• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 17:00

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ρηξικέλευθη πρόταση Χειμωνά : "Όχι στη ναφθαλίνη - Να διοργανωθεί το PASOK Idol!

Για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και την ανάγκη ριζικής ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ γράφει στο Liberal το μέλος της ΚΠΕ και  Τομεαρχης Πολιτισμου του ΠΑΣΟΚ Θάνάσης Χειμωνάς, διατυπώνοντας μια ρηξικέλευθη πρόταση!

Η Κυριακή που μας έρχεται είναι κρίσιμη για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Την στιγμή που θα συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος η κίνηση των Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη-Ραγκούση θα πραγματοποιεί την παρθενική της εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Για το δεύτερο εγχείρημα -και όσο και αν εκτιμώ τους συμμετέχοντες σε αυτό- δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο συγκεκριμένος χώρος είναι η δημιουργία ενός νέου κόμματος (γιατί αυτό θα συμβεί τελικά) από παλιά στελέχη, όσο αξιόλογα και αν είναι αυτά.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ τώρα, η πραγματικότητα είναι πως η κατάσταση έχει μείνει δημοσκοπικά στάσιμη. Το ποσοστό του κόμματος έχει μπετοναριστεί κάπου ανάμεσα στο 4,5 και το 7% χωρίς ιδιαίτερη προοπτική για περισσότερα. Αν και αυτή τη στιγμή φαντάζει μάλλον απίθανο να πέσει και πιο κάτω, επιμένω πως στις επόμενες εκλογές (όποτε αποφασίσει ο Αλέξης να τις κάνει) η πόλωση θα είναι τρομαχτική. Εκτιμώ πως τα γκάλοπ δεν δίνουν την πραγματική εικόνα της  ελληνικής κοινωνίας σήμερα καθώς οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν παραδέχονται δημοσίως πως θα τον ψηφίσουν είτε δεν γνωρίζουν καν πως την κρίσιμη εκείνη ώρα θα κάνουν πέτρα την καρδιά τους και θα πουν «Όχι στη ΔΕΞΧΙΑ!». Σε αυτή λοιπόν τη μάχη για την πρωτιά το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνεύσει να χάσει ψηφοφόρους και από τις δύο πλευρές. Έχοντας πλάι του δε και μια ψιλομεταρρυθμιστική απομίμησή του τα πράγματα ενδεχομένως να ζορίσουν πολύ.

Πολλοί υποστηρίζουν πως το πρόβλημα είναι το όνομα. Πως αν το ΠΑΣΟΚ αλλάξει ονομασία και γίνει π.χ. Πανσοσιαλιστικός Α.Ο. εκατομμύρια λαού θα το ψηφίσουν δαγκωτό, χαρίζοντάς του ποσοστά που θα ζήλευε και ο Ανδρέας το 1981. Επιτρέψτε μου να μην είμαι αυτής της άποψης. Αντίθετα, το brand name “ΠΑΣΟΚ”  εξασφαλίζει μια βάση 3-4% από ψηφοφόρους που έμειναν πιστοί  παρά τη λαίλαπα των μνημονίων και δεν παρασύρθηκαν από τις σειρήνες –κυρίως- του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σε αυτή τη βάση βέβαια το ΠΑΣΟΚ οφείλει να « χτίσει» καθώς, οι ψηφοφόροι αυτοί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μεγάλης ηλικίας.

Τους τελευταίους μήνες, το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται στα πάνελ αποκλειστικά από 6-7 άτομα. Και κυριολεκτώ σε ό,τι αφορά τον αριθμό. Από αυτά, τα 4-5 είναι χρόνια στο κουρμπέτι. Αυτά που λένε, προσωπικά, τα θεωρώ σωστά. Αυτό όμως λίγη σημασία έχει. Ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει τα ίδια πρόσωπα. Δεν θα κάτσει να τους ακούσει. Ακόμα και να συμφωνήσει μαζί τους θα αστράψει στον εαυτό του δύο χαστούκια μπροστά στον καθρέφτη και θα στανιάρει.

Τι θα μπορούσε να γίνει λοιπόν; Εξηγώ. Είμαι στο ΠΑΣΟΚ πέντε χρόνια. Και όσο αδιανόητο και αν φαντάζει στο κόμμα υπάρχουν ακόμα νέοι άνθρωποι! Στη Νεολαία, στην ΠΑΣΠ αλλά και στους PES Activists, το εδώ παρακλάδι της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Ακόμα και στο ευρωψηφοδέλτιο της –ξεχασμένης σήμερα- Ελιάς

Φυσικά, το να είσαι νέος στην ηλικία δεν αρκεί. Και ο Τσίπρας τζόβενο ήταν και διέλυσε τη χώρα. Εννοείται πως ανάμεσα στους νέους πασόκους για τους οποίους μίλησα υπάρχουν πάμπολλοι νεόγεροι αλλά και ρομποτάκια που μιλούν με ξύλινη κομματική γλώσσα. Επίσης, συναντάς αξιόλογα νέα σε ηλικία στελέχη το οποία όμως έχουν επιλέξει να ακολουθούν σα σκυλάκια κάποιον από τους «βαρώνους» του κόμματος, περιμένοντας να τους πετάξει κάνα ξεροκόμματο. Ωστόσο, πέρα από αυτούς, είχα την τύχη να συναντήσω και κάποια εξαιρετικά άτομα. Με όραμα, με προτάσεις. Με νεανική φρεσκάδα βρε αδερφέ! Άτομα σαν αυτά που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ για να πετάξει από πάνω του τη μυρωδιά της κλεισούρας και της ναφθαλίνης.

Πως τους εντοπίζεις όλους αυτούς; Εδώ έρχεται, φίλε πασόκε (οι υπόλοιποι φαντάζομαι έχουν σταματήσει να διαβάζουν) αναγνώστη η ρηξικέλευθη πρότασή μου: Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να διοργανώσει ένα τύπου talent show. Ένα… PASOK Idol όπου οι Τοπικές Οργανώσεις των σημαντικότερων δήμων της χώρας  θα προτείνουν νεαρά σε ηλικία μέλη τους για να περάσουν από ένα είδος οντισιόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα άτομα που θα στελεχώσουν την  επιτροπή που θα τους κρίνει θα πρέπει να επιλεγούν προσεκτικά και να βρίσκονται μακριά από «σφαίρες επιρροής». Στην τελική, δεν είναι καν ανάγκη να είναι μόνο μέλη του κόμματος. Μπορεί να είναι και καταρτισμένοι επικοινωνιολόγοι, δημοσιογράφοι ή πανεπιστημιακοί.

Εξυπακούεται πως δεν θα πρέπει να επιβραβευτεί η παπαγαλία, οι τεμενάδες και η υποταγή στην κεντρική γραμμή του κόμματος  αλλά η εξυπνάδα, η οξυδέρκεια και ο μεστός πολιτικός λόγος των υποψηφίων. Οι πέντε-δέκα που θα επικρατήσουν σε αυτό το άτυπο «PASOK Story» θα πρέπει εν συνεχεία να εκπαιδευτούν κατάλληλα και  να στέλνονται τακτικά στα διάφορα πάνελ αλλά και να συγκροτήσουν ένα σώμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ που να καταθέτει ιδέες και προτάσεις καθώς και να έχει λόγο στις αποφάσεις του κόμματος.  Έτσι, θα ξεκινήσει μια ουσιαστική ανανέωση μετατρέποντας το ΠΑΣΟΚ σε ένα μοντέρνο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Αλλιώς, φοβάμαι πως το ιστορικό κίνημα –που ουσιαστικά δεν πληρώνει τα (πολλά) λάθη που έκανε την περίοδο 1981-2009 αλλά τις, αναπόφευκτες, δύσκολες αποφάσεις που αναγκάστηκε  να πάρει έκτοτε- θα συντριβεί ανάμεσα στις συμπληγάδες Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας στο άτυπο νεκροταφείο κομμάτων πλάι στην Ένωση Κέντρου και το Κόμμα Φιλελευθέρων.

Send this to a friend