Αθήνα

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

Παναγόπουλος στο TheCaller: Να επανέλθουν άμεσα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού

«Τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν  να καταβάλλονται γιατί φροντίσαμε να περιλαμβάνονται στη συλλογική σύμβαση» σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο WEBTV του TheCaller.gr και το δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη.

«Τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν  να καταβάλλονται γιατί φροντίσαμε να περιλαμβάνονται στη συλλογική σύμβαση» σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο WEBTV του TheCaller.gr και το δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη.

«Εξακολουθούμε να ζητάμε να επανέλθει ο καθορισμός του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της υπογραφής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν κι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι είναι η καλύτερη δυνατή πρακτική» δηλώνει ο Γιάννης Παναγόπουλος στο WEBTV του TheCaller.gr.

Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση απελευθέρωσε τις ομαδικές απολύσεις, κάτι που καμιά άλλη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί παρότι ήταν απαίτηση από το 2010».

Για τον κατώτατο μισθό ο Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι «δεν είναι ζήτημα απλά η αύξηση 50 ή 70 ευρώ του κατώτατου μισθού αλλά η θεσμική διαδικασία. Είναι ένα αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εργοδότες κι εργαζόμενους.  Είναι πολύ σοβαρή η θεσμική διάσταση του ζητήματος. (…) Οι συμφωνίες κι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων κι εργοδοτών δεν δίνουν μόνο καλό αποτέλεσμα στην οικονομία αλλά και καλύτερες συμπεριφορές στους χώρους εργασίας».

Ενώ για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ υπήρξε έντονα επικριτικός απέναντι στις δυνάμεις του ΚΚΕ - ΠΑΜΕ και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το Δικαστήριο που όρισε προσωρινή διοίκηση (δεν άλλαξε κανένα μέλος, κράτησε την προηγούμενη διοίκηση ως είχε) διέταξε να διεξαχθεί εκλογικό Συνέδριο εντός 6 μηνών. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια κατάσταση ''περιορισμένης ευθύνης'', δεν έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε όλα όσα κρίνονται αυτό το διάστημα, π.χ ασφαλιστικό κτλ. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ που διέλυσαν το Συνέδριό μας, τα τελευταία πολλά χρόνια δεν έχουν υπογράψει ούτε μια συλλογική σύμβαση, αυτό δεν είναι προοδευτικό. (…) Το καθήκον των συνδικαλιστών είναι να αγωνίζονται τώρα, σήμερα για το καλό των ανθρώπων που εκπροσωπούν. (…) Τώρα δεν κρίνεται η διοίκησή μας αλλά η Δημοκρατία. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν διαδικασίες συλλογικές και δημοκρατικές με τις οποίες εκλέγεται η διοίκηση των συνδικάτων. (…) Το Συνέδριο θα γίνει με βάση όλα όσα ορίζει το καταστατικό μας.  (…) Με ενοχλεί πολύ όταν κόμματα αντιπολιτεύονται τα συνδικάτα όπως με ενοχλεί εξίσου πολύ όταν συνδικαλιστικές οργανώσεις συμπεριφέρονται σαν κόμματα. (…) Το Συνέδριο πρέπει να γίνει τέλη Φλεβάρη-αρχές Μάρτη καθώς εκπνέει η προθεσμία του Δικαστηρίου. (…) Κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να λειτουργήσουν εύρυθμα τα συνδικάτα και να βοηθήσει σ’ αυτό η κυβέρνηση. (…) Θα είμαι υποψήφιος αλλά οφείλει να προετοιμαστεί η νέα γενιά η οποία είναι και πολύ πιο καταρτισμένη και μορφωμένη από τη δική μας».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Παναγόπουλου στο WEBTV του TheCaller.gr και το δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη:

Send this to a friend