Ώρες ευθύνης για τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς

Φώτο: Έθνος

Η κατάσταση στη χώρα γίνεται όλο και δυσμενέστερη. Οι ιδεοληψίες των δανειστών σε συνδυασμό με την  ανεπάρκεια της κυβέρνησης φαίνεται να καθυστερούν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η αβεβαιότητα δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την ανικανότητά της, τις ιδεοληψίες, την προσκόλληση στο πελατειακό κράτος, την απουσία στρατηγικής και σχεδίου για  έξοδο από την κρίση τροφοδοτεί το  φαύλο κύκλο της ύφεσης και  οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και τους πολίτες σε απόγνωση.

Γράφει ο Γιώργος Φραγγίδης

Και το ερώτημα που αυτόματα τίθεται από τους πολίτες είναι: υπάρχει ο πολιτικός φορέας και το πολιτικό προσωπικό εκείνο που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στις αλλαγές και τις τομές που χρειάζονται για να βγει επιτέλους από τον κύκλο των μνημονίων;

Ναι, υπάρχει. Η  χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό, ριζοσπαστικό σχηματισμό των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού κέντρου και της οικολογίας. Η  χώρα χρειάζεται δυνατή  Δημοκρατική Παράταξη. Εμπνευσμένη από τον σύγχρονο πατριωτισμό που θέλει την Ελλάδα ισχυρή και ευημερούσα με ουσιαστικό ρόλο στην Ε.Ε. Με καθαρές διαχωριστικές γραμμές από τις δυνάμεις της λιτότητας και της συντήρησης. Με σταθερό προσανατολισμό στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Στοχευμένη  στην στήριξη των κοινωνικά αδύναμων για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Υπέρ των μεταρρυθμίσεων που είναι θετικές για τους πολίτες και προωθούν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, που δίνουν δουλειές.

Ανακοινώθηκε πρόσφατα η πρωτοβουλία πρώην υπουργών –προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ-για δημιουργία νέου πολιτικού φορέα και θα ήθελα να θέσω κάποιους προβληματισμούς.

Κατ΄ αρχάς οι φιλοδοξίες κάθε  στελέχους είναι θεμιτές. Για να είναι όμως ωφέλιμες για το κοινωνικό σύνολο πρέπει να εντάσσονται σε ένα συλλογικό σκοπό. Τότε μόνο έχουν  πραγματικά προστιθέμενη αξία, διαφορετικά χάνουν το σκοπό τους και την αξία τους.

Δεύτερον, το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς είναι πάνω από πρόσωπα και φιλοδοξίες. Η επιτυχία του συνδέεται άμεσα με την πορεία της χώρας γι’ αυτό και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την προσπάθεια αναγέννησης του χώρου.  Ο χώρος δυστυχώς ιστορικά έχει πληρώσει τον κατακερματισμό των δυνάμεών του. Έχοντας λοιπόν συναίσθηση του ρόλου μας και της ευθύνης μας, πρώτοι πήραμε την πρωτοβουλία για ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, σε ένα νέο ξεκίνημα με τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Τρίτον, αναρωτιέται κανείς για το γεγονός ότι πρώην υπουργοί- οι περισσότεροι με μακρά κυβερνητική θητεία και που ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ τους τίμησε με την ψήφο του- δεν προσέρχονται στο διάλογο που έχουμε ανοίξει με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Που διαφωνούν με αυτά που εμείς προτείνουμε και τι διαφορετικό κομίζουν;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει προαναγγείλει ένα μεγάλο ανοιχτό συνέδριο όπου όποιος  πιστεύει στο χώρο και τον θέλει και πάλι πρωταγωνιστή μπορεί να έρθει και να συμμετέχει. Ένα συνέδριο που φιλοδοξούμε να αποτελέσει ορόσημο για την αναγέννηση της Προοδευτικής Παράταξης κι όχι απλά της Συμπαράταξης.

Σκοπός μας είναι η  δημιουργία μιας κυβερνώσας Κεντροαριστεράς και όχι να γίνουμε το συμπλήρωμα της επόμενης κυβέρνησης. Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε και  δε θα γίνουμε κόμμα «μπαλαντέρ», «κόμμα –μιας χρήσης»,  δεν στοχεύουμε σε ένα συμπληρωματικό ρόλο σε οιαδήποτε κατεύθυνση.

Το νέο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που επιχειρείται να στηθεί, να επιβληθεί  στην πολιτική ζωή, μόνο η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να το ανατρέψει. Με καταλυτικό ρόλο για τις πολιτικές εξελίξεις.

Για να το πετύχουμε όμως αυτό χρειαζόμαστε  εκλογική δύναμη που θα ανοίγει τον δρόμο γι’ αυτή την προοπτική.

Έχουμε απευθύνει ανοικτή πρόσκληση  προς όλα τα κόμματα του ευρύτερου χώρου μας, τις Κινήσεις, τα πολιτικά στελέχη, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Τους καλούμε για να δώσουμε τα χέρια  και να παλέψουμε όλοι μαζί, ξεπερνώντας την πολιτική και ψυχική απόσταση και όχι σαν απλούς χειροκροτητές.

Να συμμετάσχουν στις διαδικασίες, να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές μας, να συμβάλλουν στην νέα πορεία μας προς την Ελληνική κοινωνία. Με σεβασμό της αυτονομίας και των απόψεών τους.

Πιστεύουμε ότι το συνέδριό μας- ένα συνέδριο ανοικτό-μαζικό-δημοκρατικό- μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή για τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης, με πολιτικό πρόταγμα, ανοιχτή πολιτική λειτουργία, νέες δομές, πρόσωπα ικανά, άφθαρτα, πολιτικά άρτια και με έξωθεν καλή μαρτυρία.

Είναι ώρα για κοινή πορεία, για επανασύνδεσή μας με τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις του τόπου.

Έχουμε συναίσθηση του ιστορικού μας ρόλου και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η χώρα χρειάζεται λύσεις και όχι αυτόκλητους σωτήρες.  Ελπίζω το ίδιο να κάνουν και εκείνοι που τόσο χρόνια η Δημοκρατική Παράταξη και οι δημοκρατικοί πολίτες τίμησαν δίνοντάς τους πρωταγωνιστικό ρόλο στα δημόσια πράγματα. Γιατί η ιστορία είναι αμείλικτος κριτής όλων…

* Ο Γιώργος Φραγγίδης είναι πρώην βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ και μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

Δείτε επίσης

Ο Νίκος Δήμου διέγραψε το tweet για την Περιστέρα μετά τον σάλο και ζήτησε συγγνώμη: «Δεν πέρασε το χιούμορ»

Κοινοποίηση Κάντε το tweet sharesΣάλο προκάλεσε η ανάρτηση ενός tweet του Νίκου Δήμου για τον Αλέξη …

Ένα σχόλιο

  1. «Δημοκρατική Συμπαράταξη»: τίτλος χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Έχει όργανα, αρχηγό αυτόνομο που εκλέχθηκαν από τη βάση για να την εκπροσωπήσουν ως τέτοια; Δεν το νομίζω…Όλη της τη νομιμοποίηση και την ισχύ την αντλεί από το ΠΑΣΟΚ. Είναι στην ουσία διευρυμένο ΠΑΣΟΚ και μόνο. Το «μεγάλο, ανοιχτό συνέδριο» που ευαγγελίζεστε, είναι προκάλυμμα για να επαναβεβαιωθεί η κυριαρχία της Φώφης, την οποία ουδείς θα τολμήσει να αμφισβητήσει ως αρχηγό (του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά). Θα χαρώ να διαψευστώ. Όποιος θέλει να υπάρξει ουσιαστική ανανέωση διοργανώνει εκλογή αρχηγού από τη ΒΑΣΗ και σταδιακή συγχώνευση των κομματικών σχηματισμών στο καινούριο μεγάλο κόμμα (βλέπε Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας, Ρένζι, που προήλθε από συγχώνευση 8 κομμάτων). Ευελπιστώ ότι η καινούρια πρωτοβουλία, που αποκηρύσσετε προτού καν εκδηλωθεί, θα είναι αντιθέτως στη σωστή κατεύθυνση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *