Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

Play on Early Education: Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου στην Αθήνα

Ως επιτυχημένο, χρήσιμο και με ένα ιδιαίτερα θετικό πνεύμα να το χαρακτηρίζει, περιγράφηκε από του συμμετέχοντες,  το πρώτο διεθνές συνέδριο Play on Early Education το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 13 Απριλίου στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας με 5 διεθνώς διακεκριμένους ομιλητές και 30 ακόμη από 15 χώρες του κόσμου.

Ως επιτυχημένο, χρήσιμο και με ένα ιδιαίτερα θετικό πνεύμα να το χαρακτηρίζει, περιγράφηκε από του συμμετέχοντες,  το πρώτο διεθνές συνέδριο Play on Early Education το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 13 Απριλίου στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας με 5 διεθνώς διακεκριμένους ομιλητές και 30 ακόμη από 15 χώρες του κόσμου.

Οι 5 βασικοί ομιλητές ήταν ο σπουδαίος ψυχολόγος από την Βοστώνη Dr. Peter Gray, συγγραφέας εκτός των άλλων του περίφημου βιβλίου «Free to Learn», η εξαιρετικά δημοφιλής Σουηδή παιδαγωγός Suzanne Axelsson, ο Tom Hobson γνωστός ως «Teacher Tom» από το Seattle, ο Meynell Walter από το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιρετικός playworker και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της International Play Association (IPA) σε Αγγλία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία και ο Ιάπωνας Αρχιτέκτονας Takaharu Tezuka, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «ο αρχιτέκτονας που έχει σχεδιάσει τον καλύτερο παιδικό σταθμό στον κόσμο» και ο οποίος βρίσκεται συχνά καλεσμένος σε ομιλίες TED X.

Το συνέδριο το παρακολούθησαν συνολικά  220 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό  με τις 2 πρώτες ημέρες να περιλαμβάνουν κυρίως ομιλίες, παρουσιάσεις, διάδραση και συζήτηση ενώ την τρίτη ημέρα το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με εξαιρετικά workshops για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τα μικρά παιδιά, μεταξύ άλλων, από την S. Axelsson, τον Μ. Walter, τις εταιρείες Bosch και Εduk8/LEGO® Education καθώς και από τον Αφρικανό καλλιτέχνη Ndioba.

Το περιεχόμενο του συνεδρίου ήταν εμπλουτισμένο με εισηγήσεις που αναδείκνυαν το σκοπό του συνεδρίου καθώς οι ομιλητές υπογράμμιζαν πόσο σημαντική υπόθεση είναι το παιχνίδι στην προσχολική αγωγή. Επίσης προβλήθηκαν παραδείγματα εκπαιδευτικών προσεγγίσεων με προσανατολισμό το παιχνίδι από πολλές χώρες του κόσμου και σε διαφορετικά περιβάλλοντα (π.χ. αστικό, φύση κλπ).

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις που ειπώθηκαν στο συνέδριο και αξίζει να επισημανθούν:

«Η Υπακοή δεν είναι καλή για τη δημοκρατία, ένας καλός πολίτης αμφισβητεί την εξουσία» Τ. Hobson

«Αν μια οδηγία δεν μπορούν να την καταλάβουν εύκολα τα παιδιά, τότε η οδηγία είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει» S. Axelsson

«Όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε κάτι που έχει σχεδιαστεί από τον εκπαιδευτικό, τότε εκτελούν μια δραστηριότητα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις δραστηριότητες, όμως οι δραστηριότητες δεν είναι παιχνίδι.» M. Walter

«Ελπίζω πως κάποια στιγμή στο μέλλον οι κοινωνίες θα ξαναδώσουν στα παιδιά τον έλεγχο της εκπαιδευτικής τους εξέλιξης και η μάθηση θα ξαναγίνει μια χαρούμενη και συναρπαστική διαδικασία» P. Gray

Τέλος ο διοργανωτής του συνεδρίου και ιδιοκτήτης του Dorothy Snot, δήλωσε: «Ήταν  ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο συνέδριο διότι συγκέντρωσε στην Ελλάδα τους σημαντικότερους ανθρώπους του play-based education, από ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν μια συγκέντρωση αρίστων!»

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της επιτυχίας του συνεδρίου ήταν τα εξαιρετικά σχόλια τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και στην αξιολόγηση που διεξάχθηκε από τους συμμετέχοντες. Αναμφίβολα τέτοιου είδους διεθνείς εκδηλώσεις που αφορούν την πρωτοπορία της προσχολικής εκπαίδευσης έχουν συνολικά θετικό αντίκτυπο  και στην πόλη των Αθηνών ως πιθανό συνεδριακό κέντρο.

Για περισσότερες πληροφορίες, βιογραφικά ομιλητών κλπ,  επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου και τα κοινωνικά δίκτυα:

Facebook

Instagram

Send this to a friend