Αθήνα

25 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο πρόεδρος της Μόριας στο TheCaller: «Θα πεθάνει κόσμος μέσα στο Κέντρο Υποδοχής- Με νύχια και με δόντια κρατάω τους κατοίκους»  

Στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή για τη Λέσβο, όπου το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων φιλοξενεί περίπου 10.000 κόσμου 88 διαφορετικών εθνικοτήτων και την ώρα που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει δώσει προθεσμία ενός μηνός στην Πολιτεία για την αποσυμφόρηση και την αποκατάσταση των προβλημάτων στη Δομή, το TheCaller και η δημοσιογράφος Τόνια Ζαραβέλα έκαναν οδοιπορικό στη Μόρια και συνέλεξαν μία σειρά συνεντεύξεων που αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση.


O πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης μίλησε αποκλειστικά για όσα συμβαίνουν στο μικρό χωριό του νησιού και ζήτησε την άμεση λύση των προβλημάτων, φοβούμενος, όπως είπε, τα χειρότερα.

«Έχουν βρει ένα θύμα που λέγεται Μόρια και τον πρόεδρο της και βαράνε αντί να δώσουν λύσεις. Ο κόσμος έχει κουραστεί από το 2015 έως και σήμερα. Όλο φεύγουν πρόσφυγες και όλο ο πληθυσμός μέσα στο Κέντρο Υποδοχής είναι 8-9 και 10.000 άτομα τώρα. Πώς μπορεί να αγαπηθεί ο Μοριανός με τον πρόσφυγα όταν έχουμε κάθε μέρα και από ένα νέο περιστατικό κλοπής στο χωριό μας;» Με αυτές τις φράσεις ο πρόεδρος της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης προσπαθεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό της Λέσβου, που βιώνει στο μέγιστο βαθμό την προσφυγική κρίση και τις συνέπειές της.

Όπως θα πει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TheCaller και την Τόνια Ζαραβέλα, η δική του θέση είναι η πλέον δύσκολη, αφού καλείται να δεχθεί τα παράπονα των συγχωριανών του, προσπαθώντας να τους ηρεμήσει, τη στιγμή που λύση ο ίδιος δε μπορεί να δώσει. «Με έχουν αφήσει μόνο μου. Μας έχουν αφήσει εδώ στο χωριό στο έλεος του Θεού. Αποφεύγω να έρχομαι στην αγορά για να μην ακούω τον κόσμο, για να μη δέχομαι εγώ την οργή τους, τη στιγμή που δε μπορώ να κάνω τίποτα για να βοηθήσω την κατάσταση. Ο ρόλος μου είναι μηδενικός. Περιμένω μόνο με παρακάλια μήπως γίνει τίποτα. Έχουν περάσει τόσα τρισεκατομμύρια από τη Δομή και κανείς δεν ήρθε να δώσει λίγα χρήματα για να μπορέσει η Δημοτική Κοινότητα να κάνει κάτι γι’ αυτούς τους ανθρώπους που είναι εκεί μέσα, αλλά και να προστατεύσει το χωριό. Εγώ είμαι ο πρώτος αποδέκτης, αλλά και το τελευταίο πιόνι».

Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της Μόριας.

«Όταν ο άλλος πεινάει, κάνει σα λύκος, θα κλέψει»

«Προσπαθώ με νύχια και με δόντια να συγκρατήσω τους χωριανούς, φοβάμαι για εμφύλιο εδώ στη Μόρια, φοβάμαι για εξέγερση των πολιτών» αναφέρει ο κ. Τρακέλλης τη στιγμή που η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά στα καφενεία του χωριού, από τη στιγμή που μαθαίνουν ότι δημοσιογράφοι –εμείς- έχουμε έρθει να καταγράψουμε την κατάσταση στον τόπο τους. Δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι, ούτε και οι τελευταίοι και –όπως έντονα- θα πουν θα γράψουμε κι εμείς το παραμυθάκι μας στην πλάτη της Μόριας.

Ένας κύριος ωρύεται μπροστά μας ότι εχθές το βράδυ κάποιοι μπήκαν στο χωράφι του γιου του και έσφαξαν δύο αρνιά. Υποστηρίζει ότι ήταν πρόσφυγες. Οι πιο ψύχραιμοι θα πουν ότι «όλα πια τα ρίξαμε στους πρόσφυγες» και κάποιοι άλλοι «να φύγουν από τον τόπο και μην προκαλέσουν άλλο κακό». Παραδοχή όλων αυτό που θα πει στη συνέντευξή του και ο πρόεδρος: «Κι αυτοί άνθρωποι είναι. Και αυτούς μάνα και πατέρας τους γέννησε και τραβούν τέτοια ταλαιπωρία. Δεν τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν ανάμεσα στις 10.000 σεβαστές γυναίκες και μικρά παιδάκια. Όταν πεινάει ο άνθρωπος θα κάνει σα λύκος, θα κλέψει, αλλά και εμείς φοβόμαστε να αφήσουμε τα πράγματα έξω. Δεν είναι ότι παίρνουν δύο καρπούς από ένα δέντρο, είναι ότι ρίχνουν και το κλαδί και καταστρέφουν περιουσίες. Δε γίνεται αυτή η κατάσταση, ούτε για τους πρόσφυγες, ούτε για εμάς. 10.000 κόσμος μέσα σε αυτές τις συνθήκες δε γίνεται να επιβιώσει, ούτε εμείς να ζούμε με το φόβο και με τους κινδύνους που επιφυλάσσει για την υγείας μας αυτή η κατάσταση. Ρίχνουν να λύματα στο χείμαρρο. Δεν υπάρχει βιολογικός και γι’ αυτό πήρε την απόφαση του κλεισίματος του κέντρου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

«Θα πεθάνει κόσμος μέσα στο Κέντρο της Μόριας»

Ο Νίκος Τρακέλλης μετά από τρία χρόνια που το χωριό του βρίσκεται στην καρδιά της προσφυγικής κρίσης και λαμβάνοντας υπόψιν τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια και όλα όσα έχει ιδιοίς όμμασι διαπιστώσει, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «αν δε γίνει κάτι για τη Μόρια γρήγορα, αν δε φύγουν πρόσφυγες, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες να γίνουν πιο ανθρώπινες, εκεί μέσα θα πεθάνει κόσμος. Είναι θέμα χρόνου. Μακάρι να γίνει αυτό που λέει η κα Καλογήρου, να κλείσει ή έστω να λειτουργήσει το κέντρο κανονικά. Να μην έρχονται εδώ και να πετάνε τον κόσμο». Την ίδια ώρα, καταγγέλλει την απουσία του δημάρχου και της περιφερειάρχη σημειώνοντας ότι μόνος του, χωρίς πόρους και με ένα εξαγριωμένο πλήθος να ζητά από εκείνον λύση παλεύει να ανταπεξέλθει σε ζητήματα της καθημερινότητας που το προσφυγικό ουσιαστικά εξαλείφει. «Όλοι είναι απ’ έξω» υπογραμμίζει, όντας και ο ίδιος φανερά εξαγριωμένος.

«Αν χάσουμε και ένα χωριό δεν πειράζει»

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας θέλοντας να πιέσει τις καταστάσεις εξέφρασε SOS για τη Μόρια, προχωρώντας σε απεργία πείνας, όπως εξηγεί στο TheCaller, το έκανε για να αναδείξει το πρόβλημα. «Ήρθε ο υπουργός ο κ. Μπαλάφας και μου έδωσε την υπόσχεση ότι σε 40 ημέρες θα γίνει αποσυμφόρηση του Κέντρου, ότι αποκατασταθεί το πρόβλημα των λυμάτων και θα δοθούν αποζημιώσεις. Τίποτα δεν έγινε! Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Ίσως λένε: “ας χάσουμε ένα χωριό, δεν πειράζει”. Τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς; Να σηκωθούμε να φύγουμε;».

Εκπέμποντας SOS για τη Μόρια

Ο Νίκος Τρακέλλης οργανώνει ήδη το επόμενο βήμα πίεσης για τη λύση του προβλήματος με τη Μόρια και όπως αποκαλύπτει είναι έτοιμος ακόμη και να συλληφθεί για να δοθεί η λύση, που όλοι αναζητούν. «Δε ξέρω πως, δε ξέρω πότε, αλλά θα πάω μέσα στο Κέντρο και θα μαζέψω όλους όσους θέλουν να φύγουν. Θα μαζέψω 2.000 πρόσφυγες; Ε, θα τους πάρω δρόμο- δρόμο και για όσο χρειαστεί θα κάτσουμε στο λιμάνι. Μία εβδομάδα θα είναι; Ένας μήνας θα είναι, θα κάτσουμε εκεί και δε θα φύγουμε αν δε λυθεί η κατάσταση. Ας με συλλάβουν για υποκίνηση. Δε μπορούμε άλλο».

Send this to a friend