Αθήνα

25 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λαφαζάνης για Τσίπρα: Είχε αποδεχθεί άτυπη συμφωνία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για συγκυβέρνηση- Eνδεχομένως με άλλο πρωθυπουργό

CALLER'S CHOICE

Ο ελληνικός καφές είναι «ελληνικός» ή «τούρκικος»; Ο Ιάσων Λουμίδης μάς λύνει την απορία και μιλάει για τα 100 χρόνια των ομώνυμων καφεκοπτείων

Καλοκαίρι σήμαινε χωριό, πρωινό με φρέσκα αυγά από το κοτέτσι και το άρωμα του ελληνικού καφέ που έψηνε η γιαγιά για τον παππού. Ποιος να αντισταθεί σε αυτά τα αρώματα;

Σήμερα, στο TheCaller ο Ιάσων Λουμίδης μάς ταξιδεύει στον κόσμο του καφέ μέσα από την ιστορία της οικογένειάς του, θυμάται τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι: «Στο πατάρι του Λουμίδη μάς πρωτοδιάβασε ο Γκάτσος τη μετάφρασή του για τον ‘Ματωμένο Γάμο’. Εκεί την άκουσε για πρώτη φορά ο Κουν και την συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριό του. Εκεί σχεδίασα για πρώτη φορά τη μουσική μου και ο Ελύτης το έπαιρνε και το κορόιδευε κάθε μέρα.». Και μας αποκαλύπτει πώς να πετύχουμε τον ελληνικό καφέ!

Πώς ξεκίνησε αυτό το… ταξίδι του καφέ για την οικογένειά σας, ποια η σχέση τους τότε με το εμπόριο, τα πρώτα καταστήματα, πώς τα υποδέχτηκαν οι Αθηναίοι εκείνη της εποχής.

Στις αρχές του 20ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1910 οι πρόγονοί μας και ιδρυτές των Καφεκοπτείων Λουμίδη έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά. Τα τρία αδέρφια Λουμίδη από την Κάρυστο: ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσων, εργάστηκαν σε αρκετές προσωρινές δουλειές πριν ανοίξουν ένα παντοπωλείο με αποικιακά προϊόντα. Εκεί, ήρθαν σε επαφή με τη διαδικασία της παρασκευής και του κουρδίσματος του καφέ. Αφού, είχαν συγκεντρώσει πολύ εμπειρία, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα κατάστημα αφιερωμένο στο καβούρδισμα και στην άλεση του καφέ. Έτσι, η αγάπη και το μεράκι των 3 αδελφών για τον καφέ βρήκαν στέγη το 1920 στην οδό Ρετσίνας στον Πειραιά.

Τόσα χρόνια πόσο εύκολο ήταν να διατηρηθεί αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα; Υπήρξαν στο βάθος των χρόνων δύσκολες στιγμές και αν, ναι, πως ξεπεράστηκαν.

Αν κοιτάξουμε τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 100 έτη, θα καταλάβουμε τις δυσκολίες μίας επιχείρησης να αντέξει και να εξελιχθεί. Πόλεμοι, μετανάστευση και κακουχίες ήταν το σκηνικό πολλών ετών για την ελληνική κοινωνία, όμως αυτό που κράτησε την εταιρεία μας σταθερή ήταν η αγάπη μεταξύ των μελών της και οι αξίες μας που παραμένουν σταθερές όλα αυτά τα χρόνια. Ενώ, αυτό που μας έδινε κουράγιο να συνεχίζουμε ήταν η αγάπη των καταναλωτών για τον καλό φρεσκοκομμένο καφέ. Πάντα πιστοί στο όραμα μας προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα αυτού του εξωτικού προϊόντος. Μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια εξελιχθήκαμε από μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση, σε μία σύγχρονη Ελληνική εταιρεία, που κρατάει σταθερά τον σεβασμό προς τον πελάτη, το περιβάλλον, την παράδοση και την Ελληνική Κοινωνία.

Θυμάστε κάποια ανέκδοτη ιστορία που να σχετίζεται με το καφεκοπτείο;

Τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’50 η εταιρεία προσέφερε, κάθε Πρωτοχρονιά στους πελάτες της, κάποιο δώρο με σκοπό να τους φέρει ελπίδα και χαρά το νέο έτος. Μια χρονιά είχαμε δημιουργήσει ένα πανέμορφο ημερολόγιο τοίχου, οι πελάτες ξετρελάθηκαν και θέλησαν να το αποκτήσουν. Έτσι, στο κατάστημα μας στα Χαυτεία δημιουργήθηκε ένα μικρός πανικός, με ατελείωτες ουρές, έκλεισαν οι γύρω δρόμοι στην Ομόνοια, ενώ δεν έλειψαν και οι διαπληκτισμοί μεταξύ των πελατών και στο τέλος επενέβη η αστυνομία για να διατηρήσει την τάξη.

Ποιοι ήταν επώνυμοι Αθηναίοι που επέλεγαν τα καφεκοπτεία Λουμίδη; Υπήρχαν ενδεχομένως και κάποιες συνήθειες που είχαν;

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης ήταν ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς προσπαθούσε να καταξιωθεί στο χώρο του καφέ. Μετά το μικρό κατάστημα στην οδό Ρετσίνας, τα αδέρφια Λουμίδη άνοιξαν ένα δεύτερο κατάστημα το 1923 στην οδό Τσαμαδού και ένα τρίτο το 1932 στο κέντρο της Αθήνας. Αφού, τα Καφεκοπτεία Λουμίδη έγιναν ευρέως γνωστά σε Αθήνα και Πειραιά, ακολούθησαν πολλές διεθνείς διακρίσεις για τον εκπληκτικό καφέ Βραζιλίας.

Νέα καφεκοπτεία ανοίγουν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με αποκορύφωμα «το Πατάρι του Λουμίδη», επί της οδού Σταδίου, που γίνεται σημείο συνάντησης όλων των γνωστών ονομάτων της λογοτεχνικής, καλλιτεχνικής και δημοσιογραφικής Αθήνας.

Ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Κάρολος Κουν και ο Μάνος Χατζιδάκις, ήταν μερικοί μόνο από τους θαμώνες του.

«Στο πατάρι του Λουμίδη μάς πρωτοδιάβασε ο Γκάτσος τη μετάφρασή του για τον ‘Ματωμένο Γάμο’. Εκεί την άκουσε για πρώτη φορά ο Κουν και την συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριό του. Εκεί σχεδίασα για πρώτη φορά τη μουσική μου και ο Ελύτης το έπαιρνε και το κορόιδευε κάθε μέρα.», έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Το «Πατάρι του Λουμίδη» δεν πρόσφερε μόνο ξέγνοιαστες στιγμές στους πελάτες του, αλλά αποτέλεσε και ένα χώρο διεξαγωγής «παράνομων» πολιτικών συζητήσεων, σε μία εποχή που η διακίνηση των ιδεών και οι πνευματικές ανησυχίες ήταν απαγορευμένες.

Ο ελληνικός καφές γιατί από κάποιους υποστηρίζεται ότι είναι τούρκικος;

Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής ο «ελληνικός» ονομάζεται “αρμένικος”, “αραβικός”, “τούρκικος” κοκ. Παλαιότερα και στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαμε τον όρο «Τούρκικός» όταν όμως εκδιώχθηκαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης σε ένδειξη διαμαρτυρίας ξεκινήσαμε να το λέμε «ελληνικό». Ο παραδοσιακός ελληνικός καφές παρασκευάζεται με αργό καβούρδισμα και ιδανικά στη χόβολη. Αυτό που τον ξεχωρίζει από τους καφέδες των αραβικών χωρών είναι το μοναδικό ανοιχτόχρωμο καβούρδισμα.

Στην οικογένειά σας όλοι μάθατε να φτιάχνετε ελληνικό; Η διαδικασία προετοιμασίας του ελληνικού καφέ αποτελεί ένα είδος τελετουργίας και πως σερβίρετε;

Ο ελληνικός καφές είναι μία μυσταγωγία και για να πετύχει χρειάζεται πάθος, εμπειρία και μεράκι. Η πείρα 100 ετών μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε όλα τα μυστικά της παρασκευής και του σερβιρίσματος για τη μέγιστη απόλαυση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε πάντα καθαρό κρύο νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο, χωρίς άλατα), ζεσταίνουμε σε παραδοσιακό μπρίκι ελληνικού καφέ σε σχήμα κλεψύδρας και σε μέτρια φωτιά “αργοψήνοντας” τον καφέ για να αποδώσει όλα του τα αρώματα στο έπακρο. Τέλος, μόλις αρχίσει να φουσκώνει ο καφές, σηκώνουμε το μπρίκι από τη φωτιά και σερβίρουμε μοιράζοντας το καϊμάκι σε κάθε φλιτζάνι.

Εσείς ποιο χαρμάνι προτιμάτε και πως πίνετε τον καφέ σας;

Η ημέρα ξεκινάει πάντα με το εκλεκτό χαρμάνι “Άρωμα”. Ένα χαρμάνι ελληνικού καφέ ειδικά σχεδιασμένο από την οικογένειά μας. Συνδυάζοντας εκλεκτές ποικιλίες Arabica Νότιας Αμερικής, Αφρικής και Robusta Ινδιών προσδίδει εκλεπτυσμένη γεύση με πλούσιο καϊμάκι, φινετσάτο άρωμα με νότες καραμέλας και λουλουδιών.

Αποκάλυψη Βαφειάδη για την πρώτη συνέντευξη της Λιάνη: Ήταν πριν το νεύμα.. Η Κοκκόλα προσπάθησε να με αποτρέψει
Παρουσιαστής του ΣΚΑΪ βγήκε on air με γύψο… ΠΑΣΟΚ (ΦΩΤΟ)
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου
Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, 5 Μαΐου
Οι επόμενες Αργίες μετά από αυτές του Πάσχα, που μόλις τελείωσαν – ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 4 Μαΐου