Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

«Πότε θα κάνει ξαστεριά»: Ο Ψαραντώνης στον τάφο του Καζαντζάκη λίγο πριν φύγει για το συλλαλητήριο στην Αθήνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο γνωστός σε όλους Ψαραντώνης, ο αδερφός του Ξυλούρη, συνοδευόμενος από έφιππους Κρητικούς αλλά και από το γιο του Λάμπη Ξυλούρη βρέθηκε στον τάφο του Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, και από εκεί αφιέρωσε εν όψει του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό στην Αθήνα ένα τραγούδι προς το ελληνικό λαό.

Έτσι μαζί με το γιο του, αλλά και τους έφιππους Κρητικούς που ανέβηκαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, τραγουδούν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» πάνω από τον τάφο του σπουδαίου συγγραφέα και ποιητή.Αναλυτικά σημειώνεται στο βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο:

«Ὁ Ψαραντώνης με τόν γιό του Λάμπη Ξυλούρη καί τούς ἔφιππους Κρητικούς πού ἀνέβηκαν στό συλλαλητήριο τῆς Θεσσαλονίκης, λίγο πρίν ἀνέβουν στό συλλαλητήριο τῆς Ἀθήνας (4/2 στό Σύνταγμα), τραγουδοῦν τό «Πότε θά κάνει ξαστεριά», πάνω ἀπό τον τάφο τοῦ Νίκου Καζαντζάκη. Το ἀφιερώνουν στόν ἑλληνικό λαό πού σηκώνει τό ἀνάστημα του, ἀρνούμενος νά πουλήσει τήν ἱστορία του. Ἕνα κάλεσμα στό χρέος τοῦ ἀγῶνα, γεμᾶτο συμβολισμούς!

…»Δέν εἶσαι ἕνα ἄθλιο λιγόστιγμο κορμί· πίσω ἀπό τήν πήλινη ρεούμενη μάσκα σου ἕνα πρόσωπο χιλιοχρονίτικο ἐνεδρεύει. Τα πάθη σου κ’ οἱ ἰδέες σου εἶναι πιό παλιά ἀπό τήν καρδιά καί τό μυαλό σου.

Τό σῶμα σου τό ἀόρατο εἶναι οἱ πεθαμένοι πρόγονοι κι οἱ ἀπόγονοι οἱ ἀγέννητοι… (Ν. Καζαντζάκης)».

Send this to a friend