μεγαλύτερο πρόβλημα των δημάρχων, όπως και καθενός σε θέση ευθύνης, είναι η ομάδα που τον περιβάλλει και δυστυχώς συνήθως τα ψηφοδέλτια καταρτίζονται στη λογική της ψηφοθηρίας. Το δικό μας είναι ψηφοδέλτιο αποτελεσματικής, υπεύθυνης, ποιοτικής και ευγενούς, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τον καθένα, διακυβέρνησης.
Επιτρέψτε μου, να χρησιμοποιήσω το βήμα που μου δίνετε, για να ευχαριστήσω τα στελέχη του ψηφοδελτίου μου που με πίστεψαν και εναπόθεσαν την προσωπική τους ποιότητα στο να δημιουργηθεί μία συλλογικότητα ψηφοδελτίου με ανταγωνιστικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Θέλω να ξέρουν ότι αν ξανάρχιζα από την αρχή την επιλογή, θα την έκανα ακριβώς έτσι εκ νέου!

Το όνομα του συνδυασμού μας «Μένω Στο Χαλάνδρι» επινοήθηκε με σκοπό να αναδείξει την ικανοποίηση που θέλουμε να νιώθει ο Χαλανδραίος όταν δηλώνει τον δήμο του. Την ίδια ικανοποίηση νιώθω για εμένα και επιθυμώ να νιώθουν και οι συναγωνιστές μου όταν δηλώνουν ότι ανήκουν στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Μένω Στο Χαλάνδρι». 

«Ζητούμενο η ίδια η αλλαγή, μια αλλαγή όχι αφοριστική της προηγούμενης κατάστασης»

«Η δημοκρατία έχει σαν δομικό της στοιχείο την ανανέωση. Από τα χρόνια του Κλεισθένη και του Περικλή έως σήμερα, η εκλογή των ίδιων προσώπων και συνεπώς των ίδιων πολιτικών ιδεών και στοχεύσεων, διαιώνιζε και τα αδιέξοδα και τις παθογένειες πληγώνοντας το θαυμάσιο αυτό σύστημα αντιπροσώπευσης που κληροδοτήσαμε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εάν λοιπόν δεν εξασφαλίσουμε εμείς, πολίτες και πολιτευόμενοι, την ανανέωση και διαφορά, θα έχουμε πλήξει τον πυρήνα του πολιτεύματος, οδηγώντας το στα ανεπιθύμητα όριά του», σημειώνει ο Νίκος Πράσσος μιλώντας στο TheCaller για την αναγκαιότητα αλλαγής πλεύσης στη διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου.

Όπως θα πει, «σε μια περίοδο που η απλή αναλογική ενισχύει την γνήσια αντιπροσωπευτικότητα, αποτελεί ιδανική ευκαιρία και κρίσιμο καθήκον μας να φέρουμε στα κοινά, νέους, επαγγελματίες, επιστήμονες, ακτιβιστές, ανθρώπους του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών, προσβλέποντας στην ανανέωση της πόλης μας όχι με κριτήρια στείρα κομματικά αλλά με πνοή οράματος και καινοτομία σε προτάσεις και έργα».

«Τα ζητούμενα που καθιστούν αναγκαιότητα την αλλαγή διοίκησης είναι το ίδιο το ζητούμενο της αλλαγής, μιας αλλαγής απαραίτητης για την πρόοδο των κοινωνιών. Μιας αλλαγής όχι αφοριστικής της προηγούμενης κατάστασης. Αλλά μιας αλλαγής που θα ρίξει φως και σε άλλες πτυχές, θα αλλάξει πιθανώς τις προτεραιότητες στη διοίκηση, θα ανανεώσει, εν τέλει, τη ματιά που διοικούντες και πολίτες φέρουν στην πόλη τους.

Γιατί αν θέλετε, για εμένα προσωπικά, το μεγαλύτερο ζητούμενο προς αλλαγή είναι η κουλτούρα που διέπει τη σχέση μεταξύ  διοίκησης και πολιτών. Αυτή η κουλτούρα οφείλει να ανανεωθεί με χαρακτηριστικά εποικοδομητικής και αποτελεσματικής διάδρασης που επιτυγχάνεται μέσω της διαρκούς συμμετοχικής διαδικασίας του πολίτη στη διοίκηση του δήμου του. Συμμετοχή η οποία οφείλει να ενισχύεται και να μεθοδεύεται με εργαλεία και τρόπους από τους έχοντες την ευθύνη της διοίκησης του δήμου. 

Αυτή είναι η πρότασή μας στον πολίτη του Χαλανδρίου. Ανανέωσε τώρα τον Δήμο σου», συνοψίζει ο Νίκος Πράσσος.

«...να ξημερωθώ την 27η Μαΐου Δήμαρχος με όρεξη για έργο...»

Ο Νίκος Πράσσος, βέβαια, στέλνει και το μήνυμά του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, ξεδιπλώνοντας τις προτεραιότητές του και τα όνειρά του για το Χαλάνδρι.

«Το μέλλον είναι τώρα» δεν αποτελεί, απλώς, μία βαρύγδουπη δήλωση ή ένα «πιασάρικο» επικοινωνιακό σλόγκαν. Είναι, ευτυχώς ή δυστυχώς, η αναγκαστική και αναπόφευκτη πραγματικότητα του σύγχρονου ανθρώπου ο οποίος ζει σε κοινωνίες γοργά αναπτυσσόμενων ρυθμών και σε απαιτήσεις που έχουν ήδη προσπεραστεί. Μέχρι δηλαδή να σχεδιάσουμε το αύριο, αυτό έγινε κιόλας σήμερα! Χρειάζεται μέθοδος, χρειάζεται τόλμη, χρειάζεται αισιοδοξία και βασικά χρειάζεται όραμα.

Εγώ ονειρεύομαι ακόμα και πιστεύω ότι μπορώ να ζήσω τα όνειρά μου. Και τα όνειρά μου περιλαμβάνουν, αφουγκράζονται και αφορούν το Χαλάνδρι. Πριν με θεωρήσετε έναν ρομαντικό οραματιστή ή απλά ονειροπόλο, σκεφτείτε μόνο για λίγο: υπάρχει δράση χωρίς αισιοδοξία; Υπάρχει αποτέλεσμα που δεν εσωκλείει έναν πρωτογενή και ελπιδοφόρο στόχο;

Αν ναι….κάτι δεν γίνεται σωστά…

Αν ναι….ίσως να ήταν η εξήγηση στο γιατί βρισκόμαστε, σε μόνιμη κοινωνική και θεσμική κρίση σε αυτή τη χώρα. Εγώ, από πλευράς μου, και στο βαθμό που μπορώ, αυτό που δεν γίνεται σωστά, θα το αλλάξω.

Ως προς τις προτεραιότητες, τώρα. Πιστεύω πραγματικά, ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν καλές και αγαθές προθέσεις. Επίσης, τα διαπιστωμένα προβλήματα εμφανίζουν όλα τα προγράμματα να μοιάζουν. Η ειδοποιός διαφορά είναι στο πως βλέπει ο καθένας μας τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Ειδικότερα, ποιες προκλήσεις και πόσο μεγάλα στοιχήματα βάζει για το αύριο του Δήμου μας. Δεν επικαλούμαι κάποια παρθενογένεση σε προτάσεις και σχεδιασμούς, όπως δεν μπορεί και κανείς άλλος να την επικαλεστεί. Και βέβαια δεν είναι του χαρακτήρα μου οι μεγαλοστομίες που θα με εξέθεταν την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Προτεραιότητά μου είναι να ξημερωθώ την 27η Μαΐου  Δήμαρχος με όρεξη για έργο και δημιουργία και να διατηρήσω την όρεξη αυτή ανεπηρέαστη, αναλλοίωτη και ανεμπόδιστη σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Από όσα σας έχω ήδη, δηλώσει μπορείτε να καταλάβετε ότι βάζω ψηλά τον πήχη στο ύφος και τους στόχους της διοίκησής μου. Άλλωστε και το εκτενές Πρόγραμμά μας είναι στη διάθεση του κοινού. Από αυτό το βήμα, αυτό που θέλω να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας είναι ότι θέλω να αφήσω το αποτύπωμα οράματος σε όλα τα έργα του δήμου και μπορώ να το κάνω γιατί πλαισιώνομαι από άξιους και ηθικούς»

Την Κυριακή η κεντρική προεκλογική ομιλία του Νίκου Πράσσου

Την ερχόμενη Κυριακή στις 20:00 το απόγευμα, ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου, Νίκος Πράσσος, θα κάνει την κεντρική του προεκλογική ομιλία στην πλατεία Χαλανδρίου. Την ίδια ώρα, θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων του συνδυασμού «Μένω Χαλάνδρι.

Send this to a friend