CALLER'S CHOICE
Πώς λέμε σομελιέ κρασιού, στην περίπτωση του Οδυσσέα θα πούμε «σομελιέ» λαδιού ενώ όπως μας λέει σιγά- σιγά έχουν γίνει τάση οι βραδιές γευσιγνωσίας που μπορείς να μάθεις τι λάδι θα χρησιμοποιήσεις για το κρέας, για το ψάρι ακόμα και για το παγωτό!
«Εγώ σπούδασα φυσιοθεραπεία στο εξωτερικό, γυρίζοντας στην Ελλάδα», θα μας πει ο Οδυσσέας Βλαχάβας και συνεχίζει: «Πάμε με την τότε κοπέλα μου και νυν σύζυγό μου, να μαζέψουμε στην Χαλκιδική ελιές σε κάτι κτήματα που ήταν παρατημένα. Από την πρώτη στιγμή στο λέω ακόμα και συγκινούμαι (σ.σ σπάει η φωνή του) έτσι όπως έβλεπα τον καρπό της ελιάς να πέφτει, δεν μπορώ να σου περιγράψω τι αισθάνθηκα. Οι μυρωδιές στο ελαιοτριβείο… Από εκείνη την πρώτη στιγμή ήμουν σίγουρος για το τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Πρέπει, δε να σου πω ότι δεν είχα καμία σχέση αγροτικές εργασίες μέχρι τότε. Η καταγωγή μου είναι από την Κοζάνη αλλά οι γονείς μου δεν ήταν αγρότες και σε ηλικία 18 ετών πήγα για σπουδές στο εξωτερικό. Ο έρωτάς μου για το ελαιόλαδο ήταν κεραυνοβόλος, η γεύση είναι ένα ταξίδι που έχει να σου δώσει κάτι διαφορετικό, είναι κάτι απίθανο, εγώ έγινα καλύτερος άνθρωπος».
Ο Οδυσσέας μάλιστα συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιόλαδου ως κριτής και μας αποκαλύπτει τα 2 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το ελαιόλαδο: «Πρέπει να είναι φρουτώδες, πικρό και πικάντικο. Όταν μιλάμε για φρουτώδες εννοούμε διάφορα αρώματα όπως το φρεσκοκομμένο γρασίδι, φύλλα ντομάτας, φύλλα συκιάς, πράσινο μήλο, αγκινάρα ακόμα και μπανάνα. Όσο για το πικάντικο είναι αυτό που αισθανόμαστε ότι τσούζει ψιλά στον ουρανίσκο».
Τα μυστικά του ελαιολάδου τα έμαθε σε διάφορα σεμινάρια και δουλεύοντας πάρα πολύ.
Όπως μας λέει, «πλέον, έχει δημιουργηθεί μια τάση για εκδηλώσεις γευσιγνωσίας. Ναι, ναι όπως ακριβώς γίνεται και με τα κρασιά. Όπως ο οινολόγος και ο σομελιέ παντρεύουν τη γεύση έτσι ακριβώς κάνει και ο δοκιμαστής ελαιόλαδου».
«Κάνουμε γευσιγνωσίες ελαιόλαδου αφού σκεφτείτε ότι διαφορετικά ελαιόλαδα μπορούμε να τα συνδυάσουμε με διαφορετικά φαγητά. Π.χ σε ένα λιπαρό ψάρι θα βάλουμε ένα πικάντικο ελαιόλαδο, για κρέας θα προτιμήσουμε ένα φρουτώδες και στο παγωτό ταιριάζει δυνατό φρουτώδες ή ένα πικρό πικάντικο, όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να επενδύσω σε σεμινάρια γύρω σε παιδιά, γιατί είναι οι αυριανοί χρήστες του ελαιόλαδου και η γεύση είναι ανάμνηση!».
Ροή Ειδήσεων
29/03/2024 | 17:17
«Τουρισμός για όλους 2024»: Έως τις 8 Απριλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα
29/03/2024 | 16:40
Αύξηση κατώτατου μισθού: Φτάνει τα 1.079 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται τον Απρίλιο
29/03/2024 | 16:26
Πρόγραμμα δράσης του Δήμου Αθηναίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο
29/03/2024 | 16:22
«Lapis Lazuli»: Η νέα ιδιότυπη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στην Στέγη
28/03/2024 | 08:25
Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το Survivor έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
28/03/2024 | 09:27
Διονύσης Ατζαράκης για Χαρούλα Αλεξίου: «Η χιουμοριστική μας συνεργασία ήταν ιδέα του γιου της»
28/03/2024 | 12:37
Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»
28/03/2024 | 11:30