Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πιερρακάκης στο TheCaller: Πιστεύουμε ότι μπορεί να μειωθεί το κόστος των δεδομένων- Από τον έλεγχο 2.500 κεραιών μόνο 4 βρέθηκαν πάνω από τα όρια

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε TheCaller και στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη για τις αρμοδιότητες του υπουργείου, την αλλαγή στον τρόπο δήλωσης των γεννήσεων, την αδειοδότηση των κεραιών, αλλά και το αίτημα της κυβέρνησης προς τους παρόχους για τη μείωση του κόστους των δεδομένων.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε TheCaller και στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη για τις αρμοδιότητες του υπουργείου, την αλλαγή στον τρόπο δήλωσης των γεννήσεων, την αδειοδότηση των κεραιών, αλλά και το αίτημα της κυβέρνησης προς τους παρόχους για τη μείωση του κόστους των δεδομένων.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

«Εστιάζουμε περισσότερο σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την απλοποίηση της γραφειοκρατίας, με αυτό που λέμε διαλειτουργικότητα, να κάνουμε τα μητρώα του δημοσίου να μιλήσουν μεταξύ τους και με αυτό τον τρόπο αφαιρείται η ανάγκη της επίσκεψης του πολίτη. Στόχος μας είναι να κάνουμε τις δουλειές των υπουργείων όσο γίνεται καλύτερα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως μέσο, γιατί παραδοσιακά, όσοι είχαν την αρμοδιότητα της ψηφιακής πολιτικής, εστίαζαν στο να ανακοινώνουν έργα, εμείς εστιάζουμε στο να γίνονται ακόμη πιο μικρά, όμως, μέσο ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του πολίτη και να βελτιωθεί η σχέση του με το κράτος», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στις αρμοδιότητες που έχει σήμερα το υπουργείο που διαδέχθηκε εκείνο το Ψηφιακής Πολιτικής.

«Στο ισόγειο των μαιευτηρίων οι δηλώσεις των γεννήσεων παιδιών»

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην νέα, απλούστερη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι νέοι γονείς, προκειμένου να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού τους.

«Τα ΚΕΠ είναι ο πιο δημοφιλής θεσμός του ελληνικού δημοσίου. Δεν ολοκλήρωσαν, όμως, το ιδρυτικό τους όραμα, να είναι το μόνο γκισέ, να μην χρειάζεται να πας και εκεί και αλλού. Θα σας πω ένα παράδειγμα, για να δηλώσει ένας γονεάς τη γέννηση του παιδιού έπρεπε να περάσει από πέντε διαφορετικά γραφεία. Με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε και έχοντας καταγράψει τα τεχνικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται, κάτι τέτοιο θα γίνεται στο ισόγειο των μαιευτηρίων. Έχουμε πάρει ένα-ένα τα βασικά γεγονότα και εστιάζουμε το να κάνουμε αυτές τις διαδικασίες απλές, χρησιμοποιώντας απλές λύσεις πληροφορικής», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, μέσα στο 2020 δεκάδες γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως η γέννηση ή η απώλεια, ακόμη και η εγγραφή ενός παιδιού στο σχολείο, θα γίνονται πιο απλά.

«Ο κόσμος βλέπει βήμα-βήμα να αφαιρούνται οι ουρές από τη ζωή του»

«Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Κανείς δεν ξύπνησε ένα πρωί για να το θέλει, απλά κάποιος τούς το ζητάει. Από την περασμένη Δευτέρα, δεν χρειάζεται κάποιος στην εφορία για να δηλώσει ληξιαρχικό γεγονός. Αν κάποιος παντρευτεί, αν έχει ενημερωθεί το ΥΠΕΣ, αυτόματα ενημερώνεται η εφορία για τη σύνδεση του ΑΦΜ», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι ενώ έχουν ανακοινωθεί τα μικρά βήματα που θα κάνουν τον κόσμο να γλιτώσει από τις ουρές, «οι πολίτες το βλέπουν και στην πράξη. Βλέπουν ότι βήμα-βήμα απαλλάσσονται από την περιττή γραφειοκρατία, ότι αφαιρούνται οι ουρές από τη ζωή τους».

Αλλάζει η διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών

«Η πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη και η πρόσβαση επιδρά καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη. Έχουμε περάσει διατάξεις στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο, που σχετίζονται με την αδειοδότηση των συστημάτων κεραιών. Ένα μεγάλο κομμάτι από τις κεραίες που υπάρχουν στη χώρα μας  -τώρα υπάρχουν 16.500 κεραίες περίπου- μέχρι πρόσφατα δεν ήταν αδειοδοτημένο και δεν ήταν αδειοδοτημένο γιατί υπήρχε μία πολύ βαριά γραφειοκρατική διαδικασία. Για να κάνεις αδειοδότηση της κεραίες σου σαν πάροχος μπορεί να περνούσαν και δύο χρόνια, γιατί η διαδικασία δεν ήταν σαφής. Δεσμευτήκαμε ότι οι διαδικασίες πια θα είναι γρήγορες. Κάποτε, είχε ειπωθεί, ότι η Ελλάδα έχασε το τρένο της πληροφορικής, τώρα δεν πρέπει να χάσει το τρένο των δικτύων 5 γενιάς. Στο φάσμα του 5G, το οποίο θα δημοπρατηθεί σε ένα χρόνο. Το θέμα δεν είναι μόνο να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα. Η δεύτερη μεταβλητή είναι η τεχνολογία. Να μπορέσει η χώρα να έχει καλή τεχνολογία, γρήγορες ταχύτητες για πολλές επενδύσεις. Η δημοπρασία θα εστιάσει πολύ στην επένδυση», είπε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και συνέχιζε μιλώντας για το αίτημα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους των δεδομένων.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το αίτημα στους παρόχους έχει γίνει ήδη και αναμένεται να εισακουστεί η πρόταση και να έρθουν καλά νέα άμεσα για τη μείωση του κόστους τον DATA και στον απλό χρήστη.

«Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την τιμολογιακή πολιτική. Τιμολογιακή πολιτική κάνουν οι πάροχοι, αλλά όπως εμείς ακούμε τα αιτήματα τού κλάδου και ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα του κλάδου, ζητάμε από τον κλάδο να γίνει και αυτός αρωγός και καταλύτης στην τεχνολογική επιτάχυνση της χώρας. Βλέπουμε πλέον τις διεθνείς μετρήσεις και τις μελέτες που γίνονται. Αντανακλάται ότι η Ελλάδα στα δεδομένα είναι ακριβή και αυτό επιδρά αρνητικά στις διάφορες αξιολογήσεις της χώρας μας.

Έχουμε τρία προβλήματα. Το ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μία απόκλιση στο κόστος των δεδομένων που δηλώνουν οι πάροχοι στη σελίδα τους και σε αυτό που πραγματικά κάνουν με τις εκπτώσεις. Όμως, το γεγονός ότι δηλώνουν πολύ μεγάλες ονομαστικές τιμές φαίνεται πολύ άσχημο για τη χώρα. Μας κατατάσσει χαμηλά στο πόσο κοστίζουν τα δεδομένα. Πρέπει να διορθωθεί αυτή η απόκλιση.

Δεύτερον, υπάρχει ένα ζήτημα φορολογίας. Έχουμε πει ότι συνολικά οι φόροι στη χώρα μας μειώνονται όσο δημιουργείται δημοσιονομική δυνατότητα, αλλά πέρα από αυτό θέλουμε να συμβάλλουν μειώνοντας το πραγματικό κόστος των δεδομένων. Είναι κάτι που τους έχουμε ζητήσει και στο πλαίσιο του διαλόγου μας μαζί τους, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κλάδος θα μας ακούσει και αναμένουμε να ακούσουμε κάτι θετικό στο πλαίσιο της πολιτικής τους», επισήμανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας τα προβλήματα που υφίστανται, αλλά και τη λογική πίσω από την κίνησή του αυτή.

«Από τον έλεγχο 2.500 κεραιών μόνο 4 βρέθηκαν πάνω από τα όρια»

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, το οποίο αρνήθηκε τη λειτουργία 5G, φοβούμενο για την υγεία των πολιτών. «Οφείλουμε να μιλάμε με πραγματικά δεδομένα και να απαντάμε στις αγωνίες των πολιτών. Τα όρια που έχουμε στην Ελλάδα για την ακτινοβολία είναι πολύ πιο αυστηρά. Πέρυσι έγιναν έλεγχοι σε 2.500 κεραίες. Από αυτές 4 ήταν πάνω από τα όρια της ακτινοβολίας. Η χώρα πρέπει να κάνει γρήγορα τη μετάβαση. Με κανόνες, με ασφάλεια, αλλά πρέπει να την κάνει γρήγορα».

«112»: Πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του 112, του αριθμού για την ειδοποίηση των κατοίκων για τις φυσικές καταστροφές και όχι μόνο.

«Η σύμβαση από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε αναφέρει ότι στις 31/12/2019 θα είναι έτοιμο το σύστημα. Δηλαδή, τα εξερχόμενα μηνύματα, η λειτουργία του να στέλνουμε τα μηνύματα, αυτά είναι τα SMS. Τα μηνύματα του 112 είναι CBS. Κάποιοι έχουν λάβει αυτά τα μηνύματα το καλοκαίρι στα κινητά τους. Αυτό είναι ένα πιο εμπλουτισμένο μήνυμα, με σειρήνα, που το κάνει να ακούγεται ότι όντως υπάρχει ανάγκη. Εμείς σε ένα μήνα προσθέσαμε τη δυνατότητα να λαμβάνουν όλοι SMS. Όταν αναλάβαμε, το εξερχόμενο σύστημα δεν ήταν καθόλου έτοιμο για αυτό. Από εκεί και πέρα, η ευθύνη χρήσης ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το πότε θα ειδοποιήσεις, ποιους θα ειδοποιήσεις δεν είναι ευθύνη του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο υπουργός.

Send this to a friend