Αθήνα

21 oC

αραιές νεφώσεις

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος και γιατί η 14η Φεβρουαρίου θεωρείται η ημέρα των ερωτευμένων;

Η 14η Φεβρουαρίου θεωρείται η μέρα των ερωτευμένων και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο από τα ερωτευμένα ζευγάρια. 

Οι ιστορίες που έχουν διατυπωθεί για τον Άγιο Βαλεντίνο είναι πολλές. Η επικρατέστερη αναφέρει αναφέρει ότι ήταν ιερέας στη Ρώμη τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ο Άγιος Βαλεντίνος έζησε την εποχή που ο αυτοκράτορας Κλαύδιος ο Γοτθικός απαγόρευσε τους γάμους, επειδή πίστευε ότι οι παντρεμένοι άντρες υστερούσαν στις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους.

Ο Άγιος Βαλεντίνος θεωρούσε τον συγκεκριμένο νόμο άδικο και άρχισε να τελεί μυστικούς γάμους. Όταν ο Κλαύδιος πληροφορήθηκε ότι δεν υπάκουσε στον νόμο του, τον φυλάκισε και τον καταδίκασε σε θάνατο. Ενώ ήταν φυλακισμένος, ερωτεύτηκε την κόρη του φύλακά του. Στις 14 Φεβρουαρίου λίγο πριν εκτελεστεί η ποινή του, παρέδωσε ένα γράμμα στην αγαπημένη του, που της έγραφε "από τον Βαλεντίνο σου". Tα λείψανα του αγίου βρέθηκαν στις κατακόμβες της Ρώμης ενώ μετά από περιπέτεια πολλών χρόνων μεταφέρθηκαν από μια απόγονο ιερέα στη Μυτιλήνη, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Γιατί η 14 Φεβρουαρίου ονομάστηκε "ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου"

Η γιορτή της ημέρας των ερωτευμένων προέρχεται από τα ρωμαικά χρόνια και τα Λουπερκάλια, μια γιορτή που γινόταν προς τιμήν του Λούπερκους, που σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία ήταν ο θεός της γονιμότητας.
Κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τον θεό στο Λουπερκάλιο, μια σπηλιά στον Παλατίνο Λόφο.

Αρχικά έκαναν θυσίες ζώων στον θεό. Στη συνέχεια οι ιερείς βύθιζαν ένα σπαθί στο αίμα τους και το ακουμπούσαν στο κεφάλι δυο ευγενών νέων. Ακολουθούσε γιορτή, όπου έρεε άφθονο κρασί και οι νέοι φορούσαν τα δέρματα των ζώων και περιφέρονταν ημίγυμνοι για να ευνοήσουν τη γονιμότητα.

Τα χριστιανικά χρόνια, ο Πάπας Γελάσιος Α σταμάτησε το παγανιστικό έθιμο και όρισε την 14η Φεβρουαρίου να είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Βέβαια, η ανταλλαγή δώρων τη συγκεκριμένη ημέρα ξεκίνησε πριν από περίπου 200 χρόνια με τους άντρες να προσφέρουν δώρα στις γυναίκες μαζί με ένα γράμμα ως ένδειξη της αγάπης τους.

Send this to a friend