Αθήνα

 

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 20
«Τα ΄σπασαν» Mαρία Αναστασοπούλου και Παπαδάκης: Η παρουσιάστρια ανακοίνωσε στον ΑΝΤ1 ότι αποχωρεί – «Διαζύγιο» αν παραμείνει στο κανάλι

CALLER'S CHOICE

Νίκος Βλάχος: Ο κωφός μετεωρολόγος που έκανε την παρατήρηση «όπλο» και κάνει καθημερινές προγνώσεις καιρού

Μπορεί να στερείται από τότε που γεννήθηκε την ακοή, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για τον 43χρονο σήμερα Νικόλα Βλάχο, να γίνει ίσως ένας από τους καλύτερους ερασιτέχνες-προγνωστικούς μετεωρολόγους της Κέρκυρας.

Ο Νίκος, όπως θέλει να το αποκαλούμε, από τότε που γεννήθηκε, ζει στην ορεινή Πετάλεια, στην Βόρεια Κέρκυρα. Η Πετάλεια είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό πάνω στο βουνό του Παντοκράτορα σε υψόμετρο 650 μέτρων. Χτίστηκε σ’ ένα πέταλο των βουνών, προκειμένου να προφυλάσσονται οι κάτοικοι από τους πειρατές. Με την πάροδο των χρόνων το χωριό εγκαταλείφτηκε και σήμερα μένουν εκεί ελάχιστοι κάτοικοι, που φτάνουν μετά βίας τους 100.

Ο Νίκος Βλάχος έκτισε εκεί ένα μικρό εξοχικό πέτρινο σπιτάκι, που έχει μέσα έναν βράχο.

Οι γονείς του ζουν σε άλλο διπλανό σπίτι, με τον πατέρα του να βρίσκεται καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι, μετά το βαρύ εγκεφαλικό που υπέστη πριν περίπου 14 χρόνια.

Ο Νικόλας Βλάχος γεννήθηκε χωρίς την αίσθηση της ακοής, όμως είχε έντονες όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις τους κυρίως την παρατηρητικότητα. Από μικρό παιδάκι αυτό που τον κυρίευε και του τραβούσε την προσοχή ήταν όλα τα φυσικά φαινόμενα.

«Από οκτώ χρόνων με μαγνήτιζαν τα φυσικά φαινόμενα κυρίως η βροχή, το χιόνι, οι καταιγίδες και γι αυτό όταν μεγάλωσα και έβγαλα τα δικά μου χρήματα, αγόρασα τον μετεωρολογικό σταθμό και άρχισα να δημοσιεύω δοκιμαστικά στο facebook την καθημερινή “αυριανή” του καιρού που τελικά καθιερώθηκε. Ήμουν πολύ τυχερός που το χόμπι μου, έγινε πράξη » θα εκμυστηρευτεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος νιώθοντας την υπεροχή της ανιδιοτέλειας να προσφέρει στον κόσμο χωρίς να ζητά ποτέ και κανένα αντάλλαγμα.

«Ο λόγος της καθημερινής πρόγνωσης είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για επικίνδυνα φαινόμενα, να προφυλαχθεί» θα τονίσει.

Η παντελής έλλειψη της ακοής δεν εμπόδισε το Νίκο να αποφοιτήσει από το τμήμα Ηλεκτρονικά και Ηλεκτρολογία του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου. Με τις γνώσεις που αποκόμισε και την αγάπη του για τη μετεωρολογία, κατάφερε τελικά να καθιερωθεί στο χώρο των ερασιτεχνών Μετεωρολόγων. Έτσι το 2013 ως το 2017 δημιουργεί ένα μετεωρολογικό σταθμό τύπου TP1080WC Tycon Power. Ενώ το Μάρτιο του 2017 δημιουργεί τον μετεωρολογικό σταθμό «Davis Vantage Vue» που τον εγκατέστησε και τον τοποθέτησε, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο αλώνι του παππού του στα «Βλαχάτικα».

«Είναι ιδανικό μέρος για να “βλέπει” κάποιος καταλλήλως τον καιρό» επισημάνει ο Νίκος Βλάχος .

Ο μετεωρολογικός σταθμός του, τροφοδοτείται από μια οθόνη αφής κονσόλα αποτελείται από έναν αισθητήρα θερμοκρασίας και υγρασίας, ένα βροχόμετρο, ένα ανεμόμετρο και τον ανεμοδείκτη, ενώ όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και τα καιρικά δεδομένα συλλέγονται στο πρόγραμμα cumulus όλο το 24ωρο και αποθηκεύονται στον ενσωματωμένο καταγραφέα δεδομένων στον υπολογιστή. Επίσης υπάρχει κάμερα για καιρική ζωντανή εικόνα.

Τον ξεχωριστό, με ειδικές ικανότητες μετεωρολόγο, τον επισκέπτονται σχεδόν όλοι οι τουρίστες που θα βρεθούν στην ορεινή περιοχή του Παντοκράτορα καθώς η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία, ορειβασία, ορεινό τρέξιμο, ορεινή ποδηλασία, και το αλεξίπτωτο πλαγιάς.

«Πολλοί επισκέπτες με ρωτούν για τις προβλέψεις του καιρού που θέλουν να μάθουν και είναι τόσο σημαντικό για αυτούς που είναι κοντά στη κορυφή του Παντοκράτορα και την ορεινή Πετάλεια. Ενώ έχω δώσει πολλές φορές στους μικρούς προσκόπους, που είδαν από κοντά τον ορεινό μετεωρολογικό σταθμό, τα “σημάδια των καιρών” το εννιασέλιδο για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών» αναφέρει ο ερασιτέχνης κωφός Μετεωρολόγος.

Η Κέρκυρα έχει σήμερα περίπου 20 μετεωρολογικούς σταθμούς, άλλους από ιδιώτες, άλλους από το Δίκτυο Μετεωρολογικών Σταθμών ΙΟΝΙΟΥ (ΤΕΙ Ιονίων Νήσων) και άλλους από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βλάχος, ο δικός του μετεωρολογικός σταθμός είναι ο δεύτερος που έγινε στο νησί, με πρώτο το Βαλανειό στην Βορειοδυτική Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 2013, με διαχειριστή τον Ιάκωβο Βασιλάκη, στενό φίλο και συνεργάτη του Νίκου.

Καθημερινά από το 2014 μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 5.000 άτομα ενημερώνονται από την προσωπική σελίδα του Νίκου Βλάχου στο διαδίκτυο, για τον καιρό στο Βόρειο Ιόνιο, με τα καιρικά νέα, καιρικές φωτογραφίες, και μετεο-εγκυκλοπαίδεια.

«Η πρόγνωση του καιρού αποτελεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία, οι δορυφόροι αποτελούν την κύρια πηγή δεδομένων των υπολογιστών, επίσης τα αεροπλάνα, τα πλοία, τα μετεωρολογικά μπαλόνια αποστέλλουν καθημερινά χιλιάδες μετρήσεις. Τα επικρατέστερα μοντέλα με τις πιο αξιόπιστες προβλέψεις είναι το Αμερικανικό μοντέλο που ονομάζεται GFS και το Ευρωπαϊκό μοντέλο που ονομάζεται ECMWF. Τα μοντέλα αυτά ανανεώνονται 2 έως 4 φόρες την ημέρα για την καλύτερη επαλήθευση των δεδομένων που συλλέγουν» επεξηγεί ο Νίκος Βλάχος.

Από την επιστημοσύνη της μετεωρολογίας ο Νίκος Βλάχος ξεχωρίζει τη «λαϊκή» μετεωρολογία όπως τη χαρακτηρίζει απαντώντας στο ερώτημα «τι καιρό θα κάνει σε ένα μήνα;».

«Ναι φυσικά, αυτό λέγεται λαϊκή μετεωρολογία αλλά αυτή την ξέρουν οι αυτοδίδακτοι μετεωρολόγοι. Υπάρχουν τρεις περίοδοι πρόβλεψης, η μακροπρόθεσμη, η μεσοπρόθεσμη και η βραχυπρόθεσμη. Για την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη χρησιμοποιούνται τα μερομήνια, για τη μεσοπρόθεσμη τα άστρα, ιδίως το φεγγάρι και για τη βραχυπρόθεσμη τα ζώα, τα πούλια και τα έντομα» θα πει χαριτολογώντας.

Ο Νικόλας Βλάχος, ο άνθρωπος που κατάφερε να αξιοποιήσει το χόμπι του, ο προικισμένος άνθρωπος με ειδικές ικανότητες, εργάζεται σήμερα στη Δημοτική Ενότητα Θιναλίων στην Αχαράβη, ως κλητήρας, εξυπηρετεί καθημερινά τους δημότες, κάνει καταχωρίσεις τις κλήσεις για παραβιάσεις του ΚΟΚ, κατά την εφαρμογή του προγράμματος στον υπολογιστή, βγάζει φωτοτυπίες και στέλνει όλα τα φαξ στο κέντρο του δήμου Κέρκυρας.

«Το όνειρο μου είναι να παρουσιάσω το δελτίο καιρού μπροστά στη κάμερα επειδή λατρεύω αφάνταστα τον καιρό, τις βροχές, τα χιόνια και τον άνεμο από μικρός. Δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ το όνειρο μου, γιατί γεννήθηκα κωφός… Ίσως είμαι ο μόνος άνθρωπος στα άτομα με ειδικές ανάγκες που να έχει χόμπι και να αγαπά τον καιρό ως ερασιτέχνης μετεωρολόγος», θα πει όλο νόημα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νικόλαος Βλάχος, που δίνει σε όλους όχι μόνο έναν αλάνθαστο καιρό, αλλά και αισιόδοξα μηνύματα για την ίδια τη ζωή.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

koutsoumpas 1

18/05/2024 | 23:45

Κουτσούμπας από Πειραιά: Με το Κ.Κ.Ε υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη Ευρώπη, των λαών, του σοσιαλισμού

18/05/2024 | 23:30

Συγκινεί η Φωτεινή Δάρρα: “Με έχει σημαδέψει θετικά και αρνητικά το φευγιό της, ενηλικιώθηκα”

18/05/2024 | 23:15

Έγραψε ιστορία η αήττητη Λεβερκούζεν | Σώθηκε στο τέλος η Ουνιόν
screenshot 118

18/05/2024 | 23:00

«Κοκτέιλ» σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Ανεβαίνει το θερμόμετρο και στην Αθήνα

18/05/2024 | 22:50

Επαναληπτικές εκλογές σε 7 εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθούν στις 22 Μαϊου – Αντιδρά το αλβανικό κόμμα

18/05/2024 | 22:40

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια
olaf solts

18/05/2024 | 22:30

Όλαφ Σολτς: Υποσχέθηκε την αλληλεγγύη του κράτους στην περιοχή που επλήγη από τις βροχοπτώσεις

18/05/2024 | 22:20

Κασσελάκης για Συνθήκη των Πρεσπών: Η ΝΔ καπηλεύτηκε το ζήτημα και τώρα πληρώνει την κωλυσιεργία της

18/05/2024 | 22:13

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 39χρονου για υποκίνηση μέσω του διαδικτύου σε πράξεις βίας ενόψει του αγώνα Άρη-ΠΑΟΚ
4273801

18/05/2024 | 22:10

“Ερυθρόλευκος” περίπατος στα Άνω Λιόσια πριν το Final Four, 68-100 την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός

18/05/2024 | 21:50

Αποκλεισμός στα ημιτελικά του προολυμπιακού γυναικών για Μαναβή, Τριανταφυλλίδη και Αλεξόγλου, Πασχαλάκη

18/05/2024 | 21:45

Τάσος Νούσιας: “Όλο αυτό είναι στρεσαριστικό, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μην το κάνω στη Μάγισσα”
kidia

18/05/2024 | 21:40

Μενίδι: Θρήνος στην κηδεία της 40χρονης που έγινε στην Αλβανία – Τραγικές φιγούρες τα παιδιά της

18/05/2024 | 21:30

Δάφνη Μπόκοτα: “Μου έχει μείνει πίκρα για τον τρόπο που με σταμάτησε η ΕΡΤ από τη Eurovision”

18/05/2024 | 21:20

Πανταζής: “Με φάγανε όταν είπα το Breathless, ένας Άγγλος πως θα έλεγε τα ελληνικά τραγούδια;”
nosokomeio papageorgiou 070623
Δώρο ζωής σε τρεις ασθενείς τα όργανα 29χρονου με αναπηρία που απεβίωσε στο Παπαγεωργίου
screenshot 14
Δημήτρης Σταρόβας: Το ιδιόχειρο σημείωμα μέσα από το νοσοκομείο μετά το εγκεφαλικό
Οκτώ ρολόγια του Σουμάχερ πουλήθηκαν σε δημοπρασία
screenshot 14
Ξέσπασε ο Πατέρας του 5χρονου που έμεινε μόνος του 7 ώρες σε σχολικό: «Το παιδί μας επέδειξε συγκινητική ωριμότητα και ψυχραιμία»
screenshot 2
Ερμής Καραγιάννης: Αυτοκτόνησε σε ηλικία 23 ετών ο πρώην παίκτης του GNTM
rena kouvelioti 140524
Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε εν ώρα ρεπορτάζ η δημοσιογράφος Ρένα Κουβελιώτη