Αθήνα

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

(ΒΙΝΤΕΟ) Ατύχημα σοκ στον ποδηλατικό γύρο της Πολωνίας – Σε κώμα 23χρονος ποδηλάτης

CALLER'S CHOICE

Πώς ο Γερουλάνος το 2010 με ένα νόμο άλλαξε εποχή για τον κινηματογράφο – Ένας νόμος-«τομή» της κυβέρνησης Παπανδρέου

Μέσα σε όλα τα τραγελαφικά που έγιναν στην υπόθεση με την προβολή της ταινίας Joker, ήρθε στην επιφάνεια ξανά ο νόμος για τον κινηματογράφο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2010 με ευρεία πλειοψηφία.

Δείτε επίσης

GNTM: Έξαλλη η Μαρτίνα με την Ελευθερία – «Μας έχει κάνει πλιάτσικο, τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Να ανταλλάξουμε βρακιά;»» (vid)
Φραστική επίθεση στον Τσίπρα στα Χανιά: «Πουλημένε, φύγε από εδώ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Φυσικά, αντικείμενο του συγκεκριμένου νόμου δεν ήταν καθόλου το αν θα επεμβαίνει η αστυνομία ή όχι όταν ανήλικοι παρακολουθούν ακατάλληλες ταινίες σε σινεμά. Για αυτό και κανείς δεν έθεσε θέμα για το συγκεκριμένο ζήτημα όταν ψηφίστηκε. Αντίθετα ο νόμος καταργούσε αντίστοιχες διατάξεις προηγούμενων νόμων και μείωνε σε λογικά πλαίσια τις ποινές σε ιδιοκτήτες σινεμά που παραβίαζαν την απαγόρευση.

Ο νόμος έμεινε στην ιστορία για άλλο πράγμα: χαρακτηρίστηκε τότε ως πραγματική επανάσταση για την ενίσχυση των δημιουργών κινηματογραφικής τέχνης. Όπως έγραφε τότε ένας από τους γνωστότερους ανθρώπους της έβδομης τέχνης στην Ελλάδα, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης «Είναι η Αθηνά Τσαγκάρη, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Φίλιππος Τσίτος, ο Πάνος Κούτρας, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Άρης Μπαλακούλας και τόσοι άλλοι νέοι που έχουν αφήσει πίσω τους τις αδιαφανείς διαδικασίες του παρελθόντος και έχουν επικεντρωθεί στο καλό σινεμά. Όλοι αυτοί με τις ταινίες και τις ιδέες τους (αλλά και την πρωτότυπη διαμαρτυρία της «Ομίχλης») δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να συνταχθεί αυτός ο νόμος. Υπήρξε, βέβαια, και η εξαίσια δουλειά της επιτροπής του Κώστα Γαβρά, η οποία είχε συγκεντρώσει τα προβλήματα και είχε καταθέσει καταπληκτικές προτάσεις εδώ και τρία χρόνια. Είναι, δηλαδή, από τις ελάχιστες φορές που ένας νόμος γεννιέται από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μιας επαγγελματικής (και καλλιτεχνικής) κοινότητας. Και, επίσης, από τις ελάχιστες φορές που δεν έγιναν «φωτογραφικές διορθώσεις» για την εξυπηρέτηση σκοτεινών συμφερόντων, αλλά ουσιαστικές διορθώσεις που ήταν αποτέλεσμα ανοιχτού διαλόγου. Μακάρι να γίνει, ο νόμος αυτός, πρότυπο σε ολόκληρο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο του Ορέστη Ανδρεαδάκη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2010:

Εορτολόγιο: Ποια σπάνια ονόματα γιορτάζουν σήμερα
Φίλης: Συμφωνία που διεμβολίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, γιατί το επικαλύπτει!
Κωσταράκος: Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά…
Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αμερικανούς Πολίτες: Ξανασκεφτείτε το ταξίδι στην Ελλάδα
Ιγνατίου: Η Τουρκία δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια – Μπορεί να οδηγηθούμε σε μείζονα κρίση
Έλενα Ακρίτα: Όποιος πιστεύει ότι η μάσκα είναι συνωμοσία του Μπιλ Γκειτς κι ενός κουμπάρου του…