Αθήνα

27 oC

αίθριος καιρός

Σαν να μην πέρασε μια μέρα! Ο Μίκι Μάους έκλεισε τα 90 - Ο πιο διάσημος ποντικός στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων το «γιόρτασε» μαζί μας

Μεγάλωσαν μαζί του γενιές και γενιές. Γελάσαμε, κλάψαμε με τις περιπέτειές του, κρατήσαμε την ανάσα μας με τα αστυνομικές ιστορίες που έλυνε και φυσικά τραγουδήσαμε και χορέψαμε τόσο μαζί του, όσο και με τους άλλους διάσημους ήρωες που τον πλαισίωναν.

Μεγάλωσαν μαζί του γενιές και γενιές. Γελάσαμε, κλάψαμε με τις περιπέτειές του, κρατήσαμε την ανάσα μας με τα αστυνομικές ιστορίες που έλυνε και φυσικά τραγουδήσαμε και χορέψαμε τόσο μαζί του, όσο και με τους άλλους διάσημους ήρωες που τον πλαισίωναν.

Ο Μίκι ήταν και είναι η πιο διάσημη φιγούρα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων . Σήμερα έγινε 90 χρονών αφού η πρώτη εμφάνιση του Μίκυ Μάους στον ομιλούντα κινηματογράφο έγινε το 1928 στην επτάλεπτης διάρκειας ταινία «Ατμόπλοιο Γουίλι».

Ταινία-σταθμός στην καριέρα του Γουόλτ Ντίσνεϊ και του Μίκι υπήρξε η ταινία «Φαντασία» το 1937, ένας συνδυασμός κινουμένων σχεδίων και κλασσικής μουσικής, ένα πρώιμο «βίντεο-κλιπ» μεγάλων διαστάσεων, που έχει περάσει στο πάνθεον της έβδομης τέχνης.

Το πάρτυ «Mickey's 90th Spectacular» για τα 90α γενέθλια του Μίκυ μεταδόθηκε στις 4 Νοεμβρίου από το δίκτυο ABC με γνωστά ονόματα να γιορτάζουν τα γενέθλια του πιο διάσημου ποντικιού.

Το συγκρότημα της κάντρι Zac Brown Band ερμήνευσε το «Bare Necessities» από τη θρυλική ταινία animation «The Jungle Book» (Το Βιβλίο της Ζούγκλας).  Οι τραγουδιστές, Τζος Γκρόμπαν και Μέγκαν Τρέινορ, το γκρουπ της K-pop NCT 127 και ο αστέρας του Μπρόντγουεϊ, Λέσλι Όντομ Τζούνιορ συμμετείχαν και τραγούδησαν στο σόου.

Μια μικρή βιογραφία

Δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ από τον Ουώλτ  Ντίσνεϊ και τον Ουμπ ΄Αιγουόκερς. Λέγεται πως ο Ντίσνεϊ συνέλαβε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ένα ποντίκι ως πρωταγωνιστή ταξιδεύοντας κάποτε με τρένο από τη Νέα Υόρκη στο Χόλιγουντ μαζί με τη γυναίκα του Λίλιαν. Ο Άιβερκς δημιούργησε επίσης το πρώτο στριπ του Μίκυ (εκδοχή σε κόμικ της ταινίας κινουμένων σχεδίων Plane Crazy) που εκδόθηκε στις 13/1/1930, καθώς και την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων, για την οποία παρήγε 700 σχέδια την ημέρα. Ο Μίκυ έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 120 ταινίες, οι 5 από τις οποίες ήταν μεγάλου μήκους. Το 1928 πρωταγωνίστησε σε 4 ταινίες, την επόμενη χρονιά σε άλλες 10 και την επόμενη δεκαετία σε 91. Κέρδισε τρεις υποψηφιότητες και ένα ειδικό 'Οσκαρ το οποίο απονεμήθηκε στον δημιουργό του.

Έχουν πει γι' αυτόν:

"Ο Μίκι. Μια αγάπη. Μια μεγάλη αγάπη. Μια ζωή." Μάριο Τζεντιλίνι, διευθυντής του περιοδικού Τopolino έως το 1980
"Ο Μίκι ήταν ο Ουώλτ και ο Ουώλτ ήταν ο Μίκυ." Φράνκ Τόμας, ιστορικός δημιουργός κινουμένων σχεδίων των Στούντιο Disney.

Send this to a friend