• Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου
  • 23:18

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Ο Τσίπρας είναι ένας πολιτικός σε διαρκή κίνηση»: Όλα όσα έγιναν στην παρουσίαση του βιβλίου του Φ. Περιέ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Φαμπιάν Περιέ, με τίτλο: «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής» στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ από τους Γιώργο Πλειό, Έφη Αχτσιόγλου και Κώστα Αρβανίτη, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να έχει και το συντονισμό της συζήτησης.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Φαμπιάν Περιέ, με τίτλο: «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής» στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ από τους Γιώργο Πλειό, Έφη Αχτσιόγλου και Κώστα Αρβανίτη, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να έχει και το συντονισμό της συζήτησης.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Σταύρος Κεραμίδας

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων, οι Ν. Παρασκευόπουλος, Γ. Κατρούγκαλος, Κ. Πουλάκης, Νεκ. Σαντορινιός, Τ. Πετρόπουλος, Γ. Μπαλάφας, Σία Αναγνωστοπούλου, Στ. Καλπάκης και άλλοι.

Το βιβλίο αναφέρεται, σύμφωνα με το οπισθόφυλλό του, στην προσωπική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα «πίσω από την οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει αφενός τη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας και αφετέρου την ιστορία των πρόσφατων πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη. Ακόμα να ανιχνεύσει τις αιτίες που συνεχιζόμενου πολιτικού διχασμού και τα όρια των πολιτικών αλλαγών στο σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η παράλληλη πυκνή αφήγηση της ζωής και των πεπραγμένων του Έλληνα πολιτικού και των μεταμορφώσεων της μεταπολιτευτικής ελληνικής πραγματικότητας προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο έργο αυτό».

Ο Γιώργος Πλειός κατά την τοποθέτησή του για το βιβλίο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το βιβλίο είναι ένα γιγαντιαίο ρεπορτάζ. (...) Περιγράφει όψεις της πολιτικής στην Ελλάδα από το 1974 κι έπειτα, κυρίως όμως από το 2010 και μετά. (...) Τολμάει να κάνει σύγκριση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. (...) Δεν είναι πολιτική βιογραφία αλλά αναφέρεται στο φαινόμενο Αλέξης Τσίπρας. (...) Αναφέρεται στη θέση του πρώην πρωθυπουργού για τη στρατηγική των συνεργασιών στην Αριστερά. (...) Αναζητά τις καταβολές ενός αριστερού δυισμού, ο πατέρας του με το ΠΑ.ΣΟ.Κ, η μάνα του με το Κ.Κ.Ε. (...) Πρόκειται για ένα βιβλίο που de facto προβάλει τη χώρα στο διεθνή ορίζοντα».

Η Έφη Αχτσιόγλου από την πλευρά της -η οποία έχει δώσει και συνέντευξη στον συγγραφέα για το βιβλίο- επεσήμανε ότι «το βιβλίο προλαβαίνει τη λήθη. (...) Ακολουθεί τη διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα» ενώ αναφερόμενη σε χαρακτηριστικά του πρώην πρωθυπουργού που μπορεί κανείς είτε να βρει είτε να καταλάβει από την ανάγνωση του βιβλίου είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ένας πολιτικός σε διαρκή κίνηση. Διαθέτει οξυμένα αντανακλαστικά. Προβλέπει κάτι που σήμερα αγνοφαίνεται αλλά αύριο ξεχωρίζει. (...) Είναι ηγέτης που αναζητά ισορροπίες κι έχει έντονη δημοκρατική ευαισθησία».

Ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στον πολιτικό Αλέξη Τσίπρα έτσι όπως παρουσιάζεται από σελίδες του βιβλίου αλλά κι από την προσωπική επαφή μαζί του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξης έχει όραμα για την Αριστερά και δεν είναι εγωιστής. Ακούει! (...) Πιστεύει στην ενότητα, πιστεύει στο άνοιγμα της Αριστεράς. (...) Είναι διαλλακτικός κι έχει ψηλά τη λέξη ''φιλία''». Χαρακτήρισε «έντιμο» το βιβλίο από πλευράς καταγραφής των γεγονότων και των μαρτυριών.

Ο ίδιος ο Φαμπιάν Περιέ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα άτομο που ενσαρκώνει την ιστορία της χώρας μετά τη Χούντα», ενώ ανέφερε κι ένα στοιχείο του ρεπορτάζ του ότι κάποιος ευρωπαίος υπουργός το 2014 είπε πως «ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα είναι μια παρένθεση» θέλοντας να καταδείξει το κλίμα που αντιμετώπισε η πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Αξιοσημείωτη μια αποστροφή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, με την οποία θέλησε να καταδείξει τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος της διεύρυνσης: «Αυτό που πάει να κάνει και να πετύχει ο Αλέξης σήμερα, το 'χει κατορθώσει μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πήρε τον κόσμο από την ΕΑΜική Αριστερά μέχρι και το Κέντρο».

Send this to a friend