Αθήνα

33 oC

αίθριος καιρός

Ολόκληρο το σχέδιο διάσωσης των εγκλωβισμένων παιδιών στην Ταϊλάνδη - Ο μεγάλος φόβος των διασωστών είναι το «σημείο πνιγμού»

Με την παγκόσμια ματιά στραμμένη στον απεγκλωβισμό των παιδιών στο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, η τραγική διάσωση έχει πάρει διαστάσεις χολιγουντιανής παραγωγής ενώ εμπλέκονται σε αυτή παράγοντες από διάφορα μέρη του κόσμου.

Για τον απεγκλωβισμό των παιδιών και του προπονητή τους έχουν φτάσει στο σημείο 13 ξένοι δύτες και πέντε Ταϊλανδοί, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ συνολικά στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες. Το σχέδιο αν και μπορεί να υλοποιηθεί, είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο.

Ο σχεδιασμός απεγκλωβισμού, ο οποίος για τα πρώτα τέσσερα άτομα πέτυχε, καθώς βγήκαν από το σπήλαιο, αποδείχθηκε σωστός. Ωστόσο ο μεγάλος φόβος των διασωστών είναι το «σημείο πνιγμού». Πρόκειται για το πιο στενό πέρασμα της σήραγγας. Εκεί οι δύτες πρέπει να περάσουν πρώτα τις φυάλες οξυγόνο από την άλλη πλευρά και μετά να βοηθήσουν τα παιδιά.

Το σχέδιο διάσωσης

Κάθε παιδί συνοδεύεται από δύο δύτες. Ο ένας πηγαίνει μπροστά μεταφέροντας την μπουκάλα οξυγόνου του παιδιού, ακολουθεί το παιδί και στη συνέχεια ο τρίτος δύτης.

Τα παιδιά φορούν full face καταδυτικές μάσκες, ενώ κρατούν και ακολουθούν ένα σχοινί καθοδήγησης. Εκτιμάται ότι είχαν εκπαιδευτεί τις τελευταίες ημέρες στο κολύμπι προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη διαδρομή των 3,2 χλμ. με τα υποβρύχια περάσματα.

Το γράφημα της διάσωσης

Send this to a friend