Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Φαίδων Γεωργίτσης: Όλοι έκαναν ερωτικές ταινίες, η Δανδουλάκη, ο Φυσσούν, ο Λουκούργος Καλλέργης (vid)

CALLER'S CHOICE

Ο Γιαννιώτης μετανάστης που έγινε πρώτος Έλληνας δήμαρχος στη Γερμανία: Ο Δημήτρης Αξουργός στο TheCaller

Πριν από λίγες ημέρες τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τον πρώτο Έλληνα δήμαρχο σε πόλη της Γερμανίας και όλοι έσπευσαν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο την πορεία του νεαρού μετανάστη από τα Γιάννενα,

Πριν από λίγες ημέρες τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τον πρώτο Έλληνα δήμαρχο σε πόλη της Γερμανίας και όλοι έσπευσαν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο την πορεία του νεαρού μετανάστη από τα Γιάννενα, που έμελλε να γίνει ο νέος αιρετός άρχοντας της πόλης Σβέρτε.

Χωρίς να το επιδιώκει, ο Δημήτρης Αξουργός, την προηγούμενη Κυριακή έσπασε, όχι ένα, αλλά δύο στερεότυπα, που λίγο ή πολύ επιβιώνουν εν έτει 2018 στο μυαλό των νεοελλήνων, αλλά και μερίδας Γερμανών. Πρώτον, κατάφερε να γίνει δήμαρχος σε μία τόσο νεαρή ηλικία, έχοντας, ήδη, διαγράψει μία πολιτική πορεία που πολλοί θα ζήλευαν και δεύτερον, ένας Έλληνας μετανάστης, παραμέρισε τους ντόπιους συνυποψηφίους του και κέρδισε το αξίωμα του δημάρχου από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών σε μια χώρα που δεν τον γέννησε, αλλά τον άνδρωσε πολιτικά.

Συνέντευξη στην Τόνια Ζαραβέλα

Ο Γιαννιώτης μετανάστης που έγινε πρώτος Έλληνας δήμαρχος στη Γερμανία: Ο Δημήτρης Αξουργός στο TheCaller

Δήμαρχος εκεί όπου κανείς δε μπορεί να προφέρει το ελληνικό επώνυμό του

Στη μικρή πόλη Σβέρτε, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, που αριθμεί περίπου 46.000 κατοίκους, το όνομα του 35χρονου Δημήτρη Αξουργού είναι ένας γλωσσοδέτης, αφού κανείς δε μπορεί να το αρθρώσει σωστά. Έτσι, οι περισσότεροι αρκούνται στο να τον αποκαλούν «Dimi» ή «Der Grieche», δηλαδή «ο Έλληνας». Κι όπως θα πει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο TheCaller λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δουλέψει σκληρά για τους συνδημότες του: «Είμαι βέβαιος ότι σε 7 χρόνια ο λαός θα πει: Έκανε καλή δουλειά. Και γεννήθηκε στην Ελλάδα».

Από τα Γιάννενα στο SPD

Τα Γιάννενα ήταν για τον Δημήτρη Αξουργό, το μέρος που άφησε πίσω του σε ηλικία 5 μόλις ετών για να έρθει με τους μετανάστες γονείς του στο Ιζερλόν της Γερμανίας. Σπούδασε Ιστορία και Κοινωνικές Επιστήμες στο Μπόχουμ και τα τελευταία 8 χρόνια εργάζεται ως καθηγητής στο Γυμνάσιο του Σβέρτε, έχοντας ξεκαθαρίσει, ότι, τώρα που εκλέχθηκε δήμαρχος, δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τους μαθητές του προτού έρθει στο τέλος του το σχολικό έτος.

Όπως λέει στο TheCaller, η πλειοψηφία του γερμανικού πληθυσμού είναι ανεκτική έναντι των μεταναστών, εκτός από μερικές εξαιρέσεις από την άκρα δεξιά. «Δε θα μπορούσα κι εγώ να αποτελώ εξαίρεση, ωστόσο, αναγνωρίζω ότι η εκλογή μου ήταν ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με στερεότυπα που κατά καιρούς ακούγονται για τη θέση των Ελλήνων και όσων μεταναστών διεκδικούν κάποιο τοπικό αξίωμα».

Η εκλογή του ως πρώτου Έλληνα δημάρχου στη Γερμανία δεν ήταν σημείο των καιρών, αφού –όπως μας λέει- από πολύ νωρίς, μόλις στα 18 του οργανώθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD), τρία χρόνια αργότερα, στα 21 του έγινε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και μετέπειτα βρέθηκε να πατά σε ένα ακόμη σκαλοπάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όντας επικεφαλής του SPD στην περιοχή του. Σήμερα, από τη θέση του δημάρχου του Σβέρτε, κλείνει 14 χρόνια ενασχόλησης με τα βραδυφλεγή (και στη Γερμανία) ζητήματα, που απασχολούν τους δήμους. Το SPD τον εμπιστεύτηκε αμέσως και, όπως θα πει:

«Ως μετανάστης ποτέ δεν είχα πρόβλημα στο SPD να προχωρήσω, να ανελιχθώ και να επιτύχω τους στόχους μου. Άλλωστε πάντοτε θεωρούνταν ένα κόμμα που τάσσεται με το μέρος των μεταναστών, επιδιώκοντας την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι συντηρητικοί προσπάθησαν να «μαρκάρουν» τον Willy Brandt ως “ξένο” και αυτό δεν λειτούργησε, ευτυχώς. Στο κόμμα μου, δεν έχει σημασία που βρίσκεστε, ποιο είναι το χρώμα σας, ή ποιον αγαπάτε». 

Ο Γιαννιώτης μετανάστης που έγινε πρώτος Έλληνας δήμαρχος στη Γερμανία: Ο Δημήτρης Αξουργός στο TheCaller

Οι ελληνικές πινελιές στο δήμο

Ο 35χρονος Γιαννιώτης, δήμαρχος πια της πόλης Σβέρτε, κατόρθωσε να επιτύχει κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο στις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Δημήτρης Αξούργος, κατάφερε να κάνει την έκπληξη, εξασφαλίζοντας το 56% περίπου των ψήφων, που του χάρισαν την εκλογή από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Πόσο, όμως, θα επηρεάσει η καταγωγή του τον τρόπο που θα ασκήσει τη διοίκηση;

«Αν η σκληρή δουλειά, μπορεί να θεωρηθεί ελληνική πινελιά, τότε ναι, η διοίκηση του δήμου Σβέρτε θα έχει δόσεις από Ελλάδα», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο TheCaller, δηλώνοντας έτοιμος όχι μόνο να ενσκήψει πάνω από τα προβλήματα του δήμου, αλλά να μη χάσει και το ελληνικό του ταμπεραμέντο. «Είμαι βέβαιος ότι σε 7 χρόνια ο λαός θα πει: Έκανε καλή δουλειά. Και γεννήθηκε στην Ελλάδα. Οι πολίτες είναι πολύ ανοιχτοί προς εμένα, όχι μόνο αυτοί που με εξέλεξαν, αλλά στο σύνολό τους. Δε με νοιάζει που με λένε «Dimi» και όχι κ. Αξουργό. Άλλωστε, αυτό είναι μόνο ένα όνομα».
Λέει, άλλωστε, ότι οι Γερμανοί μέσα στα χρόνια της κρίσης ποτέ δεν είδαν την Ελλάδα ως κάτι άλλο από τη χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία και αποτελεί γι’ αυτούς έναν αγαπημένο προορισμό.

«Η Ελλάδα δε θεωρείται από τους Γερμανούς μόνο ένας προορισμό διακοπών ή τόπος απόλαυσης της ελληνικής γαστρονομίας. Η χρηματοπιστωτική κρίση δε μπόρεσε να το αλλάξει αυτό, διότι στη Γερμανία υπάρχει σαφής διάκριση του κράτους και των «απλών» πολιτών. Τα σημαντικά ελληνικά επιτεύγματα όπως η δημοκρατία και η φιλοσοφία εξακολουθούν να εμπλουτίζουν το γερμανικό πολιτικό σύστημα σήμερα, και ελπίζουμε για αόριστο χρόνο».

Ο Γιαννιώτης μετανάστης που έγινε πρώτος Έλληνας δήμαρχος στη Γερμανία: Ο Δημήτρης Αξουργός στο TheCaller

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Γερμανία είναι …αλλιώς

Φαίνεται ότι ο θεσμός του δημάρχου στη Γερμανία κινείται σε ένα πλαίσιο αυτονομίας και …ελευθερίας κινήσεων, κάτι που αποτελεί –εν πολλοίς- ζητούμενο των Ελλήνων αυτοδιοικητικών.

Ο Δημήτρης Αξουργός, θεωρεί ότι το μοντέλο του Σβέρτε, της πόλης του δηλαδή, θα μπορούσε άνετα να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα. Πώς έχουν, λοιπόν, τα πράγματα:

«Στην Γερμανία ο δήμαρχος εκλέγεται από το λαό και όχι από το δημοτικό συμβούλιο, έτσι είναι άμεσα δημοκρατικά νομιμοποιημένος. Μπορεί να ενεργήσει με αυτοπεποίθηση προς τα μεμονωμένα κόμματα στο δημοτικό συμβούλιο. Αν και σημαντικές αποφάσεις εξαρτώνται πάντοτε από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ένας δήμαρχος μπορεί να διαμορφώσει και να αποφασίσει πολλά. Κύριος στόχος και προτεραιότητα μου είναι ότι το Schwerte να γίνει πιο φιλικό προς την οικογένεια. Θα εργαστώ σκληρά για να επιτύχω αυτόν και άλλους στόχους. Βέβαια, θα μπορούσαμε να χρειαστούμε περισσότερα χρήματα για τις προσπάθειές μας …

Στη Γερμανία υπάρχει η αποκαλούμενη “εγγύηση δημοτικής αυτοδιοίκησης”. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η κοινότητα είναι υπεύθυνη για όλα τα καθήκοντα που έχουν ρίζες στην περιοχή του δήμου. Οι κοινότητες είναι συνεπώς υπεύθυνες σε τοπικό επίπεδο. Αυτό επιτρέπει τον αυτόνομο σχεδιασμό και προσδίδει στους δήμους στο σύνολό τους το βάρος τους έναντι των άλλων διοικητικών επιπέδων όπως τα ομοσπονδιακά κράτη και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον και για την Ελλάδα. Νομίζω ότι οι τοπικές αρχές μπορούν να επιτύχουν πολλά για τους πολίτες, αν έχουν τη δύναμη και τα χρήματα για να το κάνουν.»

Πολλοί στο δήμο του θα πουν: «Τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από αυτόν τον Έλληνα;» Εκείνος μειδιά και μας υπόσχεται ότι η ατζέντα του και όλα όσα επιθυμεί να κάνει για τους δημότες του, θα μας εκπλήξουν.

Ροή Ειδήσεων

27/01/2022 | 13:35

Από την περσινή ομάδα καμ-ΑΡΗ, στην «υποδοχή» των Μαλγάρων!

27/01/2022 | 13:32

Οικονόμου: Κίνηση εντυπωσιασμού η πρόταση μομφής που έκανε ο Τσίπρας

27/01/2022 | 13:26

Καίτη Φίνου: Ηθοποιός με πήρε τηλέφωνο και βογκούσε, αυτοϊκανοποιούταν – Είναι από τα ονόματα που έχουν ακουστεί

27/01/2022 | 13:21

Τσίπρας: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα»

27/01/2022 | 13:15

Κακοκαιρία Ελπίδα: Από το 2008 είχε να πέσει τόσο χιόνι στην Αθήνα μέσα σε μία ημέρα!

27/01/2022 | 13:01

Σέρρες: Μαθητές με κουβέρτες στο σχολείο για να προφυλαχθούν από το κρύο

27/01/2022 | 13:01

Κιλκίς: 97χρονη κατήγγειλε κλοπή 300.000 ευρώ από δήθεν υπαλλήλους της ΔΕΗ

27/01/2022 | 12:37

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

27/01/2022 | 12:31

Εξοργισμένη η Καινούργιου με ξενοδόχο που άφησε στο κρύο ζευγάρι επειδή είχε σκύλο: «Είμαστε με τα καλά μας;»

27/01/2022 | 12:30

Καθυστερήσεις στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ λόγω βλαβών – Κατανόηση ζητά η ΣΤΑΣΥ

27/01/2022 | 12:13

Οι ΑΝΙΚΑΝΟΙ δήμαρχοι!

27/01/2022 | 11:52

Εξιχνιάστηκε απόπειρα ανθρωποκτονίας στα Διαβατά

27/01/2022 | 11:52

Δύο νέα τεστ κατά του κορονοϊού – Πώς λειτουργούν

27/01/2022 | 11:47

ΚΥΣΕΑ: Αποστρατεύθηκαν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και της Πολεμικής Αεροπορίας

27/01/2022 | 11:38

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο
Μαθήματα ανθρωπιάς από Κουτσόπουλο: Άνοιξε το εστιατόριό του και μοιράζει δωρεάν φαγητό
Το είδαμε κι’ αυτό! Έσερναν φέρετρο στα χιόνια στου Ζωγράφου (ΒΙΝΤΕΟ)
Μάθημα ανθρωπιάς από οδηγό, μέσα στο χιονιά- Άνοιξε τις πόρτες του λεωφορείου και φιλοξένησε εγκλωβισμένους
Συγκλονίζει η θωρακοχειρούργος Καλλιόπη Αθανασιάδη 52 χρόνια μετά το φρικτό ατύχημα με τη φωτιά
Έκρηξη στη Συγγρού: «Φώτισε» ο ουρανός – Συγκλονιστικό βίντεο από μακριά
Εφημερίδα ετοιμάζει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος- Ο ρόλος της Όλγας Τρέμη