Αθήνα

13 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Θρίλερ με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς! Τα Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για εισαγγελική πρόταση με κατηγορίες για κατασκοπεία

Σε έντονο διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται πως εξελίσσεται το χθεσινοβραδινό συμβάν στα σύνορα του Έβρου και πιο συγκεκριμένα στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών, με τη σύλληψη δυο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, με τα Τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για κατηγορίες για «απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπίας» και «είσοδο σε στρατιωτική – απαγορευμένη περιοχή».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η βραδινή περίπολος των Ελλήνων στρατιωτικών φέρεται να έχασε τον προσανατολισμό της λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και να εισχώρησε σε τουρκικό έδαφος. Όπως ήταν επόμενο, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν στη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες είναι στελέχη της ιστορικής 3ης Μηχανοκίνητης ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι» και ειδικότερα πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και ένα ΕΠ-ΟΠ Λοχία.

Η επίσημη ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Σενάρια για στημένο επεισόδιο από την Τουρκία

Πάντως, για το συμβάν αυτό υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, πως ενδεχομένως να πρόκειται για «στημένο επεισόδιο» από τους Τούρκους, που «δείχνουν διατεθειμένοι να κλιμακώσουν την ένταση που οι ίδιοι προκάλεσαν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές του Έβρου»«Το ελληνικό περίπολο έκανε την καθιερωμένη του αποστολή, που είναι να ελέγχει τις σκοπιές στην περιοχή. Είναι απίθανο να έχασαν τον προσανατολισμό τους», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι Τούρκοι έψαχναν εδώ και καιρό να “πιάσουν κόσμο”».

Κατηγορίες για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο από τον εισαγγελέα

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχει σημασία είναι πως σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ οι δυο στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπίας» και «είσοδο σε στρατιωτική – απαγορευμένη περιοχή».

Εξάλλου, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατέθεσαν στο τουρκικό στρατιωτικό δικαστήριο, ενώ τα κινητά τους τηλέφωνα κατασχέθηκαν και εξετάστηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Καθησυχάζει ο Τζανακόπουλος: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος»

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφού έκανε λόγο για «άμεση κινητοποίηση των νομικών διαδικασιών στην Τουρκία, παράλληλα ανακοίνωσε ότι «υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ σε καλό κλίμα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο «οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας».

Πάντως, οι συσκέψεις στο ελληνικό Πεντάγωνο, όπου συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΣ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, είναι συνεχείς για την επισκόπηση των διαδικασιών επανόδου των δυο στελεχών του Στρατού Ξηράς.

Κουβέλης: Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα

Να ενημερωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από τούρκους στον Εβρο, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Send this to a friend