
CALLER'S CHOICE
Για ένα έθνος που χρεοκόπησε το 2010 και έξι χρόνια μετά βρίσκεται ακόμη σε βαθιά κρίση, θα περίμενε κανείς η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών του να είναι εθνική προτεραιότητα. Με στόχο η νέα γενιά να γίνει σοφότερη και ικανότερη της σημερινής.
Αντί αυτού παρατηρούμε τους τωρινούς κυβερνόντες να επιδίδονται σε μια πολιτική εμφορούμενη από οπισθοδρομικές αντιλήψεις και ιδεολογικά συμπλέγματα, εκ διαμέτρου αντίθετη με ότι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.
H υποχρηματοδότηση, τα κενά στα σχολεία, η μείωση των ολοήμερων, η αλλοίωση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, ο εκφυλισμός της βάσης του δέκα, η απαξίωση των συμβουλίων των ιδρυμάτων, η επαναφορά των αιώνιων φοιτητών, η συνδιοίκηση με φοιτητοπατέρες, είναι μερικά μόνο παραδείγματα της πολιτικής που ακολουθείται σήμερα. Κυριαρχεί παντού παρεμβατισμός, ανικανότητα, καθώς και έλλειψη σχεδίου. Τι τύχη όμως θα έχει η χώρα αν δεν μπορεί να παρέχει επαρκώς το αγαθό της εκπαίδευσης?
Χρειάζεται λοιπόν το πολιτικό σύστημα να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο, διορθώνοντας σημερινές στρεβλώσεις και χρόνιες παθογένειες.
Προτείνονται οι εξής λύσεις:
- Σταθερή πολιτική για την παιδεία με μακρόπνοο ορίζοντα, που θα υπερβαίνει την εναλλαγή κυβερνήσεων και υπουργών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η καθιέρωση μόνιμου, ανεξάρτητου γενικού γραμματέα παιδείας 5ετούς θητείας.
- Σταδιακή πρόσβαση όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας στους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Δραστικός περιορισμός των αποσπασμένων δασκάλων και καθηγητών, που σήμερα αγγίζουν τους 3.000, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία
- Εξάπλωση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, ιδιαίτερα στις περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και στις ακριτικές ζώνες
- Επαναφορά και επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, καθώς και της ενισχυτικής διδασκαλίας.
- Αναβάθμιση των υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού προς τους μαθητές
- Χρήση της νέας τεχνολογίας στην εκπαίδευση (πχ. ηλεκτρονικά βιβλία, διαδραστικοί πίνακες κτλ). Ενθάρρυνση της κριτικής σκέψης με στόχο να εξαλειφθεί η «παπαγαλία».
- Ανοιχτά σχολεία και το απόγευμα: με ανοιχτές βιβλιοθήκες, σπουδαστήρια, internet, εκδηλώσεις κτλ. Στόχος να ελκύσουν τους νέους και να γίνουν στέκι τους.
- Περισσότερη λειτουργική και οικονομική αυτονομία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε να χειραφετηθούν από το σφικτό εναγκαλισμό του κράτους.
- Κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα να αποφασίζει το εύρος του βαθμού στις εισαγωγικές εξετάσεις εντός του οποίου θα δέχεται υποψήφιους, καθώς και τον αριθμό των εισακτέων σε αυτό.
- Δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων για την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό
- Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων
- Ενίσχυση των κονδυλίων για έρευνα (μόλις 0,8% του ΑΕΠ σήμερα) και συνεργασία των πανεπιστημίων με την ιδιωτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και εξέλιξη καινοτόμων ιδεών. Κίνητρα για τη δημιουργία συστάδας νεοφυών επιχειρήσεων (Clusters).
- Χάραξη νέου πανεπιστημιακού χάρτη με βάση τις νέες επαγγελματικές κατευθύνσεις και τις απαιτήσεις τις αγοράς. Την προηγούμενη δεκαετία συστήνονταν συνεχώς νέα πανεπιστημιακά τμήματα, πολλά εκ των οποίων χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και δυνατότητα επαγγελματικής απορρόφησης, με αποτέλεσμα σήμερα να παράγουν άνεργους.
- Σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, πχ. με την εφαρμογή της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Μόνο αν τα νέα παιδιά λάβουν ολοκληρωμένη και ποιοτική εκπαίδευση θα μπορούν να μετατραπούν αύριο σε πολίτες με ευρύ πνεύμα, λογική και ικανότητες, οι οποίοι θα διασφαλίσουν τη συνέχεια του έθνους και της δημοκρατίας.
*Ο Δημήτρης Γκιόκας είναι Οικονομικός Αναλυτής και μέλος της «Δημοκρατικής Ευθύνης»
Ροή Ειδήσεων

01/04/2023 | 10:19
Ευχάριστα νέα στο «Φως στο Τούνελ»: Βρέθηκε ο αγνοούμενος κατά τη διάρκεια της εκπομπής!
01/04/2023 | 10:09
«Ό,τι λάθη έχω κάνει τα πλήρωσα εγώ»: Η Φαίη Σκορδά για την αποχώρησή της από τον ΑΝΤ1
01/04/2023 | 09:45
Συγκίνηση στο Dragons’ Den: «Η σύζυγος μου διαγνώστηκε με καρκίνο στην εγκυμοσύνη, πέθανε το 2017»
01/04/2023 | 09:03
MasterChef: Σέρβιρε άδειο πιάτο και ξέσπασε σε κλάματα- Παραιτήθηκε και αποχώρησε οριστικά

01/04/2023 | 08:47
Χαλκιδική: «Δεν το έκανε», λέει η σύζυγος του «ξανθού μάγου» που συνελήφθη για βιασμό 16χρονης
01/04/2023 | 08:13
Αγγελική Κυβεριώτη: Βρέθηκε μετά από μήνες η ψυχολόγος που είχε εξαφανιστεί από την Αθήνα
01/04/2023 | 07:49
Οργισμένη οn air η Αγγελική Νικολούλη: «Όχι τέτοια παιχνιδάκια εδώ στο Τούνελ, αγάπη μου»

30/03/2023 | 20:30
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 4,7 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 9,4% το ΠΑΣΟΚ

30/03/2023 | 20:02
Αποχαιρέτησε το ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Ανδρουλάκης – Τι είπε στην τελευταία του ομιλία
31/03/2023 | 07:14
Τέμπη: Το πρώτο τρένο που περνά από το μοιραίο κλειδί της Λάρισας – «Μόλις μπήκαμε στη σήραγγα βουρκώσαμε – Κόψαμε ταχύτητα και χτυπήσαμε τις κόρνες. Τρέμαμε όλοι»
30/03/2023 | 11:36
Δημοσκόπηση MRB: Θετικά βλέπει το 31,6% την πρόταση Ανδρουλάκη για άλλο πρωθυπουργό

30/03/2023 | 21:49
Μητσοτάκης: Κάναμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για περισσότερες δουλειές και αύξηση του κατώτατου μισθού
30/03/2023 | 22:51
Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μπογιές και σπρέι στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου
30/03/2023 | 15:31