Αθήνα

 

13 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο

CALLER'S CHOICE

Παυλίνα Σπανδώνη στο TheCaller: Πρέπει να επανακατοικήσουμε τα Βριλήσσια με όρους καλύτερους για όλους

Η Παυλίνα Σπανδώνη μίλησε στο TheCaller για όλα εκείνα που την έκαναν να πάρει την μεγάλη απόφαση και να κατέλθει στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος και μας άφησε να την γνωρίσουμε καλύτερα, μιλώντας με πάθος για τα ζητήματα της δημόσιας ζωής με τα οποία καταπιάνεται αναζητώντας λύσεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου στα Βριλήσσια, Παυλίνας Σπανδώνη στο TheCaller και την Τόνια Ζαραβέλα:

Τι μπορεί να κινητοποιήσει σήμερα μία γυναίκα να μπει μπροστά και να θέσει υποψηφιότητα σε ένα ανδροκρατούμενο αυτοδιοικητικό περιβάλλον. Πώς πήρατε εσείς αυτήν την απόφαση;

Ακριβώς ό,τι μπορεί και πρέπει να κινητοποιεί έναν άνδρα. Το ενδιαφέρον μου για τα κοινά, δηλαδή τη ζωή έξω από τον ιδιωτικό χώρο. Όσες αποστάσεις και αν πάρουμε από τα κοινά, όσο και αν κλειστούμε στον – ωραίο ή όχι – μικρόκοσμό μας, οι εξωτερικές συνθήκες πάντα θα επηρεάζουν τον βίο μας.

Προσωπικά εμπνέομαι από την αντιστροφή αυτής της τάσης, μου αρέσει η κίνηση από το ιδιωτικό προς το δημόσιο, το κοινό. Στην Ελλάδα οι δημόσιοι χώροι και η δημόσια περιουσία δεν αντιμετωπίζονται με αγάπη και προσοχή γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι «δικοί μας». Δεν έχουμε μάθει να μοιραζόμαστε πράγματα, να συνεργαζόμαστε, να συγκατοικούμε. Συνήθως, κλεινόμαστε στη σφαίρα του «δικού μας» και, γύρω μας, ας χάνεται ο κόσμος. Αυτό το παρατηρεί κανείς παντού: από μια συνέλευση ενοίκων πολυκατοικίας μέχρι την ψήφο στις εκλογές.

Πιστεύω ότι πρέπει να επανακατοικήσουμε την πόλη μας, με όρους καλύτερους για όλους.

Σε αυτήν την προσπάθεια η συμμετοχή των γυναικών είναι αναγκαία και πρέπει να φτάσει να είναι ίση με τη συμμετοχή των ανδρών. Η πολιτική χρειάζεται όχι μόνο περισσότερες γυναίκες αλλά άτομα που πρεσβεύουν την ισότητα και τη δημοκρατική συμμετοχή. Η ισότητα δεν συντελείται μόνο με νόμους αλλά με συνολική αλλαγή νοοτροπίας, από την οποία όλη η κοινωνία έχει να κερδίσει.

Τα Βριλήσσια και τα προβλήματα που συναντούμε τι ρόλο έπαιξαν για να πάρετε την απόφαση αυτή και να ενώσετε τις δυνάμεις σας με τον νυν δήμαρχο Ξένο Μανιατογιάννη;

Τα Βριλήσσια είναι η πόλη μου. Κατοικώ εδώ από το 1982, από τότε που δεν ήταν καν πόλη αλλά κοινότητα. Ήταν για μένα φυσικό να ενδιαφερθώ για την κοινή ζωή μας σε αυτήν.

Είναι αλήθεια ότι παρέχει, συγκριτικά με άλλες περιοχές της Αττικής, ένα καλό επίπεδο ζωής το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη επαρκούς αδόμητου και πράσινου χώρου. Εντούτοις, καμία τοπική κοινωνία –ακόμα και αν έχει την ταμπέλα του «βορείου προαστίου»- δεν γλιτώνει από τα προβλήματα που πλήττουν τη χώρα. Μεταξύ αυτών, στα Βριλήσσια εκατοντάδες οικογένειες εξυπηρετούνται από το κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο, πολλοί δημότες δεν έχουν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, ηλικιωμένοι εγκλωβίζονται στα σπίτια τους με συντάξεις πείνας και άνθρωποι όλων των ηλικιών ψάχνουν για δουλειά. Επίσης, όπως κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη, τα Βριλήσσια πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις θετικές κοινωνικές προκλήσεις όπως την εξασφάλιση θέσεων για όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει η ενεργός γήρανση με μάθηση και κοινωνικότητα και τη μείωση της επίπτωσής μας στο φυσικό περιβάλλον.

Το έργο που έγινε την πενταετία της δημαρχίας του Ξένου Μανιατογιάννη ήταν αυτό που με ενθάρρυνε να ενώσω τις δυνάμεις μου για τη θητεία που έρχεται. Είδα μια δημοτική αρχή που στάθηκε πλάι στους πολίτες σε ανάγκη με υλική υποστήριξη και ιατρική μέριμνα, που νοιάστηκε για την κοινωνική ανάπτυξη εκείνων που τη ζητούσαν με κοινωνικά φροντιστήρια σε μαθητές, εκπαίδευση ενηλίκων, δημιουργία θέσεων βρεφών στους παιδικούς σταθμούς από το μηδέν και δεκάδες άλλες δράσεις, ενώ ταυτόχρονα έφερε εις πέρας σοβαρά έργα υποδομής που έλειπαν όπως η κάλυψη με φυσικό αέριο, που θα ολοκληρωθεί για όλη την πόλη το 2020.

Σε αυτήν τη δημοτική αρχή είδα τη διάθεση όχι μόνο της εξυγίανσης των οικονομικών και των υπηρεσιών του δήμου προς τους Βριλησσιώτες αλλά και τη διάθεση να σχεδιάσει τη ζωή της πόλης με οδηγό τη βιωσιμότητα. Το πιο χαρακτηριστικό αποτέλεσμα είναι ότι ήδη σήμερα στη χωματερή πηγαίνει μόνο το 46% των απορριμμάτων των Βριλησσίων, χαμηλό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Όλα τα άλλα ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται. Επιπλέον, με την εξοικονόμηση χρημάτων από την μη ταφή σκουπιδιών ο Δήμαρχος μείωσε τα δημοτικά τέλη κατά 25% και κατάργησε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ. Συνήθως λέμε «δεν γίνονται στην Ελλάδα αυτά τα πράγματα» αλλά γίνονται όταν θελήσουμε να τα κάνουμε.

Είστε ιδρύτρια της φιλοζωικής ομάδας «FeliCity – Γάτες στην πόλη», τι ακριβώς κάνετε πέραν της φροντίδας των ίδιων των αδέσποτων ζώων;

Είμαστε εθελόντριες και εθελοντές που γνωριστήκαμε «στο δρόμο», στη φροντίδα των αδέσποτων γατών και συστήσαμε σιγά-σιγά ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας προς όφελος των ζώων. Σταθερά ταΐζουμε, στειρώνουμε, παρέχουμε περίθαλψη και αναζητάμε υιοθεσίες για γάτες που ζουν στην πόλη μας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η ομάδα μας διεκδικεί θεσμικά την βελτίωση της πολιτικής του Δήμου για τα αδέσποτα, ζητώντας περισσότερες στειρώσεις και μεγαλύτερη μέριμνα χωρίς να παραβλέπουμε ότι ειδικά η διαχείριση του πληθυσμού των γατών χρειάζεται οπωσδήποτε τη συμμετοχή των δημοτών. Έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας στον Ξένο Μανιατογιάννη και συζητήσαμε διεξοδικά πάνω σε αυτές ενόψει της νέας τετραετίας. Κατά τη δική του δημαρχία, τα Βριλήσσια ως δημοτική αρχή ενδιαφέρθηκαν για πρώτη φορά για τις αδέσποτες γάτες. Για όλες τις προηγούμενες διοικήσεις γάτες «δεν υπήρχαν» στα Βριλήσσια. Η φιλοζωία της διοίκησης Μανιατογιάννη είναι αναγνωρισμένη και πραγματικά κάνει τη διαφορά για τα αδέσποτα ζώα. Ελπίζω να αυξηθούν οι σύμμαχοί μας στον τομέα αυτό τόσο στην πόλη όσο και μεταξύ των άλλων πολιτικών παρατάξεων. Είναι ένα πεδίο όπου μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε.

credits: Σοφία Τζιράρκα www.artphotography4u.com

Τι κάνει μια πόλη φιλική ή όχι προς τα ζώα; Πού κατατάσσετε τα Βριλήσσια;

Πέραν των καλών πολιτικών για τα αδέσποτα, τα Βριλήσσια έχουν χώρους πράσινους και αδόμητους όπου τα ζώα μπορούν να ζήσουν, να κινηθούν και, κάπως, να προφυλαχθούν. Σε αυτό είναι καλύτερα από δήμους με πυκνή δόμηση. Όμως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα ζώα από τη ζωή στο δρόμο πηγάζουν από τον άνθρωπο ο οποίος είναι επίσης ο κύριος υπεύθυνος για την αδέσποτη «κατάσταση». Για τα αδέσποτα ζώα, η πόλη είμαστε εμείς. Έχω συναντήσει στις γειτονιές μας πολλούς καταπληκτικούς ανθρώπους που, χωρίς να έχουν απαραίτητα λύσει τα δικά τους προβλήματα, νοιάζονται τα ζώα του δρόμου σαν να είναι δικά τους. Υπάρχουν επίσης, ευτυχώς λιγότεροι, εχθρικοί πολίτες αλλά το μεγάλο ποσοστό των κατοίκων κάθε ελληνικής πόλης είναι ουδέτεροι ή αδιάφοροι.

Για να θεωρήσουμε, λοιπόν, μια πόλη οριστικά φιλική προς τα ζώα της πρέπει αυτή να έχει μια ξεκάθαρα θετική στάση απέναντι σε αυτά. Για να πετύχουμε την αλλαγή κουλτούρας χρειάζεται χρόνο και στοχευμένες πολιτικές οι οποίες ξεκινούν στο σχολείο και επεκτείνονται στους ενηλίκους. Τα παιδιά στα σχολεία πρέπει να γνωρίσουν τα ζώα και να μάθουν να τα νοιάζονται. Αυτό θα τους διδάξει επίσης την ενσυναίσθηση: πώς να καταλαβαίνουν τη θέση του Άλλου, γενικότερα. Εκτιμώ ότι αυτό -μαζί με άλλες δράσεις- μπορεί να συμβάλει στη μείωση της επιθετικότητας, κάνοντας και τα σχολεία ηπιότερα και την πόλη μας καλύτερη.

credits: Σοφία Τζιράρκα www.artphotography4u.com

Ποιες προτεραιότητες θέτετε για τη δική σας εκλογή;

Λόγω και του επιστημονικού μου αντικειμένου θέτω ως προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική όχι όμως περιορισμένη στις, απαραίτητες, δράσεις αλληλεγγύης αλλά με σχεδιασμό που θα πηγαίνει τα άτομα και τις ομάδες μπροστά. Θεωρώ ότι όλη η πόλη μπορεί να γίνει ένα πολυεπίπεδο κοινωνικό έργο, για τους πολίτες και με τους πολίτες.

Σε επίπεδο στοχευμένων δράσεων, θέλω ο Δήμος Βριλησσίων την επόμενη τετραετία να πραγματοποιήσει κατά προτεραιότητα τα εξής:

Ολοκλήρωση των έργων υποδομής με έμφαση στα πεζοδρόμια που κατά τόπους δεν υπάρχουν, την ολοκλήρωση της αποχέτευσης ομβρίων και τον δημόσιο φωτισμό που είναι άνισα αναπτυγμένος στους δρόμους μας.

Πολιτισμό στην πόλη / πολιτισμό με εμάς: Εκδηλώσεις και δράσεις στις πλατείες και τα πάρκα μας όπου δεν θα είμαστε μόνο θεατές αλλά και πρωταγωνιστές του πολιτισμού. Οι θεατρικές μας ομάδες, τα σχολικά συγκροτήματα, η φιλαρμονική, τα ωδεία, οι χορωδίες, οι σχολές χορού, και όλοι οι μικροί και μεγάλοι κοινωνοί των τεχνών και των γραμμάτων, θα συνυπάρχουν με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους και θα γεμίζουν την πόλη με ζωή.

Δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης ως χώρου ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας, της σκέψης και της έκφρασης.

Ολοκληρωμένη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα: αύξηση των ετήσιων στειρώσεων, πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για χτυπημένα, άρρωστα ή δηλητηριασμένα ζώα, προγράμματα φιλοζωϊας στα σχολεία και ενημέρωσης των ενηλίκων και στήριξη των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων των Βριλησσίων.

Άθληση για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ικανότητας ή ηλικίας και όχι μόνο για τις ομάδες και τους επαγγελματίες αθλητές, σε καλύτερους εξειδικευμένους χώρους αλλά και υπαίθρια για να μην συνωστιζόμαστε ματαίως εκεί όπου ζητούν προτεραιότητα οι αθλητικές ομάδες.

Περαιτέρω μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της πόλης μας και στροφή προς τη βιωσιμότητα ως βασική προϋπόθεση των πολιτικών μας.

Σε ποιες φράσεις συμπυκνώνετε τη δική σας προσπάθεια για τον δήμο Βριλησσίων και γιατί ανάμεσα στο πλήθος των ονομάτων κάποιος να σας επιλέξει;

Ο Λούις Κάρολ έγραψε «Ένα από τα μυστικά της ζωής είναι ότι αυτά που αξίζει πραγματικά να κάνεις είναι όσα κάνεις για τους άλλους». Θα προσέθετα «και όσα κάνεις με τους άλλους».

Τα Βριλήσσια έχουν πολλές δυνατότητες να γίνουν παράδειγμα διαβίωσης και συμβίωσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση θέλω να συμβάλω.

Μπορώ να προσφέρω σε πολλά επίπεδα και ως Σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής και σχεδιασμού και ως ενεργή πολίτης. Όσοι με έχουν μέχρι σήμερα γνωρίσει ξέρουν ότι το δεύτερο το κάνω εθελοντικά εδώ και χρόνια.

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα ήθελα την στήριξη των δημοτών που συμφωνούν με την στάση μου στα κοινά μας ζητήματα γιατί έτσι θα είμαι σίγουρη ότι πορευόμαστε μαζί και ότι, αν εκλεγώ, θα τους εκπροσωπώ ουσιαστικά και όχι τυπικά.

 

Ροή Ειδήσεων

7c4878b2 9ec7 424a bb8e 283824af8c28

19/04/2024 | 23:59

Μαθητικό Συνέδριο για τον Ρίτσο στην Πόλη με σημαντική συμμετοχή από εκπροσώπους των γραμμάτων και τεχνών

19/04/2024 | 23:53

Standard & Poor’s: Αναβάθμιση σε θετικό outlook για το ελληνικό αξιόχρεο

19/04/2024 | 23:50

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στην Αθήνα
sotiropoulou1904

19/04/2024 | 23:40

Τόνια Σωτηροπούλου: “Μόνο στον σκύλο μου δεν πρότειναν να κατέβει για δημοτικός σύμβουλος”

19/04/2024 | 23:30

Κακουργηματική δίωξη σε 43χρονο για ενδοοικογενειακή βία

19/04/2024 | 23:30

Χ. Δούκας: Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό – Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς
pasok kinal

19/04/2024 | 23:20

Βουλή: Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την κυβερνοασφάλεια και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

19/04/2024 | 23:20

Κ.Χατζηδάκης: Η λέξη – κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

19/04/2024 | 23:13

Παναθηναϊκός AKTOR: «Καθάρισε» στο φινάλε κόντρα στο Περιστέρι
ergazomenoi

19/04/2024 | 23:10

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

19/04/2024 | 23:01

Μαλέσκου για Περρή: «Μιλάει για μένα με τα χειρότερα λόγια, χωρίς καν να με γνωρίζει»

19/04/2024 | 23:00

Τέλος Επιτηδεύματος: Βαρύς ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις με βραχυχρόνιες μισθώσεις  
uefa

19/04/2024 | 22:50

Πιο κοντά στην 16η θέση η Ελλάδα

19/04/2024 | 22:45

Νίκος Παππάς: «Θέλω να παλέψω για μια Ελλάδα, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης ρε γ@@@το»

19/04/2024 | 22:45

Τόνια Σωτηροπούλου: “Κάνω δύο χρόνια kick boxing – Είναι σημαντικό για την αυτοάμυνα μίας γυναίκας”
nafplio arvanitia 210324
Μονοήμερη στο Ναύπλιο: 6 προτάσεις για μία σούπερ εκδρομή
bonucci 190424
«Επίθεση» των φίλων της Φενέρμπαχτσε στον Μπονούτσι στα social media: «Πήγαινε σπίτι σου, είσαι πρώην παίκτης»
shutterstock 1046634904
Ποιες είναι οι 198 «απάτητες παραλίες» – Τι θα επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
kyriaki 3 1024x575
«Μέσα σε πέντε λεπτά ξεφορτώθηκαν τη θυγατέρα μου» – Η μήνυση που κατάθεσε ο πατέρας της Κυριακής κατά των αστυνομικών
athina volta 180424
4+1 πεζόδρομοι για απολαυστικές βόλτες στο κέντρο
8 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή – 7 στους 10 ότι η χώρα ωφελήθηκε από την ένταξη στην ΕΕ