Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Όταν οι πρωτοβουλίες του Ανδρέα έκαναν πρωταγωνίστρια την Ελλάδα στην Μεσόγειο - Η... μπλόφα

Συνάντηση στην ΕΛΟΥΝΤΑ

Οι πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας έχουν μείνει στην Ιστορία καθώς έδειχναν ότι η Ελλάδα δεν είναι δεδομένη κι υποχείρια κανενός. Η Ελλάδα -επί Ανδρέα Παπανδρέου- έπαιρνε πρωτοβουλίες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Μια τέτοια ήταν η συνάντηση Μιττεράν – Καντάφι στην Ελούντα της Κρήτης.

Οι πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας έχουν μείνει στην Ιστορία καθώς έδειχναν ότι η Ελλάδα δεν είναι δεδομένη κι υποχείρια κανενός. Η Ελλάδα -επί Ανδρέα Παπανδρέου- έπαιρνε πρωτοβουλίες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Μια τέτοια ήταν η συνάντηση Μιττεράν – Καντάφι στην Ελούντα της Κρήτης.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε κινήσεις που έφερνε κοντά τη χώρα μας με τις αυτές της Μεσογείου κι ιδιαίτερα τον Αραβικό Κόσμο. Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα μια τέτοια πολιτική μετά τη «συμφωνία» Τουρκίας - Λιβύης...

Το χρονικό της συνάντησης Μιττεράν - Καντάφι - Παπανδρέου στην Ελούντα

Η συνάντηση πριν από 33 χρόνια στην Ελούντα έχει τη δική της ιστορική αξία καθώς το λιβυκό πείραμα και το Κίνημα των Αδεσμεύτων έφερνε πιο κοντά τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Καντάφι από την εποχή του ΠΑΚ, με την πρώτη συνάντηση τους επί ελληνικού εδάφους να γίνεται στα Καμένα Βούρλα το 1977, όπου Λίβυος ηγέτης έκανε διακοπές και ο Α.Παπανδρέου ήταν αρχηγός στο τρίτο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατόπιν ως πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου εξακολουθούσε πάντα να βλέπει με καλό μάτι το Κίνημα των Αδέσμευτων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενέταξε το ΠΑΣΟΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή πολλά χρόνια αργότερα (1992), όταν πλέον είχε καταρρεύσει η ΕΣΣΔ. Το ίδιο και η Λιβύη που φιλοξενούσε την έδρα των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Νοεμβρίου 1984 όταν ο Ανδρέας κατάφερε να σταματήσει τα «τύμπανα του πολέμου» που ηχούσαν μεταξύ Γαλλίας και Λιβύης, αφού οι δύο πλευρές υποστήριζαν αντιμαχόμενα συμφέροντα στο κράτος Τσαντ, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι τον Μιττεράν και τον Καντάφι.

Η συνάντηση έγινε στην Ελούντα  κάτω από απόλυτη μυστικότητα. Για την προετοιμασία της είχε κληθεί μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν στο Καστρί ο τότε επικεφαλής της ΚΥΠ (μετέπειτα ευρωβουλευτής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μακαρίτης πια) Κώστας Τσίμας.

Πρώτος έφτασε στην Ελούντα ο Γάλλος πρόεδρος και ακολούθησε, με μια… επεισοδιακή έλευση, ο Λίβυος ηγέτης. Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου το αεροσκάφος που (υποτίθεται ότι) τον μετέφερε. Προσγειώθηκε κι αμέσως μετά απογειώθηκε. Μπλόφα! Όλοι περίμεναν ότι ο Καντάφι βρισκόταν στο δεύτερο λιβυκό αεροσκάφος που προσγειωνόταν. Έτσι κι έγινε! Με μια διαφορά: Ο Καντάφι που εξήλθε από την επίσημη (μπροστινή) πόρτα δεν ήταν ο Καντάφι. Ήταν ο… σωσίας του! Εξήλθε κι ο ίδιος ο Μουαμάρ, αλλά μυστικά, από την πίσω πόρτα του αεροσκάφους!
Ο «Αστέρας» της Ελούντας που τον φιλοξένησε “ξηλώθηκε” δύο φορές και ‘ξαναχτίστηκε” μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο από Λίβυους πράκτορες για λόγους ασφαλείας. Ο Καντάφι  έδειχνε ιδιαίτερα άνετος αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έριχνε τα φαρμακερά βέλη του στο Γάλλο πρόεδρο: «Εσύ δηλώνεις σοσιαλιστής, αλλά φαίνεται ότι ακόμα και ο… Πομπιντού (σ.σ.: πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 1962 μέχρι και το 1968 και διάδοχος του Ντε Γκολ στην προεδρία από το 1969 μέχρι το 1974) ήταν πιο σοσιαλιστής από εσένα που υποστηρίζεις τους φασίστες στο Τσαντ» του είπε με έμφαση.
Ο Ανδρέας, έχοντας δίπλα του τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών (και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας) Κάρολο Παπούλια, είχε καταφέρει σ αυτή τη συνάντηση να γεφυρώσει τις διαφορές Γαλλίας και Λιβύης. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο εκδηλωτικός Καντάφι μοίραζε παντού χαμόγελα, ενώ ο συγκρατημένος Μιτεράν αρκέστηκε σε μια λακωνική (αλλά με πολύ νόημα) δημόσια δήλωση: «Ζήτω η Ελλάδα»!

Send this to a friend