Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κόπηκε η εκπομπή του Σρόιτερ με Πετράκο και Βόβολη και οι αρνητές του κορονοϊού οργίασαν!

CALLER'S CHOICE

Οργή ΟΗΕ: Η σπατάλη τροφίμων είναι από «ηθικής άποψης μία ντροπή»- 690 εκατ. άνθρωποι συνεχίζουν να πεινούν

Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων είναι από «ηθικής άποψης μία ντροπή», τόνισε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προτρέποντας «να δουλέψουμε μαζί για να μειώσουμε την απώλεια και τη σπατάλη των τροφίμων προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη».

Δείτε επίσης

Ξεσπά ο σύζυγος νοσηλεύτριας που δίνει μάχη με τον κορονοϊό: «Φοβήθηκα μη τη χάσω… Έχει υποκείμενο νόσημα»
Κορονοϊός: 20 νεκροί από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» – Μια 79χρονη το τελευταίο θύμα

Σε μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη του Φαγητού και ενόψει της Συνόδου Τροφικών Συστημάτων 2021, ο κ. Γκουτέρες απευθύνει έκκληση στις χώρες να θέσουν έναν στόχο μείωσης σύμφωνα με τον Στόχο 12 Βιώσιμης Ανάπτυξης, να μετρούν την απώλεια και σπατάλη τροφίμων και να δράσουν γενναία για να τις μειώσουν. Ο Στόχος 12 μάς καλεί να μειώσουμε στο μισό τη σπατάλη τροφίμων και να μειώσουμε την απώλεια τροφίμων μέχρι το 2030, αναφέρει επιπλέον και τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών.

Η πολιτική δράση σε αυτόν τον τομέα πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί στα σχέδια για το κλίμα σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων, προτείνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και σημειώνει ακόμη πως πολλές επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν την ίδια προσέγγιση. «Τα άτομα μπορούν να ψωνίζουν προσεκτικά, να αποθηκεύουν το φαγητό σωστά και να κάνουν σωστή χρήση των υπολοίπων», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, σε έναν κόσμο που έχει αρκετό φαγητό για να ταΐσει όλους τους ανθρώπους παντού, 690 εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να πεινούν και 3 δισεκατομμύρια δεν διαθέτουν χρήματα για υγιεινή διατροφή. Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, επισημαίνει πως η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων δαπανά επίσης φυσικούς πόρους -νερό, έδαφος και ενέργεια-, προσθέτοντας την ανθρώπινη εργασία και τον χρόνο. Περαιτέρω υπογραμμίζει πως επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο της γεωργίας στη δημιουργία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ παρατηρεί πως η πανδημία COVID-19 έχει υπογραμμίσει την ευθραστότητα των συστημάτων διατροφής μας και έχει επιδεινώσει την απώλεια και σπατάλη τροφίμων σε πολλές χώρες, διαμηνύοντας πως «χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις και λύσεις».

Στην ΕΕ περίπου το 20% των τροφίμων πετιέται ή σπαταλάται

Στην Ε.Ε., περίπου 20% των τροφίμων που παράγουμε πετιέται ή σπαταλάται, ενώ πάνω από το 50% της συνολικής σπατάλης (47 εκατομμύρια τόνοι), προέρχεται από τα νοικοκυριά. τονίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), σε ανακοίνωση του, με αφορμή την σημερινή, πρώτη Παγκόσμια Μέρα κατά της σπατάλης τροφίμων, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ.

Προκειμένου τα Ηνωμένα Έθνη να βοηθήσουν τους καταναλωτές να σπαταλάνε λιγότερα τρόφιμα, έχουν επινοήσει μία απλή μέθοδο: προγραμματίζουμε τα γεύματά μας, ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης, αποθηκεύουμε με κατάλληλο τρόπο το φαγητό μας.

Πολυάριθμες ευρωπαϊκές Ενώσεις Καταναλωτών – μέλη της BEUC, Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών- συμβάλλουν, επίσης, σε αυτή την προσπάθεια. Προκειμένου να ωφελήσουν τόσο το περιβάλλον όσο και την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, τα μέλη των Ενώσεων βοηθούν τους καταναλωτές να περιορίσουν την ποσότητα των τροφίμων, που καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων.

Η στρατηγική της ΕΕ από το χωράφι στο πιάτο, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2020, αποσκοπεί στο να βοηθήσει τη μάχη ενάντια στην σπατάλη τροφίμων και ειδικότερα:
-Αναθεωρεί τους ισχύοντες κανόνες για την αναγραφή της ημερομηνίας λήξης (πρόταση ως το 2022). Μία μελέτη του 2018 που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι περίπου 10% από τα 88 εκατομμύρια τόνους των τροφίμων που πετιούνται, στην Ευρώπη, οφείλονται στην αναγραφή της ημερομηνίας λήξης(είτε εξαιτίας της παρερμηνείας της από τους καταναλωτές είτε εξαιτίας της ακατάλληλης χρήσης των τροφίμων από τις επιχειρήσεις εστίασης).

-Θέτει στόχους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
-Ερευνά την σπατάλη τροφίμων, στο στάδιο παραγωγής και αναζητά τρόπους αποφυγής της.

Όμως, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, τους τελευταίους μήνες, μετά την πανδημία του COVID-19, o τρόπος που βλέπουμε το φαγητό μας έχει αλλάξει προς το καλύτερο, να και
είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν αυτή η τάση θα διαρκέσει. Τα καλά νέα είναι ότι το 28% των Βέλγων καταναλωτών είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την σπατάλη τροφίμων, από τότε που επιβλήθηκε το πρώτο λοκντάουν.

Τέλος, 2 στους 3 Ελβετούς καταναλωτές επιθυμούν να υπάρχουν περίεργου σχήματος φρούτα και λαχανικά, στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

Σε Θεσσαλονίκη και Χανιά ο Πομπέο – Η σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, η ενόχληση της Άγκυρας και οι νάρκες στις διερευνητικές επαφές

Καιρός: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Κόπηκε η εκπομπή του Σρόιτερ με Πετράκο και Βόβολη και οι αρνητές του κορονοϊού οργίασαν!
Κορονοϊός – Γρηγόρης Πετράκος: Τα ελληνικά hoaxes τον «ξεγυμνώνουν» για τις ψευδείς ειδήσεις στο viral βίντεό του
Σεισμός στη Σάμο: Σπαρακτικό το μήνυμα του πατέρα του Άρη που καταπλακώθηκε από τοίχο
Κορονοϊός – Αθηνά Λινού: Να πάει στο 90% η τηλεργασία και να δοθούν κουπόνια για μετακίνηση με ταξί
Ακρίτα: Πέρασαν λάθος μηνύματα στην καραντίνα – Άλλο ο κορονοϊός σε μια βιλάρα και άλλο σε δυάρι με τέσσερις ανθρώπους
Απίστευτο περιστατικό οδηγού λεωφορείου με αστυνομικούς για τη μάσκα: «Τι ρομπότ είστε εσείς; Μία τυρόπιτα έτρωγα!» (ΒΙΝΤΕΟ)