Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ο Γαβρόγλου πετάει τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων έξω από το νέο σύστημα διορισμών

Εντύπωση προκαλεί η στάση του πανεπιστημιακού και Υπουργού κ. Γαβρόγλου, ο οποίος πετάει εκτός του νέου συστήματος μόνιμων διορισμών τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων.

Εντύπωση προκαλεί η στάση του πανεπιστημιακού και Υπουργού κ. Γαβρόγλου, ο οποίος πετάει εκτός του νέου συστήματος μόνιμων διορισμών τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων.

Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται με διοριστήριο του Υπουργείου Παιδείας, αμείβονται με το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών του Δημοσίου, διδάσκουν τα ίδια αναλυτικά προγράμματα, τα ίδια συγγράμματα και προετοιμάζουν τους μαθητές για τις ίδιες εξετάσεις με τους συναδέλφους τους των δημοσίων σχολείων.

Γράφει ο Σκοπευτής

Μέχρι σήμερα, η εμπειρία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν προσμετρούσε στους πίνακες αναπληρωτών εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ενώ προσμετρούσε κανονικά στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις βάσει του Ν.2834/2000. Για παράδειγμα, η εμπειρία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών προσμετρήθηκε στις τελευταίες προκηρύξεις των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ του 2008 (προκήρυξη 2Π/2008 και 3Π/2008).

Βάσει των ανωτέρω, πολλοί είναι οι απόφοιτοι  των εκπαιδευτικών σχολών που έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους, δουλεύοντας σε ιδιωτικά σχολεία, γνωρίζοντας ότι η εμπειρία τους δεν μπορεί να μετρήσει σε περίπτωση που θελήσουν να διοριστούν ως αναπληρωτές, άλλα θα μετρήσει όταν έρθει η ώρα για μόνιμους διορισμούς.

Με το προτεινόμενο σύστημα, ο κ. Γαβρόγλου υποκύπτοντας στην ομάδα που αυτή τη στιγμή είναι η πιο οργανωμένη και ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση (ή θέλοντας να εξυπηρετήσει τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων που δεν θα ήθελαν έμπειροι εκπαιδευτικοί να μεταπηδήσουν στο δημόσιο), προσμετρά ως πραγματική προϋπηρεσία μόνο αυτή που έχει αποκτηθεί από τους αναπληρωτές των δημοσίων σχολείων, με το πρόσχημα της κατάρτισης κοινών πινάκων αναπληρωτών – μόνιμων διορισμών. Ανατρέπει έτσι την πάγια μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των μόνιμων διορισμών και παράλληλα φέρνει προ τετελεσμένου το σύνολο των εκπαιδευτικών που επέλεξαν να μην κυνηγήσουν θέση αναπληρωτή περιμένοντας τους μόνιμους διορισμούς.

Την ίδια στιγμή, το επιτελείο του Υπουργού μέσω των 23 ερωτοαπαντήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα δείχνει να μην γνωρίζει το τι ίσχυε μέχρι σήμερα, αφού στην ερώτηση 19 αναφέρει χαρακτηριστικά:

«19. Γιατί αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών; Αυτοί δεν είχαν προσληφθεί με τα ίδια κριτήρια, δεν είχαν την ίδια αναμονή, δεν υπηρετούσαν κάθε χρόνο σε άλλη περιοχή της χώρας.

Το ερώτημα αφορά σε μια ειδική κατηγορία πρώην ιδιωτικών εκπαιδευτικών, συγκεκριμένα αυτών που έχασαν τη δουλειά τους, όχι από δική τους υπαιτιότητα αλλά επειδή κάποια ιδιωτικά σχολεία έκλεισαν ή μείωσαν τα τμήματά τους. Για τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς υπήρχε ήδη νομοθετική πρόβλεψη η οποία τους επέτρεπε να προσλαμβάνονται στα δημόσια σχολεία ως αναπληρωτές και να τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους. Άρα τίποτε επιπλέον δεν τους χαρίζεται με το συγκεκριμένο σύστημα διορισμού. Και προφανώς θα ήταν άδικο να τους αφαιρεθούν δικαιώματα που ήδη είχαν και για τα οποία ουδείς είχε ως τώρα αντιδράσει.»

Αυτή ακριβώς την αδικία κάνει το προτεινόμενο σύστημα. Τους αφαιρεί δικαιώματα που ήδη είχαν. Τους αφαιρεί το δικαίωμα για προσμέτρηση της προϋπηρεσίας για μόνιμο διορισμό που είχαν βάσει του ν.2834/2000 και όλων των προηγούμενων προκηρύξεων του ΑΣΕΠ.

Είναι σίγουρο πως για αυτή τη διάταξη θα υπάρξουν προσφυγές από την ΟΙΕΛΕ ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Send this to a friend