Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ: Ποια είναι η γυναίκα που κοσμεί την κούπα στο γραφείο της Σακελλαροπούλου

Στο «μικροσκόπιο» έχει μπει κι επίσημα πλέον η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μετά την εκλογή της ως πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο «μικροσκόπιο» έχει μπει κι επίσημα πλέον η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μετά την εκλογή της ως πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, στο γραφείο της νέας προέδρου εθεάθη μια κούπα, η οποία απεικονίζει μια γυναίκα.

Πρόκειται για την αμερικανίδα δικαστικό Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ύψους 1.55 με τα μαύρα χοντρά γυαλιά που έχει μετατραπεί σε σύμβολο της μάχης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σήμερα αποτελεί το γηραιότερο φιλελεύθερο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο τη διόρισε ο Μπιλ Κλίντον στις 25 Δεκεμβρίου 1993.

Ποια είναι η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ
Ποια είναι η προοδευτική αμερικανίδα δικαστικός που έχει σαν ίνδαλμα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Πρόκειται για αμερικανίδα φιλελεύθερη δικαστή, η οποία έθεσε τη ζωή της στην υπηρεσία των ίσων δικαιωμάτων στην Αμερική, ενώ εσχάτως έχει «εισβάλλει» και στη μεγάλη οθόνη.

Όχι μία αλλά δύο ταινίες μεγάλου μήκους έχουν κυκλοφορήσει, αφιερωμένες σε αυτήν την εκπληκτική γυναίκα, η οποία στα 86 της χρόνια εξακολουθεί να μάχεται ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά τα σοβαρά προβλήματα στην υγεία της και τις ισχυρές πιέσεις από την πολιτική ηγεσία να παραιτηθεί.

Πρόσφατα, η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, που ανήμερα τα περασμένα Χριστούγεννα γιόρτασε τα 25 χρόνια της στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση δύο καρκινικών οζιδίων από τον αριστερό πνεύμονά της. Το 2018 η Γκίνσμπεργκ έπεσε και έσπασε τρία πλευρά. Στις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε τότε, οι γιατροί εντόπισαν τα κακοήθη ογκίδια στον πνεύμονά της.

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Μπιλ Κλίντον στις 25 Δεκεμβρίου 1993 και σήμερα είναι το γηραιότερο φιλελεύθερο μέλος του.

Στο παρελθόν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας, βγαίνοντας πάντα νικήτρια: το 1999 έκανε θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου και δέκα χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας.

Παρ’ όλα τα προβλήματά της, η Γκίνσμπεργκ δεν έχει απουσιάσει από καμία συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέχρι σήμερα. Το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί σε ίνδαλμα των προοδευτικών Αμερικανών.

Η Ρουθ Μπάιντερ γεννήθηκε το 1933 από Εβραίους γονείς σε μια εργατική συνοικία του Μπρούκλιν. Ο πατέρας της ήταν από την Οδησσό. Οι γονείς της μητέρας της ήταν μετανάστες από την Αυστρία. Στο 13 της η Ρουθ έγραψε μια έκθεση για το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που έκανε τεράστια εντύπωση. Αργότερα σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου συναντήθηκε και με το μεγαλύτερο θαυμαστή της, το μετέπειτα σύζυγό της, Μάρτιν Γκίνσμπεργκ. Το 1957 άρχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ ως μία από τις εννέα γυναίκες μεταξύ των 500 ανδρών.

Send this to a friend