Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο Καλεντερίδης προειδοποιεί για τη «φάκα» που έχει στήσει η Τουρκία! «Εμείς έχουμε μόνο να χάσουμε»

Ο στρατιωτικός αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για την Τουρκική προκλητικότητα και αν θα υπάρξει «θερμό» επεισόδιο.

Ο στρατιωτικός αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για την Τουρκική προκλητικότητα και αν θα υπάρξει «θερμό» επεισόδιο.

Ειδικότερα, ο κ. Καλεντερίδης είπε αρχικά: «Η Τουρκία επειδή θεωρεί ότι πρέπει να ενεργήσει γρήγορα γιατί οι εξελίξεις στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου κινούνται εις βάρος της, γι’ αυτό έκανε την απονενοημένη κίνηση της συμφωνίας με τη Λιβύη. Εάν, λοιπόν, δεν κάνει κάτι θα την ξεπεράσουν οι εξελίξεις. Φαίνεται ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να στείλει πλοίο στην περιοχή που οριοθέτησε με τη Λιβύη. Εκεί η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αντιδράσει, αυτό που είναι πιθανόν να γίνει είναι να συγκεντρωθούν ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες κατά το πρότυπο των Ιμίων. Εκτιμώ πως ένας πόλεμος ελληνοτουρκικός με αμερικανικά όπλα θα πρέπει να αποκλείεται. Δηλαδή, θα έχουμε παρέμβαση των ΗΠΑ και μετά έχουμε δυο επιλογές, είτε καθόμαστε στο τραπέζι και συζητάμε όλα τα θέματα που έθεσε σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ είτε παραπέμπουμε στη Χάγη αυτά που θέλουμε εμείς είτε αυτά που θα συμφωνήσουμε με τους Τούρκους. Εμείς έχουμε μόνο να χάσουμε και η Τουρκία μόνο να κερδίσει».

Και πρόσθεσε: «Έχει στηθεί η “φάκα” και οδεύουμε, η Ελλάδα οδεύει προς τη “φάκα”. Αυτή η κατάσταση έχει και χαρακτηριστικά τραγικά γιατί αποφύγαμε, ιδιαίτερα μετά το 1994 τον Νοέμβρη, που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το διεθνές δίκαιο, να βρούμε τον τρόπο και το θάρρος να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. Αν το είχαμε κάνει, πιστεύω ότι δεν είναι αργά, αν το κάνουμε, είναι το μεγάλο όπλο της χώρας μας, το πεδίο της Τουρκίας να απλώσει τις διεκδικήσεις της περιορίζεται πολύ».

Send this to a friend