Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Όταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα τυλίχθηκε στις φλόγες - Τα «εξεγερμένα» Χριστούγεννα του 2008

Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις και βίαιες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα.

Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις και βίαιες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της αστυνομοκρατίας, με την πρωτεύουσα να μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη. Εκείνη τη χρονιά τα Χριστούγεννα στην Αθήνα δεν είχαν το εορταστικό κλίμα των περασμένων ετών. Οι πολίτες δεν μπορούσαν να γιορτάσουν καθώς ήταν οργισμένοι από τη δολοφονία του μαθητή και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και φωτάκια επισκίαζαν τα χημικά και τα οδοφράγματα στους δρόμους.

Καταστήματα στην Ερμού καταστράφηκαν και ένα τριώροφο κατάστημα παραδόθηκε στις φλόγες. Βιτρίνες τραπεζών και εμπορικών καταστημάτων κατά μήκος των οδών Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας διαλύθηκαν και πανεπιστημιακά ιδρύματα βρέθηκαν υπό κατάληψη, όπως επίσης και γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια των ταραχών, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας με τους περαστικούς να κοιτούν εμβρόντητοι στην πλατεία Συντάγματος τη μεγάλη φωτιά. Η εικόνα του φλεγόμενου δέντρου έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε ακόμη και πρωτοσέλιδο στους New York Times.

Η στιγμή που το χριστουγεννιάτικο δέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες έχει δημοσιευθεί σε βίντεο στο youtube, στο οποίο ακούγονται τα κάλαντα που γράφτηκαν στην Κατάληψη της ΑΣΟΕΕ και τραγουδήθηκαν για πρώτη φορά την παραμονή των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης για την πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της εξέγερσης του 2008.

Δείτε το βίντεο:

Send this to a friend