Αθήνα

 

11 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Αποτροπιασμός στη Νέα Σμύρνη: Εξέδιδαν 14χρονη από ίδρυμα! Χειροπέδες σε 30χρονο μαστροπό και 3 πελάτες

CALLER'S CHOICE

«Οι δολοφόνοι της μνήμης» – Η Π. Ρηγοπούλου αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια για τη σφαγή του Πολυτεχνείου

Στις αντιδράσεις  που έχει προκαλέσει το βιβλίο του Ι. Χανδρινού «ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΕΔΩ» (εκδόσεις Καστανιώτη) προστίθεται κι αυτή της ηρωϊδας της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου Πέπης Ρηγοπούλου που παρεμβαίνει με τη σειρά της

Η Πέπη Ρηγοπούλου υπήρξε ένα από τα θύματα της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο καθώς η πόρτα πλάκωσε τα πόδια της. Σπούδασε Χημεία στην Αθήνα και στη συνέχεια σπούδασε στο Παρίσι Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης, όπου υποστήριξε και την διατριβή της με θέμα Η σκηνή στον Πάουλ Κλέε. Δίδαξε Τέχνη, Επικοινωνία και Πολιτισμό στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην Φιλοσοφική σχολή και στο Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου σήμερα ως ομότιμη Καθηγήτρια διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.

Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία κι έχει αναπτύξει έντονη ακτιβιστική δράση όπως -μεταξύ άλλων- ότι περπάτησε στην νεκρή ζώνη στην Κύπρο με το κίνημα «Οι γυναίκες επιστρέφουν» και ταξίδεψε το 1999 με ομάδα του ΕΚΠΑ στην βομβαρδιζόμενη από το ΝΑΤΟ Γιουγκοσλαβία.

Αναλυτικά το άρθρο της:

 

Οι δολοφόνοι της μνήμης
Της Πέπης Ρηγοπούλου

Κείμενο από την Εφημερίδα των Συντακτών
Στο βιβλίο του Οι δολοφόνοι της μνήμης, (Maspero, 1981, La Découverte 2005) ο ιστορικός Πιέρ Βιντάλ Νακέ, μιλά για την εσκεμμένη διαστρέβλωση όχι μόνον της επιστήμης της Ιστορίας, αλλά και αυτήν της συλλογικής μνήμης, που υπερβαίνοντας το επιστημονικό πεδίο, ανοίγεται στο πολιτικό/πολιτισμικό. Παιδί εκτελεσμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα, συναγωνιστής των Αλγερίνων κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας, που πλήρωσε με βασανιστήρια την στάση του, σύντροφος εμπράκτως και των Ελλήνων που αντιστάθηκαν στην Χούντα,ο συγγραφέας επιτίθεται σε όλους εκείνους, ακροδεξιούς και λοιπούς αρνητές με δήθεν προοδευτικό προσωπείο, που προσπάθησαν,πλαστογραφώντας Ιστορία και μνήμη, να σβήσουν την γενοκτονία των Εβραίων από τον χιτλερισμό.

Το βιβλίο του Ι. Χανδρινού Όλη νύχτα εδώ Μια προφορική ιστορία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εκδ. Καστανιώτη, ασχολείται με την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, συλλέγοντας ογδόντα τέσσερις μαρτυρίες ανθρώπων που σχετίζονται με αυτήν. Δεν δηλώνει ότι η εξέγερση και η καταστολή της δεν υπήρξαν. Αλλά επιλέγει και μεταχειρίζεται το πολύτιμο και ευαίσθητο υλικό αυτό με τρόπο που να φέρνει στο νου τον τίτλο που μόλις ανέφερα. Η προφορική ιστορία είναι με μία έννοια ένα υποκατάστατο της ψυχαναλυτικής διαδικασίας. Ένας συλλέκτης αφηγήσεων εκτός από ιστορική γνώση οφείλει να σέβεται το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους αφηγητές που επιλέγει. Ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν είναι αμιγής ομάδα. Ένα έντυπο συγκατάθεσης συνηθίζεται να υπογράφεται μεταξύ τους. Η ειλικρίνεια που ζητά από αυτούς προϋποθέτει την δική του απέναντί τους. Η έρευνα δεν μπορεί να συγχέεται με την άγρα σκανδάλου. Ιδού γιατί:

Ατόπημα πρώτο: Το θεωρητικό μοντέλο που εφαρμόζει αντλείται από μία βιβλιογραφία προφορικών ιστοριών. Και από κάποιες μελέτες σχετικές με γεγονότα όπως οι φυλετικές και άλλες εξεγέρσεις καθώς και τα κινήματα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ. Έτσι φαίνεται να δέχεται ότι ισχύει και στο παράδειγμα της καταστολής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η άποψη ότι η βία μιας εξέγερσης είναι εγγενής και επομένως αυτή προκάλεσε την τελική λύση που υιοθέτησε η Χούντα(!) (σελ. 37.τα περί «κλιμάκωσης» και «δυναμικής αλληλεπίδρασης διαδηλωτών–αστυνομίας»).

Ατόπημα δεύτερο: Υπόσχεται ότι θα αποκαταστήσει την «μαρτυρία ως εργαλείο κατανόησης μιας ιστορικής περιόδου (..) μακριά από λογικές δημοσιογραφικής κατασπατάλησης του μνημονικού της κεφαλαίου» (σελ.13). Όταν ωστόσο παραθέτει τον αριθμό και την κοινωνική προέλευση νεκρών και τραυματισμένων στο Πολυτεχνείο, αντλεί τα στοιχεία από την δημοσιογραφική έρευνα της Εφσυν (2012) και την παλαιότερη της Πανσπουδαστικής (1974). (σελ.16). Παράλληλα, σημειώνει ότι «αμιγώς ιστορικές μελέτες ή μονογραφίες απουσιάζουν»,ενώ (υπάρχουν) «σποραδικές και σχεδόν εντελώς αόρατες στη βιβλιογραφία μαρτυρίες» (σελ.16-17) Όμως σε άλλη παράγραφο λέει:
«Αυτό που αποθαρρύνει την εμπλοκή της ιστοριογραφίας είναι η πληθωριστική χρήση της μαρτυρίας.» (αν και αόρατης: σελ.18).

[inline_article order=”1″]

Σε συνέντευξή του στο Βήμα για να αποδείξει την μοναδικότητα της προσέγγισής του εις βάρος κάθε άλλης, προτείνει την «βιωματική εξιστόρηση» στην θέση της «μαρτυρίας», σαν κάθε σοβαρή μαρτυρία να μην είναι και αυτή μία εξιστόρηση βιωματική – και συχνά τραυματική- η οποία πλουτίζεται όσο βαθαίνει ο χρόνος.

Ατόπημα τρίτο: Σε αντίθεση με τους «βετεράνους (σικ!) του 40» που υπήρξε προνομιακό όπως λέει target group για έρευνα, θεωρεί ότι «οι υποψήφιοι μάρτυρες που εξακολουθούν να είναι ενταγμένοι στην παραγωγή, στην κοινωνική δράση, ακόμα και στην ενεργό πολιτική», δεν είναι. Διότι η ένταξη του αυτή δημιουργεί ενδοιασμούς σε έναν«υποψήφιο φορέα εμπειρίας» να δεχτεί τον ρόλο του «αφηγητή» σε μια έρευνα διαφορετική από ένα «εγώ-κείμενο» (!) και τελικά να κατανοήσει ότι «η μνήμη είναι ένα κεφάλαιο που για να τοκιστεί χρειάζεται την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας*» (*σύμφωνα με τον γερμανό Jegle Utz σε ομαδικό βιβλίο, σελ.24). Ο επιμελητής επιλέγει έτσι στην ιστορική κεφαλαιαγορά τον επικερδή τοκισμό του κεφαλαίου της «μνήμης» των μαρτύρων του. Το γεγονός βέβαια ότι οι αφηγητές του δεν έχουν ακόμα αλτσχάιμερ, γράφουν, αντιδρούν, δεν έχουν δηλαδή αναχωρήσει από την κοινωνική δράση, την παραγωγή, την δημιουργία, έχει όντως τα μειονεκτήματά του, καθώς ενδέχεται να διεκδικήσουν μερίδιο από τους «τόκους».

Ατόπημα τέταρτο: Μιλά για την προσπάθεια του να βρει πρόσωπα πέραν του «σκληρού πυρήνα» του τότε φοιτητικού συνδικαλισμού. Να βρει δηλαδή «απλούς» εξεγερμένους με την προϋπόθεση να έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες να πουν. Αλλά φυσικά και εκπροσώπους των δυνάμεων καταστολής. Δεν ξέρω πόση απλότητα πρέπει να έχει ένας εξεγερμένος ή πόσο αίμα να έχει χύσει για να γίνει ενδιαφέρουσα η ιστορία του. Ούτε και με ποια κριτήρια επέλεξε τους εκπροσώπους των δυνάμεων καταστολής. Υποθέτω με απλά. Έτσι που οι δύο από τους τρεις να είναι εντελώς τυχαία από την ίδια μονάδα: ο ένας φαντάρος που μόνο καλά είχε να πει για τον επικεφαλής του. Και ο επικεφαλής να αφηγείται ότι οι φοιτητές του θύμισαν πρόβατα καθώς αποχωρούσαν από το μαντρί. Ενώ ο Κ. Λαλιώτης που είχε πάει να διαπραγματευτεί είναι που του έριξε την ιδέα να μπει το τανκ για να ανοίξει την πύλη. Το ιστορικό αυτό ψέμα που δείχνει τους πολιορκημένους πολιορκητές του εαυτού τους, η συκοφαντία αυτή, δεν σχολιάζεται από τον επιμελητή ούτε και γνωστοποιήθηκε στον Κ.Λαλιώτη και στους υπόλοιπους αφηγητές. Γιατί αφορά βεβαίως στο σύνολο την εξέγερση του 73, στο σύνολο την συλλογική μνήμη του τόπου μας. Αντιμετωπίστηκε ως σκάνδαλο. Έτσι για να μην γίνει «κατασπατάληση του μνημονικού κεφαλαίου» αυτό πήρε νέα μορφή: έγινε εργαλείο προπαγάνδας. Από έναν άξιο συνταγματάρχη των καταδρομέων. Που ήταν πιστός εξ αρχής της χούντας για να περάσει στην συνέχεια με τον Δ. Ιωαννίδη και να αποταχθεί το 1975 από τον Ευ. Αβέρωφ, διότι μαζί με ομοϊδεάτες του απειλούσε επιστροφή της δικτατορίας. Η δολοφονία της συλλογικής μνήμης επιτελείται έτσι με έναν παιγνιώδη τρόπο, χωρίς καμία αντίδραση του επιστήμονα. Με την προσθήκη ότι η μαρτυρία αυτή προβάλλεται χωρίς κριτικό σχολιασμό στην εισαγωγή του, επειδή θεωρεί «άκρως ενδιαφέροντες» τους «θεματικούς /μνημονικούς της άξονες».

Μένει το ερώτημα για το κατά πόσο τα ατοπήματα αυτά έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την σχέση του επιμελητή με την ιστορία, μικρή και μεγάλη. Και αυτό διότι όταν προβάλλεις έναν απολογητή της Χούντας που δολοφονεί την μνήμη διασπείροντας ψέματα, κινδυνεύεις να είσαι εκ των υστέρων πνευματικός συνεργός. Έτσι βιωματικά και απλά.

Ροή Ειδήσεων

336805834 1328360744391564 3162211279267769978 n

22/03/2023 | 00:56

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο σπίτι του Σταύρου Θεοδωράκη

22/03/2023 | 00:48

Λουτράκι: Άγριος ξυλοδαρμός 60χρονου μέσα στο σπίτι του

22/03/2023 | 00:33

Βόλος: Ηλικιωμένη πέταξε στα σκουπίδια νεογέννητα γατάκια – Συνελήφθη λίγο αργότερα
finou

22/03/2023 | 00:24

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Ανέβασε το δωμάτιο που ζει στο Σπίτι του Ηθοποιού

22/03/2023 | 00:14

O καιρός της Τρίτης: Νεφώσεις, βροχές και σποραδικές καταιγίδες

22/03/2023 | 00:11

Τα ζώδια της Τετάρτης 22 Μαρτίου
goran bregovi 3

22/03/2023 | 00:05

Γκόραν Μπρέγκοβιτς: Ο συνθέτης που έκανε γνωστή παγκοσμίως τη βαλκανική μουσική

22/03/2023 | 00:01

22 Mαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

21/03/2023 | 23:58

Σοκ στο Αγρίνιο: 25χρονος συνελήφθη για απόπειρα βιασμού ανηλίκου
clipboard01

21/03/2023 | 23:38

Πως ο Κάαναν έκανε ευτυχισμένο έναν πιτσιρικά στο Λαύριο!

21/03/2023 | 23:27

MasterChef: O Mπέλλος επέστρεψε και έφερε… πανικό – Πως αντέδρασε η Μαρία Μπέη

21/03/2023 | 23:17

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Άπλετο φως στο τι έγινε στα Τέμπη, τον Μάιο οι εκλογές»
treno helleinc

21/03/2023 | 22:58

Σταδιακή επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου από αύριο, Τετάρτη

21/03/2023 | 22:49

Σασμός: Τα αποτελέσματα του τεστ DNA φέρνουν τη μεγάλη ανατροπή

21/03/2023 | 22:42

Ο Γκότσης… απασφάλισε: «Οι παρέες του Βασάλου δείχνουν και τον χαρακτήρα του»
mpismpikis
Βασίλης Μπισμπίκης: Στις εκλογές θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ! Η μόνη τιμωρία αυτήν τη στιγμή είναι να μην τους ξαναψηφίσουν, να ξεκουμπιστούν
Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου – Θα χάσουμε μια ώρα ύπνο
tzima pretenteris 2003
Η Τζίμα ενοχλήθηκε από την παρέμβαση Πρετεντέρη στον «αέρα» του MEGA! «Δεν χρησιμοποίησα αυτές τις λέξεις, μη με ερμηνεύεις…»
Χατζηνικολάου κατά Πολάκη: Άθλιε, άσχετε, συκοφάντη, βρωμιάρη- Να ζητήσεις συγγνώμη που ψήφισες μνημόνια!
230320082335
25η Μαρτίου: Βγήκαν άλογα στο Σύνταγμα – Πρώτη πρόβα για το Ιππικό ενόψει της παρέλασης
screenshot 2023 03 19 211724
25η Μαρτίου: «Απλησίαστος» ο μπακαλιάρος – Αγγίζει ήδη τα 23 ευρώ το κιλό