Αθήνα

9 oC

αίθριος καιρός

Σακελλάρης στο TheCaller: Αναγκαία η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων - Επικίνδυνη η αδράνεια της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική

«Μου προκαλεί εκνευρισμό όταν ακούω προσεγγίσεις περί ”αλλοπρόσαλλου” Ερντογάν. Λειτουργεί και κινείται βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος έχει καταρτισθεί εδώ και δεκαετίες» σημείωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σακελλάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο WEBTV του TheCaller.gr και το δημοσιογράφο Κωστή Μοσχολιό.

«Μου προκαλεί εκνευρισμό όταν ακούω προσεγγίσεις περί ”αλλοπρόσαλλου” Ερντογάν. Λειτουργεί και κινείται βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος έχει καταρτισθεί εδώ και δεκαετίες» σημείωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σακελλάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο WEBTV του TheCaller.gr και το δημοσιογράφο Κωστή Μοσχολιό.

«Η Τουρκία αναπτύσσει μια συγκεκριμένη στρατηγική στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αυτή περιλαμβάνει τον αναθεωρητισμό. Έχει μια νέο-οθωμανική μεγαλομανία κι επιδιώκει να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα, δημιουργώντας τετελεσμένα. Επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα παραβιάζοντας συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο» τονίζει ο Δημήτρης Σακελλάρης σε συνέντευξή του στο TheCaller.gr. Το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμη σε ζητήματα όπως η δημοσκοπική εικόνα της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, την προοπτική της συνεργασίας με το ΚΙΝ.ΑΛ, την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καθώς επίσης και την πρόσφατη Προεδρική εκλογή και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με θέμα την εξωτερική πολιτική και τη χάραξη νέας εθνικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας.

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ο Δημήτρης Σακελλάρης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Σοβαρό λάθος της ΝΔ να συνδέσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα με τα ελληνοτουρκικά. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι ευρωτουρκικό ζήτημα κι όχι ελληνοτουρκικό. (...) Η κριτική που εμείς ασκούμε στην κυβέρνηση είναι ότι επέλεξε την πολιτική του κατευνασμού. Αλλά όχι μόνο γι’ αυτό. Κυρίως επειδή επί 6 και πλέον μήνες έχει επιδείξει μια αδράνεια στην εξωτερική πολιτική. Στη θέση που βρίσκεται η χώρα μας και με τις συνθήκες που υπάρχουν στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη γνωρίζει ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για σκληρή κριτική και έντονη αντιπολίτευση αλλά οφείλουμε να αναζητούμε συναινέσεις. Η συναίνεση όμως δεν είναι κενή περιεχομένου, πρέπει να διαμορφώσουμε συγκεκριμένη εθνική στρατηγική.

Δεν θα κάνουμε την αντιπολίτευση που δεχθήκαμε στο παρελθόν από την ΝΔ.

Ας αναρωτηθούμε λίγο, που θα βρισκόταν η χώρα σήμερα, αν δεν είχαμε κλείσει το ζήτημα στα βόρεια σύνορά μας; Όταν εμείς τονίζαμε ότι πέρα από τα οικονομικά οφέλη και τη σταθερότητα της περιοχής, η Συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί ζωτικά εθνικά συμφέροντα κι ενισχύει την εξωτερική πολιτική της χώρας, η ΝΔ μιλούσε για «μειοδοσία», διαδήλωναν με όσους φορούσαν περικεφαλαίες. Άλλα τότε βέβαια ήταν πριν τις εκλογές. Σήμερα λένε άλλα. Ότι θα σεβαστούν και θα τιμήσουν τη Συμφωνία.

Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα γινόταν αν δεν είχαμε ματαιώσει τις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν στα βόρεια σύνορά μας; Σήμερα στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας πετούν ελληνικά F16. Ο κόσμος αρχίζει κι αντιλαμβάνεται την ιστορικότητα και τα κέρδη αυτής της Συμφωνίας».

Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τις συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε: «Από τα χρόνια του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα είχε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και μια ιδιαίτερη σχέση με τον Αραβικό Κόσμο. Αυτή η πολιτική ακολουθήθηκε κι από κατοπινές κυβερνήσεις. Όμως ο κ. Μητσοτάκης το αγνόησε καθώς έσπευσε να δηλώσει ότι συμφωνεί με την επιλογή του Προέδρου των ΗΠΑ να δολοφονηθεί ένας αξιωματούχος άλλου κράτους, στο έδαφος μιας τρίτης χώρας κι ενώ οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ιράν. Αυτό ήταν ένα σημαντικό λάθος του πρωθυπουργού».

Σχετικά με τη δημοσκοπική κυριαρχία της Ν.Δ και την καθήλωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θεωρώ ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει μόλις ολοκληρωθεί ένα ολόκληρο φορολογικό έτος. Μόλις οι πολίτες διαπιστώσουν τις διαφορές τόσο στη φορολογία όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές –ότι δηλαδή θα έχουν οικονομικές απώλειες- τότε θα αρχίσει να αντιστρέφεται κι η δημοσκοπική εικόνα».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Σακελλάρη στο WEBTV του TheCaller.gr και το δημοσιογράφο Κωστή Μοσχολιό:

Send this to a friend