Αθήνα

 

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 21
Ο Γιώργος Λιάγκας ξέσπασε για Αλεξάνδρου – Τούνη: «Είναι χυδαίο, είναι άνανδρο»

CALLER'S CHOICE

O Αλέξανδρος & ο Γιώργος σώζουν καθημερινά τους τετράποδους φίλους μας- Πολλές φορές, χωρίς κανένα αντάλλαγμα

Ο Αλέξανδρος Μακαρονάς και ο Γιώργος Παπαϊωάννου εργάζονται ως κτηνίατροι, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αντίστοιχα. Έχουν όμως ένα κοινό: Και οι δύο, πολύ συχνά βοηθούν τους τετράποδους φίλους μας, με λίγα ή καθόλου χρήματα, όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η απόκτηση και φροντίδα ενός κατοικιδίου, έγινε μία ιδιαίτερη δύσκολη υπόθεση, ενώ τα αδέσποτα αυξήθηκαν ραγδαία σε όλη την χώρα,..

Η κτηνιατρική στην Ελλάδα έχει ένα πολύ πρωτότυπο χαρακτηριστικό. Ο ιδιώτης κτηνίατρος έρχεται σε καθημερινά ηθικά διλήμματα λόγω της ύπαρξης ενός τεράστιου αριθμού αδέσποτων ζώων, τα οποία δικαιούνται παροχή περίθαλψης. Αυτό είναι μία υποχρέωση που έχουν αναλάβει βάσει νόμου οι εκάστοτε Δήμοι, αλλά ως γνωστόν τα οικονομικά προβλήματα είναι τεράστια. Οπότε ο κτηνίατρος συχνά πρέπει να εξετάσει, να θεραπεύσει ή και να χειρουργήσει αδέσποτα ζώα με το κόστος να γίνεται πολλές φορές χαμηλό ή και ελάχιστο, αν και πια υπάρχουν πολλοί συνειδητοποιημένοι πολίτες που προσφέρουν από το υστέρημά τους σε αδέσποτα ζώα” τονίζει ο Αλ. Μακαρονάς μιλώντας στο TheCaller.

Για το λόγο αυτόν, πριν περίπου 6 χρόνια ιδρύθηκε η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας. Μία φιλοζωική ομάδα κτηνιάτρων, μέσω της οποίας προσφέρουμε εθελοντικά στειρώσεις, εμβολιασμούς κατά της λύσσας και ηλεκτρονική σήμανση σε αδέσποτα ζώα. Οργανώνουμε μία ή και περισσότερες αποστολές κάθε μήνα, επικεντρώνοντας σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη κτηνιατρικής παρέμβασης. Είτε απομακρυσμένες, είτε νησιά, είτε όπου αλλού μας καλεί Δήμος ή επίσημο φιλοζωικό σωματείο. Μέχρι τώρα έχουμε στειρώσει πάνω από 3000 ζώα και βλέπουμε ότι οι ανάγκες παραμένουν τεράστιες. Παράλληλα, έχουμε ασχοληθεί με τα ζώα των αστέγων της Αθήνας, με ζώα των φυλακών Κορυδαλλού, με ζώα των Χωριών SOS και με αρκετές άλλες περιπτώσεις που υπήρχε ανάγκη. Μέσω της ΕΔΚΕ, προσφέρουμε εθελοντικό έργο που σε ένα ιδιωτικό κτηνιατρείο είναι αδύνατο να παραχθεί και αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι οι Έλληνες κτηνίατροι είναι άνθρωποι με ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης προς κάθε ζώο, αδέσποτο ή οικόσιτο.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Αλέξανδρου Μακαρονά και του Γιώργου Παπαϊωάννου στην Ευδοκία Λελεδάκη:

Αρχικά, θα ήθελα να μου πείτε πόσα χρόνια κάνετε αυτή την δουλειά αλλά και πόσα χρόνια εργάζεστε σε αρκετές περιπτώσεις αφιλοκερδώς.

Α. Μ: Αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή το 2009 και άμεσα εξέτησα τη στρατιωτική θητεία μου. Μετά το τέλος της, πέρασαν δύο χρόνια εκπαίδευσης για απόκτηση επιπλέον εμπειρίας και τελικά το 2013 πήρα την απόφαση να ιδρύσω το δικό μου κτηνιατρείο στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης. Οπότε, εργάζομαι τα τελευταία 5 χρόνια ως ιδιώτης κτηνίατρος. Η ενασχόληση με τον εθελοντισμό ήρθε από νωρίς, μετά από επαφή με τη σχετικά καινούργια ακόμα Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας, της οποίας έγινα μέλος στα τέλη του 2013. Από τότε αναπτύχθηκε μία εξαιρετική σχέση με τα παλιότερα μέλη της ομάδας, η οποία σε συνδυασμό με τον σημαντικό σκοπό της με οδήγησε στο να γίνω, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το χαρακτηρισμό, ένας από τους φανατικούς οπαδούς της ΕΔΚΕ. Τα τελευταία 2 χρόνια μάλιστα είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και προσπαθώ να είμαι όσο πιο ενεργός γίνεται για τις δράσεις μας.

Γ. Π: Το “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ξεκίνησε την λειτουργία του το έτος 1982, με την ίδρυση ενός κτηνιατρείου για μικρά ζώα στο κέντρο της Αθήνας πρότυπο και μοναδικό για την εποχή του.
Η επωνυμία “Κτηνιατρικό Κέντρο” υιοθετήθηκε από τον κτηνίατρο Παναγιώτη Παπαϊωάννου για πρώτη φορά το έτος 1984. Το 1991, στο Μαρκόπουλο Αττικής, στα Μεσόγεια, σε μια ιδιόκτητη έκταση 16 στρεμμάτων, άρχισε τη λειτουργία του το ξενοδοχείο μικρών ζώων, ενώ το 2003 και πάλι στο Μαρκόπουλο Αττικής, στα Μεσόγεια, εγκαινιάσθηκε το κτηνιατρικό νοσοκομείο – κλινική μικρών ζώων. Το έτος 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κτηνιατρείο της Αργυρούπολης ενώ το 2014 άρχισε να λειτουργεί το κτηνιατρείο της Κηφισιάς (Καστρί) που είναι το επισφράγισμα της επιτυχημένης πορείας στον κτηνιατρικό χώρο της οικογενείας των κτηνιάτρων Παπαϊωάννου.

“Οι κτηνίατροι είμαστε παραδοσιακά κλάδος που λειτουργεί, αν μπορώ να πω, ρομαντικά και όχι στυγνά επιχειρηματικά, γιατί καταλαβαίνουμε την οικονομική στενότητα και επίσης γιατί η υγεία είναι αγαθό που πολύ δύσκολα θα μπορέσεις να μην προσφέρεις” Α. Μ

Μέσα στην κρίση η δουλειά σας αυξήθηκε ή μειώθηκε, με δεδομένο ότι για πολλούς η απόκτηση και συνεπώς η φροντίδα ενός κατοικίδιου, έγινε μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Α.Μ:  Είμαι από τους τυχερούς-άτυχους που ξεκίνησαν να εργάζονται εντός της οικονομικής κρίσης. Τυχερός γιατί δεν πρόλαβα να εργαστώ κατά τις προηγούμενες σαφώς καλύτερες συνθήκες, οπότε και δεν έχω να συγκρίνω με κάτι πολύ καλύτερο, και άτυχος γιατί ο κλάδος της υγείας δυστυχώς είναι άμεσα συνυφασμένος με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Οπότε, ενώ ουσιαστικά το ποσοστό οικογενειών που αποκτούν κατοικίδιο αυξήθηκε, η δυνατότητα παροχής ικανοποιητικής περίθαλψης περιορίστηκε. Οι κτηνίατροι είμαστε παραδοσιακά κλάδος που λειτουργεί, αν μπορώ να πω, ρομαντικά και όχι στυγνά επιχειρηματικά, γιατί καταλαβαίνουμε την οικονομική στενότητα και επίσης γιατί η υγεία είναι αγαθό που πολύ δύσκολα θα μπορέσεις να μην προσφέρεις. Αρκεί να τηρούνται οι ισορροπίες ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να συντηρούμαστε, να συνεχίσουμε να εκπαιδευόμαστε και να βελτιώνουμε τον εξοπλισμό του ιατρείου μας ώστε οι δυνατότητές μας να συνεχίζουν να είναι σε υψηλό επίπεδο.

Γ. Π: Η απόκτηση κατοικίδιου δεν είναι απλή υπόθεση. Υπάρχουν απαιτήσεις από το κατοικίδιο, απαιτήσεις για χρόνο και συναίσθημα από πλευράς μας αλλά και κάποιον δεδομένων οικονομικών εξόδων. Η κρίση επηρέασε σαφώς και το Κτηνιατρικό χώρο αλλά ίσως τελικά βοήθησε κιόλας καθώς ίσως απέκτησαν ζώο αυτοί που πραγματικά ήθελαν.

Μπορείτε να θυμηθείτε μερικά από τα πιο δύσκολα περιστατικά που είχατε να αντιμετωπίσετε;

Α.Μ: Είναι δυστυχώς πολλά, συνήθως πολυτραυματίες από τροχαία ή από επιθέσεις άλλων ζώων. Αλλά αν πρέπει να αναφέρω ένα, το πρώτο που θυμάμαι είναι ένας υπερήλικος σκύλος με έντονα καρδιακά προβλήματα και επείγουσα πυομήτρα. Ήταν ένα μικρό θαύμα που τα κατάφερε με το χειρουργείο και χαίρομαι πολύ όποτε τον βλέπω να με επισκέπτεται. Και είναι το παράδειγμα που αναφέρω όταν συζητάω για την έγκαιρη στείρωση των κατοικιδίων μας.

Γ. Π: Δύσκολο είναι κάθε περιστατικό που δεν έχει ευτυχή κατάληξη. Πως να εξηγήσεις σε ένα μικρο παιδί που πήγε το ζωάκι του και τι να πεις σε έναν ηλικιωμένο που έχασε τη παρέα του;

 

Στην φωτογραφία: Αλέξανδρος Μακαρονάς

Σε νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, προβλέπεται αυστηροποίηση του πλαισίου σήμανσης και καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, προκειμένου να περιοριστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές, η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη τους. Πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά στη μείωση του φαινομένου εγκατάλειψης κατοικίδιων;

A.M: Το ταμπεραμέντο μας όπως όλοι ξέρουμε είναι πολύ ιδιαίτερο. Τα θέλουμε όλα δικά μας, χωρίς να μας ανησυχούν οι συνέπειες. Θέλουμε να αποκτήσουμε κατοικίδιο και αν τελικά δεν το θέλαμε όντως, μεγάλωσε, λέρωσε, κοστίζει, έκανε κουτάβια κτλ να έχουμε τη δυνατότητα να το εγκαταλείψουμε. Αυτό σαφώς και είναι θέμα κακής φιλοζωικής παιδείας και πραγματικά δεν βλέπω τον τρόπο για να διορθωθεί. Αν με ένα πρόστιμο-μπαμπούλα μπορεί να υπάρξει λύση είναι καλοδεχούμενο, αλλά νόμος και πρόστιμο υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα με ρωτάνε στο ιατρείο πότε θα γίνει υποχρεωτικό το τσιπ. Αναφέρω ότι είναι εδώ και πολύ καιρό και η απάντηση συνήθως είναι: εκείνος ο νόμος δεν ήταν υποχρεωτικός. Εκεί που πάσχουμε, σε όλα τα αντικείμενα, είναι στον έλεγχο και στην εφαρμογή και όχι τόσο στη νομοθεσία. Άρα, η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα δίκτυο ελέγχου της ηλεκτρονικής σήμανσης. Όσον αφορά την παράνομη εμπορία είναι άλλη μία θλιβερή κατάσταση που επίσης είναι εύκολο να ελεγχθεί. Όλες οι αγγελίες βρίσκονται ελεύθερα σε ιστοσελίδες ανοικτές για όλους. Δεν νομίζω να είναι δύσκολο να ελεγχθούν για τη νομιμότητά τους όσοι κάνουν εμπόριο κατοικιδίων. Είναι απλά βήματα, που αν εφαρμοστούν θα έχουν σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που ζούμε καθημερινά με τα ατελείωτα εγκαταλελειμμένα ζώα και τους επιτήδειου που πλουτίζουν από οικόσιτες γέννες και παράνομη εμπορία.

Γ. Π: Προφανώς με το να τηρούνται οι νόμοι ο κόσμος γίνεται καλύτερος και η καθημερινότητα όλων μας πιο εύκολη.
Εδώ όμως μιλάμε για ψυχές, οπότε μάλλον είναι θέμα ηθικής του καθενός μας το αν θα μειωθούν η όχι τα αδέσποτα .

Τα “τσουχτερά” πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με νομοθεσίες τα τελευταία χρόνια, θεωρείτε ότι έχουν περιορίσει δραστικά τα κρούσματα βίας, βασανισμού και δηλητηριασμών;

A.M: Ας αφήσουμε τις ελπίδες μας για τη φιλοζωία στις νεότερες γενιές, που προσωπικά βλέπω ότι ασχολούμαστε πολύ πιο δίκαια στα κατοικίδια. Αν παρατηρήσετε τις ειδήσεις κακοποίησης, στο μεγαλύτερο ποσοστό αναφέρονται άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε ίσως το μέλλον είναι αισιόδοξο. Προσωπικά είμαι πάντα αισιόδοξος και μου το αποδεικνύουν με το επίπεδό τους οι νεότεροι κηδεμόνες κατοικιδίων που γνωρίζω στο κτηνιατρείο.

Γ. Π: Αυτός που θα δηλητηριάσει και θα βασανίσει είναι τις περισσότερες φορές εκτός από διαταραγμένος, σίγουρα και δειλός. Στον δειλό, λοιπόν, τα τσουχτερά πρόστιμα θα βοηθήσουν πολύ. Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω το μεγάλο πρόβλημα του κατά πόσο όμως εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας.

*Ενημερωθείτε για την ΕΔΚΕ στο edke.gr και στη σελίδες της στο Facebook και Instagram, απ’όπου θα παρακολουθείτε τις δράσεις της. Ενισχύστε την ΕΔΚΕ στέλνοντας SMS με τη λέξη ΕΔΚΕ στο 54574 (χρέωση 2,51€) ή μέσω κατάθεσης στους λογαριασμούς που θα βρείτε στη σελίδα edke.gr.

*Για περισσότερες πληροφορίες για το κτηνιατρείο του Αλ. Μακαρονά: Αναξίμανδρου 73, Χαριλάου
Τηλ: 2314015896 – Site: ktiniatreioxarilaou.com

*Για περισσότερες πληροφορίες για το κτηνιατρικό κέντρο Παπαϊωάννου, επισκεφθείτε το vets.com.gr

Ροή Ειδήσεων

screenshot 6

28/03/2024 | 17:23

The Chase-Ο «αδέκαστος επιθεωρητής» Ηλίας Αλεξίου: «Είπα στη γυναίκα μου πάω να σου πάρω ένα αυτοκίνητο και έρχομαι… και το κέρδισα»

28/03/2024 | 17:05

My Style Rocks- «Κόκκαλο» η Κατερίνα Καραβάτου με τo κορμάκι του Λάκη Γαβαλά: «Είναι πέρα από κάθε φαντασία»

28/03/2024 | 16:59

Live: Ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή – Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας
screenshot 3

28/03/2024 | 16:47

Κλέλια Ανδριολάτου για τα σχόλια Μουρατίδη κατά Παπακαλιάτη: Υπάρχει ελευθερία και δικαίωμα λόγου

28/03/2024 | 16:35

Σταμάτης Φασουλής: Ετοιμάζει επιθεώρηση – έκπληξη για το καλοκαίρι

28/03/2024 | 16:02

Ραφήνα: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μια γυναίκα ύστερα από επίθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ
screenshot 1

28/03/2024 | 15:47

Γρηγόρης Αρναούτογλου για Γιάννη Πλούταρχο: «Δεν θέλω να έρθει, δικαίωμά μου δεν είναι; Δεν θέλω να τον δω, δεν θέλω να τον συναντήσω»

28/03/2024 | 15:40

Δημήτρης Λάλος-Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Είναι ζευγάρι και στη ζωή;

28/03/2024 | 15:30

Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
vaso goulielmaki 280324

28/03/2024 | 15:22

Βάσω Γουλιελμάκη: «Κάθε πρωί θα κοιταχτώ στον καθρέφτη και θα πω μπράβο, είσαι πολύ ωραία, προχώρα»

28/03/2024 | 15:12

Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

28/03/2024 | 15:05

Επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο: Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του Κυπριακού λαού για μια πατρίδα ενιαία
vouli 131223

28/03/2024 | 15:01

Δείτε live τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή – Στις 17:00 ξεκινούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

28/03/2024 | 14:56

Ελένη Μενεγάκη: «Είμαι το καλύτερο αφεντικό, αλλά είμαι και το δυσκολότερο»

28/03/2024 | 14:45

Όλα δείχνουν ότι η Κέιτ Μίντλετον πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου, δηλώνει βασιλικός αναλυτής
Η Duffy σε μία σπάνια ανάρτηση: «H αληθινή ευτυχία έρχεται από μέσα μας»
airplane british
Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν είσαι στο αεροπλάνο
tempi 290224
Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε η δημιουργία μνημείου για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη
pilio 270324
Τέσσερα χωριά στο Πήλιο ιδανικά για ανοιξιάτικα ταξίδια
chskpl front
Η Σκόπελος στα 9 «μυστικά» νησιά της Μεσογείου για τους Γερμανούς-Ρεκόρ αφίξεων το 2023
Η επίσημη ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας την Κυριακή 31 Μαρτίου