Αθήνα

 

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Οι πρώτες εικόνες από το άδειο μαγαζί του στην Αλόννησο

CALLER'S CHOICE

Οργισμένη απάντηση της κόρη του Ρίτσου στην Καθημερινή: «Για να τελειώνει η ψευτιά – Ο πατέρας μου ποτέ δεν έγραψε ότι τα τανκς χόρευαν στην Πράγα»

Την οργή της φανέρωσε η κόρη του Γιάννη Ρίτσου, Έρη, με αφορμή ένα πρόσφατο άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου στην εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «Αριστερή διανόηση και πολιτική ορθότης»,...

Η Έρη Ρίτσου εξηγεί ότι «το όλο θέμα ξεκίνησε από μια προσωπική συζήτηση που είχε γίνει παρόντος του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Λιάνη».


Ειδικότερα όπως γράφει η Έρη Ρίτσου στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook:

«Ο ΡΙΤΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ

Είδα στην Καθημερινή το άρθρο που επισυνάπτω.

Λοιπόν για να τελειώνει αυτή η ιστορία της τεράστιας ψευτιάς που λέγεται εδώ και χρόνια και που παρ’ όλες τις διαψεύσεις επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Ο Ρίτσος ουδέποτε έγραψε ποίημα για να υμνήσει τα σοβιετικά τανκς που “χόρευαν” στην Πράγα και ουδέποτε αναφέρθηκε σε αυτά.

Το όλο θέμα ξεκίνησε από μια προσωπική συζήτηση που είχε γίνει παρόντος του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Λιάνη. Ο Ρίτσος είχε γυρίσει από τη Μόσχα όπου είχε παρακολουθήσει την παρέλαση της Πρωτομαγιάς και αυτήν περιέγραφε λέγοντας πόσο τον είχε εντυπωσιάσει “η χαρά του κόσμου που περνούσε, κρατώντας λουλούδια, οι μανάδες με τα μωρά αγκαλιά, οι γέροι με τα παράσημα στο στήθος, παντού χαμόγελα, λουλούδια και μπαλόνια. Μια τεράστια γιορτή. Και ήταν τέτοια η ατμόσφαιρα της χαράς που ακόμα και στην στρατιωτική παρέλαση είχες την εντύπωση πως και τα τανκς χόρευαν.”

Αυτή την περιγραφή σε μια καθαρά προσωπική κουβέντα, την πήρε ο κ Λιάνης και την επόμενη μέρα την έκανε ρεπορτάζ γράφοντας πως τα “τανκς χορεύουν” και έτσι ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία που στη συνέχεια έγινε “τα σοβιετικά τανκς που μπήκαν στην Πράγα χορεύουν” και στη συνέχεια έγινε “Ο Ρίτσος έγραψε ποίημα για τα σοβιετικά τανκς που μπήκαν στην Πράγα χορεύοντας”.

Βεβαίως ο κ. Λιάνης τα διέψευσε όλα αυτά και έγραψε το τί πραγματικά είχε ειπωθεί και πως, αλλά φυσικά κανείς δεν έδωσε σημασία στη διάψευση, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο ίδιος ο Ρίτσος, άνθρωπος εξαιρετικά αξιοπρεπής και περήφανος, δεν θέλησε ποτέ να απαντήσει σε όσα γελοία γράφτηκαν σχετικά με το θέμα και από “επώνυμους αριστερούς” της εποχής, θεωρώντας υποτιμητικό για κείνον να απαντήσει σε ένα ψεύδος και να “δικαιολογηθεί” για κάτι που ποτέ δεν είπε ή έκανε».

Το άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου στην «Καθημερινή» που προκάλεσε την αντίδραση της κόρης του Γιάννη Ρίτσου:

«Το ερώτημα της περασμένης Κυριακής «Υπάρχουν δεξιοί διανοούμενοι;» δεν είναι ακριβές. Προέκυψε όμως ως απάντηση σε ένα ιδεολόγημα το οποίο κυριάρχησε στην αντίληψή μας περί πνευματικής δημοκρατίας στη χώρα μας. Και από την πνευματική δημοκρατία δεν μπορώ να αποκλείσω και την τέχνη. Η λογοτεχνία, η ζωγραφική, όπως και η μουσική, νοηματοδοτούν, με διαφορετικό τρόπο από ό,τι το δοκίμιο ή η φιλοσοφική διατριβή, αλλά νοηματοδοτούν. Ας μην ξεχνάμε ότι το θαύμα του αθηναϊκού 5ου αιώνα δεν θα υπήρχε χωρίς τους μεγάλους τραγικούς, τον Ικτίνο ή τον Φειδία. Η Αναγέννηση δεν ξεκίνησε από τους φιλοσόφους. Την ώθησή της την πήρε από τους μεγάλους ζωγράφους και τους γλύπτες.

Το πραγματικό ερώτημα που συγκρούεται με τη στερεότυπη αντίληψή μας είναι: «Μπορείς να θεωρείσαι διανοούμενος αν δεν είσαι αριστερός;». Αν δηλαδή δεν αναφέρεσαι σε ένα πολιτικό σύστημα αξιών; Ή, για να το πω καλύτερα, ποια είναι η σχέση του πνευματικού έργου με την πολιτική του πίστη; Είναι σχέση υποταγής; Είναι σχέση υπακοής;

Παίρνω ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της μεταπολίτευσης, τον αγαπημένο Μάνο Χατζιδάκι. Μετά την αυτοεξορία του επέστρεψε στην Ελλάδα επί χούντας, η οποία λέγεται ότι του είχε δώσει κάποιου τύπου φορολογική αμνηστία. Εγινε γι’ αυτό χουντικός; Οχι, βέβαια. Θαυμαστής και φίλος του Καραμανλή, ο οποίος τον θαύμαζε και τον αγαπούσε, τον υπερασπίστηκε έως την τελευταία ημέρα της ζωής του. Ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, όμως οι δημόσιες παρεμβάσεις του και κυρίως η θητεία του στο Τρίτο Πρόγραμμα της ραδιοφωνίας αντιπολιτεύθηκαν τις αγκυλώσεις της παράταξης που ψήφιζε, με αποτέλεσμα να συγκρουσθεί δημόσια με πολλούς από τους πολιτικούς πρωταγωνιστές της. Τον Λαμπρία, τον Λάμψα, τον Τσαλδάρη. Για τη σύγκρουσή του με τον πρώτο έχω ιδία πείρα. Οταν βγάζαμε «Το Τέταρτο», του είχα προτείνει τον Λαμπρία ως έναν από τους αρθρογράφους. Ο Χατζιδάκις το είχε δεχθεί, παρά τους καβγάδες τους, ενθουσιασμένος. Είχε καταλάβει κι αυτός, όπως και ο Λαμπρίας, ότι οι όποιες διαφορές τους είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη λαίλαπα του αυριανικού ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσε την Ελλάδα το 1985. Τον Χατζιδάκι δεξιό τον ανέβαζαν, δεξιό τον κατέβαζαν, ακόμη και όσοι άκουγαν και ξανάκουγαν τον «Μεγάλο Ερωτικό». Εντέλει όμως το παιχνίδι το κέρδισε ο «Μεγάλος Ερωτικός» και τόσες άλλες υπέροχες μουσικές που μας κληροδότησε για να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα κάποτε έβγαζε ποιότητες που απαιτούσαν κάτι καλύτερο από τον εαυτό της.

Στους αντίποδες είναι η συμπεριφορά του λεγόμενου αριστερού διανοουμένου. Πώς καταδέχθηκε ο Ρίτσος, ο ποιητής του «Επιτάφιου» και της «Ελένης», να γράψει ένα ποίημα για να υμνήσει τα σοβιετικά τανκς που «χόρευαν» στην Πράγα το 1968; Και το άλλο για τα «παιδιά της ΚΝΕ που λένε στη ζωή το μέγα ναι»; Δεν είναι απλώς κακή ποίηση. Είναι δήλωση υποταγής. Υποταγής σε ποιο πράγμα; Σε μια αξία που θεωρείς υπέρτερη της ποιητικής δημιουργίας και των απαιτήσεών της – και ο Ρίτσος τις ήξερε πολύ καλά. Και εδώ αναδεικνύεται το πραγματικό πρόβλημα, και η πραγματική διχοτομία. Αν δηλώσεις αριστερός ως διανοούμενος, είναι σαν να έχεις υπογράψει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Ενίοτε είναι και απαραίτητο για τον διορισμό σου στο Δημόσιο. Η πολιτική σου ένταξη, η νομιμοφροσύνη, σε απαλλάσσει από την ευθύνη του έργου σου. Ανέφερα τον Ρίτσο, ο οποίος στο κάτω κάτω έχει αφήσει και ποίηση.

Αναλογισθείτε όμως ποιοι τον διαδέχθηκαν και επειδή δηλώνουν αριστεροί υπογράφουν κείμενα ως διανοούμενοι; Πόσοι άτολμοι πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, κινηματογραφιστές, θεατράνθρωποι που μας απασχολούν μόνο και μόνο επειδή στεγάζονται στον οίκο της Αριστεράς;

Ο κόσμος αλλάζει, θα μου πείτε. Και η Ελλάδα κάποια στιγμή θα τον ακολουθήσει. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ούτε για τον κόσμο ούτε για την Ελλάδα. Την υπακοή στην Αριστερά την έχει υποκαταστήσει η νέα υπακοή, η μεταμοντέρνα εκδοχή της, η υπακοή στην πολιτική ορθότητα. Το δίλημμα «δημιουργία ή πολιτική ορθότητα» είναι η μετάφραση του διλήμματος «δημιουργία ή Αριστερά», κοινώς και στη μια και στην άλλη περίπτωση η υποταγή της δημιουργίας σε έναν κοινωνικό κομφορμισμό που εγκλωβίζει την ελευθερία της. Είναι τυχαίο ότι η αναψηλάφηση της δίκης του Σωκράτη, στο λόγιο περιβάλλον των αγγλοσαξονικών ακαδημαϊκών καταλήγει, ως επί το πλείστον, στην καταδίκη του; Μάλλον όχι. Δημοκρατία έχουμε».

Ροή Ειδήσεων

28/06/2022 | 21:41

Συναγερμός στην Χαλκηδόνα για την εξαφάνιση 13χρονης

28/06/2022 | 21:27

Γιώργος Τράγκας: Ύποπτη για 4 κακουργήματα η σύζυγος του

28/06/2022 | 21:12

Μακρινίτσα: Δις ισόβια και 6,5 χρόνια φυλάκισης στον δολοφόνο των αδελφών

28/06/2022 | 21:00

Προειδοποιεί ο Γερουλάνος: «Οδηγούμαστε σε νέα μνημόνια και νέα χρεοκοπία»

28/06/2022 | 20:32

Λαϊκό Λαχείο – 26η κλήρωση: Δείτε τα αποτελέσματα σήμερα, Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

28/06/2022 | 20:32

Δημοσκόπηση Marc: 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ- Στο 12,8% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

28/06/2022 | 20:25

Κρήτη: 34χρονος κρατούμενος απαγχονίστηκε στις φυλακές Αλικαρνασσού

28/06/2022 | 20:12

Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: «Κάνεις τον νταή στην Ελλάδα, αλλά δεν λες λέξη για τα νησιά υπό κατοχή»

28/06/2022 | 19:59

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη (29/6) η Αθήνα

28/06/2022 | 19:53

Πανελλαδικές εξετάσεις 2022: Κάτω από τη βάση το 73,56% στα Μαθηματικά

28/06/2022 | 19:28

Στη Βουλή ο Τσίπρας με φόντο την ρήτρα αναπροσαρμογής

28/06/2022 | 19:25

Νάντια Βαλαβάνη για capital controls: «Έφερναν τα μετρητά σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών»

28/06/2022 | 19:17

Πανελλήνιες 2022: Ο μαθητής από το Ιράν που έφτασε με βάρκα στη Λέσβο πριν 3 χρόνια και αρίστευσε!

28/06/2022 | 19:09

Λατινοπούλου κατά Σκορδά: Φασιστικό παραλήρημα που είπε να κλείσουν οι λογαριασμοί μου στα social media

28/06/2022 | 19:02

Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Δεν θα κάνω την 4η δόση του εμβολίου – Θα βοηθήσει όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα
Μωβ μέδουσες: «Σα να σας ακουμπάνε με καυτό σίδερο», λέει λουόμενη που την ακούμπησε
Οδηγός ΚΤΕΛ ζήτησε από ζευγάρι να κατέβει απ’ το λεωφορείο επειδή η κοπέλα φορούσε κοντή μπλούζα!
Thessaloniki Pride: Drag Queens διάβασαν παραμύθια σε παιδιά
Κορονοϊός: Πάνω από 20.000 κρούσματα αναμένονται την Τρίτη 28/06-Η ανάρτηση Μαγιορκίνη
Χαλάνδρι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν το τροχαίο-Δεν φορούσε ζώνη ο 18χρονος και δεν είχε δίπλωμα οδήγησης
Η Μαρία Μπεκατώρου ανακάλυψε τον Kimbo και τόν «ερωτεύτηκε»- Είναι η νέα ambassador του γνωστού καφέ