Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Θέατρο παραλόγου! O Παππάς «κάρφωσε» την Κονιόρδου για το ψηφιακό χαράτσι, το οποίο πρώτος είχε υπογράψει

Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η κριτική που άσκησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στην υπουργό Πολιτισμού για την επανεξέταση της τροπολογίας για το λεγόμενο «ψηφιακό χαράτσι», ειδικά από τη στιγμή που πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο υπουργός πρώτος- πρώτος υπέγραψε.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την τροπολογία, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται εφάπαξ «εύλογη αμοιβή» 2% στις συσκευές υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων σε όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones), στα tablets και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ).

Σημειώνεται, πως η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε χθες προβλέπει την επιβολή του τέλους του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως, αν και η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, με κεντρική μνήμη πάνω από 4 Gigabytes. Επίσης, επιβαρύνονται επιπλέον με 6% οι ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και οι ηλεκτρονικοί αποθηκευτικοί δίσκοι πάνω από 1 TB και με 4% οι φωτοτυπικές μηχανές, τα scanner, οι εκτυπωτές το χαρτί φωτοτυπίας και οι σκληροί δίσκοι μέχρι 1TB.

Ο Νίκος Παππάς με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε: «Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες».

Ωστόσο, η επίμαχη τροπολογία (δείτε την ολόκληρη ΕΔΩ) κατατέθηκε στις 11 Μαΐου 2018 και φέρει την υπογραφή του Νίκου Παππά και μάλιστα πρώτη- πρώτη, ενώ ακολουθούν εκείνη του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

Το γεγονός σχολίασαν καυστικά και οι βουλευτές της ΝΔ Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου και ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Δύο φορές υπέγραψε το τέλος 2% σε Η/Υ, tablets και κινητά. Τώρα ζητάει "επανεξέταση". Πόσο θράσος και υποκρισία πια!», ανέφερε η κα Ασημακοπούλου.

«Και υπογράφει και διαφωνεί! Πότε επιτέλους θα έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να το καταργήσει!», σχολίασε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Send this to a friend