• Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου
  • 16:01

Αθήνα

15 oC

αραιές νεφώσεις

Πολυτεχνείο: Γνωρίζετε σε ποιον ανήκει η μεγάλη κεφαλή στο προαύλιο του ΕΜΠ;

Η μεγάλη κεφαλή στο προαύλιο του ΕΜΠ αποτελεί το κατ’ εξοχήν μνημείο, όπου αφήνουμε κάθε χρόνο ένα λουλούδι, τιμώντας τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Η μεγάλη κεφαλή στο προαύλιο του ΕΜΠ αποτελεί το κατ’ εξοχήν μνημείο, όπου αφήνουμε κάθε χρόνο ένα λουλούδι, τιμώντας τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Η εν λόγω κεφαλή έχει καθιερωθεί ως μνημείο των απανταχού φοιτητών που αγωνίστηκαν απέναντι σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όμως έχει μια διαφορετική ιστορία από εκείνη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973.

Η διάσημη κεφαλή στο Πολυτεχνείο είναι ένα έργο του γλύπτη Μέμου Μακρή, ενός αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης κατά τη γερμανική κατοχή, από τον οποίο αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα το 1964.

Παρά το πλούσιο έργο του, ο Μακρής έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα όταν δημιούργησε το κεφάλι που βρήκε θέση στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. Η κεφαλή στο Πολυτεχνείο έχει τη μορφή του κεφαλιού του καθηγητή Νίκου Σβορώνου, ενός σημαντικού Έλληνα ιστορικού.

Ο Νίκος Σβορώνος (1911-1989), γεννήθηκε στη Λευκάδα, μετά τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Αθηνών, εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ (1943) και συνέδραμε στην έκδοση του παράνομου περιοδικού Πρωτοπόροι. Στη συνέχεια μπήκε στις τάξεις του ΕΛ.ΑΣ, όπου διετέλεσε στρατιωτικός διοικητής Βύρωνα – Καισαριανής. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, το 1955 του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και το 1961 απέκτησε τη γαλλική.

Μετά την πτώση της δικτατορίας ο Νίκος Σβορώνος δίδαξε στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, διετέλεσε μέλος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών (1976) και Θεσσαλονίκης (1977).

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Send this to a friend