Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σάλος με την προκαταρκτική έρευνα για το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας στο iefimerida- Τι απαντά η ιστοσελίδα στο Μαξίμου

Προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο υποκρύπτει και κατηγορία περί κατασκοπείας, ασκήθηκε σε βάρος της ενημερωτικής ιστοσελίδας iefimerida.gr, με αφορμή τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, χθες, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε την ιστοσελίδα ότι έθιξε ευθέως τα εθνικά συμφέροντα, επειδή δημοσίευσε την ενημέρωση της Βουλής για το πού διατέθηκαν μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα γίνεται με το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα που φέρει τον τίτλο: «Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Τι προβλέπει το αρθρο 146 του Π.Κ.

«Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Σε καιρό πολέμου ο υπαίτιος τιμωρείται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών».

Η απάντηση του iefimerida

"Αυτό που λησμονεί ηθελημένα, το μέγαρο Μαξίμου, είναι φυσικά πως θέμα μυστικών κονδυλίων δεν άνοιξε το iefimerida.gr.

Το θέμα άνοιξαν οι δύο κορυφαίοι υπουργοί του, ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τους διαλόγους που δημοσιοποιήθηκαν, ο υπουργός Αμυνας εγκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών για διασπάθιση και αδιαφανή διαχείριση μυστικών κονδυλίων ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ! Οπως επίσης ότι έλαβε από τον Τζορτζ Σόρος άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για να τα διαθέσει στα Βαλκάνια, προκειμένου να επηρεάσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ώρα λοιπόν που ο ένας υπουργός έλεγε τον άλλον σχεδόν ευθέως καταχραστή, ο πρωθυπουργός νόμιζε ότι ψιχαλίζει «βαφτίζοντας» τις διαφορές τους σε προσωπικές (!) Πίστεψε δε, ότι με αποτυχημένους αστεϊσμούς του τύπου «είδατε τι τραβάω με Κοτζιά, Καμμένο, είναι μπελάς!» θα ξεμπερδέψει με ένα θέμα που «καίει» και εγείρει σοβαρά ερωτήματα νομικής, πολιτικής και ηθικής φύσεως.

Με άλλα λόγια, τον Τσίπρα και το Μαξίμου, δεν τους ενόχλησαν το γεγονός ότι ένας κορυφαίος υπουργός αποκαλεί τον άλλο «κλέφτη» για τεράστια ποσά της τάξης των 50 ή 100 εκατ. ευρώ από τα μυστικά κονδύλια.

Τους ενόχλησε ωστόσο η δημοσίευση σε μια από τις πρώτες σε αναγνωσιμότητα ειδησεογραφική ιστοσελίδα της χώρας, ενός επώνυμου ρεπορτάζ, το οποίο δεν αποκαλύπτει τίποτε παραπάνω από όσα γνωρίζουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού στη Βουλή.

Η υποκρισία του Μαξίμου και οι κινήσεις πανικού, έχουν την κατανόησή μας.

Ωστόσο, η αθλιότητα του μεγάρου Μαξίμου, συνιστά καταφανώς απόπειρα τρομοκράτησης και φίμωσης του Τύπου. Το πρωθυπουργικό γραφείο, καταφεύγει σε κινήσεις που δεν έχουν προηγούμενο, εναντίον δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης.

Τέτοιες διώξεις ευδοκιμούν σε χώρες που αποτελούν πρότυπο για πολλά στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα όπως η Βενεζουέλα του Μαδούρο αλλά και η Τουρκία του Ερντογάν. Ωστόσο, δεν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχης κατηγορίας κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων, σε χώρα που σέβεται τον νομικό και δικαιϊκό πολιτισμό της.

Είναι το τελευταίο πυροτέχνημα, μιας απερχόμενης κυβέρνησης που βρίσκεται σε πανικό.

Ως προς την υποτιθέμενη παραβίαση των μυστικών της Πολιτείας, είναι χρέος μιας στοιχειωδώς σοβαρής Πολιτείας να διαφυλάσσει τα μυστικά της, όπως χρέος της δημοσιογραφίας, να διερευνά και να αποκαλύπτει.

Το iefimerida.gr δεν δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα. Μετέφερε τις αόριστες εξηγήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς την Βουλή (ως οφείλει με βάση τον νόμο που θέσπισε ο Νίκος Κοτζιάς) για την διοχέτευση μυστικών κονδυλίων ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο φάκελος, τον οποίο μετέφερε διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών στην Βουλή, ανοίχθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, έλαβαν γνώση οι αντιπρόεδροι της Βουλή και περιείχε τρεις κωδικούς για την διάθεση αντίστοιχων μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Το iefimerida.gr δηλώνει ότι σέβεται και τιμά την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και έχει εμπιστοσύνη στην κρίση της.

Διαμηνύει, τέλος το προφανές προς όλους: Δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν, ούτε να μας φιμώσουν.

Θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το δημοσιογραφικό μας καθήκον με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα, με ρεπορτάζ και νέες αποκαλύψεις.

Αυτό, ας το γνωρίζουν όσοι νομίζουν ότι θα καταλύσουν κάθε έννοια λογικής, ηθικής και νομιμότητας".

ΝΔ: Προσπάθεια φίμωσης -Οι απειλές της κυβέρνησης δεν φοβίζουν κανέναν

Για προσπάθεια φίμωσης του iefimerida.gr κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την έρευνα για τα μυστικά κονδύλια.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Είναι πια γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απεχθάνεται την αλήθεια. Ακόμη και την κριτική του Τύπου την αντιμετωπίζει με απειλές για τη σύλληψη δημοσιογράφων.

Το κωμικοτραγικό με την τελευταία προσπάθεια φίμωσης του iefimerida είναι ότι τις αποκαλύψεις για τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ τις έκαναν πρώτοι -και με περισσότερες λεπτομέρειες!- οι κ. Κοτζιάς και Καμμένος, παρουσία, μάλιστα, του κ. Τσίπρα σε ρόλο άφωνου θεατή.

Ας καταλάβει, επιτέλους, η αποχωρούσα κυβέρνηση ότι οι απειλές φίμωσης του Τύπου δεν φοβίζουν κανέναν».

ΚΙΝΑΛ: H ελευθερία του Τύπου αποτελεί αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό και δημοκρατικό κεκτημένο

Πρωτοφανές για την ιστορία των Υπουργικών Συμβουλίων χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ το γεγονός υπουργοί να «ανταλλάσσουν κατηγορίες για μεταφορά ιδιωτικού και δημοσίου χρήματος», «μπροστά σε έναν αδρανή και αμήχανο πρωθυπουργό σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Το ΚΙΝΑΛ ζητά η εισαγγελική έρευνα να στραφεί στην ουσία των καταγγελιών αυτών και τονίζοντας πως «η ελευθερία του Τύπου αποτελεί αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό και δημοκρατικό κεκτημένο» κατηγορεί «τα υπόγεια του Μαξίμου» ότι επιδιώκουν τη φίμωση του Τύπου και την διαστρέβλωση των ειδήσεων.

Ποτάμι: Το κυνήγι των δημοσιογράφων μαρτυρά πανικό και αντιδημοκρατικές νοοτροπίες

Εντονα αντιδρά και το Ποτάμι για την προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Δικαιοσύνη σε βάρος του iefimerida.gr, μετά τις αποκαλύψεις για τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ποταμιού:

"Oι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρήκαν τον ένοχο! Δεν είναι το πλήρως αδιαφανές σύστημα διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων, που κάποτε κατήγγειλαν και σήμερα εφαρμόζουν αλλά είναι οι ρεπόρτερ του  iefimerida.gr ! 'Όταν δε ο συντάκτης που το υπογράφει, έχει δουλέψει και στο MEGA, το «παράπτωμα» είναι ασυγχώρητο για τους κυβερνητικούς.

Επιτέλους ας ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας και οι υπουργοί αντί για αλληλοκαρφώματα να απαντήσουν που πραγματικά πάνε τα μυστικά κονδύλια και τι σκοπούς εξυπηρετούν. Το κυνήγι των δημοσιογράφων μαρτυρά πανικό και αντιδημοκρατικές νοοτροπίες".

Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Αντί το Μαξίμου να ζητήσει ευθύνες από υπουργούς, κυνηγά δημοσιογράφους

«Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί με κάθε τρόπο την συσκότιση της ενημέρωσης με επιθέσεις προς τον Τύπο» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος με αφορμή την έρευνα κατά του iefimerida.gr.

Η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου:

«Η δημοσιογραφία έχει καθήκον την έρευνα και είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των πολιτών η δυνατότητα ενημέρωσης για όσα γίνονται σε μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το θέμα των μυστικών κονδυλίων των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών άνοιξε από Υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όχι από τους δημοσιογράφους! Σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα, ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, άνοιξε το θέμα με τα κονδύλια σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και αντί το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητήσει ευθύνες στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της χώρας έδιωξε τον Υπουργό Εξωτερικών και κυνηγά δημοσιογράφους που ερευνούν το θέμα. Φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί με κάθε τρόπο την συσκότιση της ενημέρωσης με επιθέσεις προς τον Τύπο. Είναι ένα γεγονός πρωτοφανές. Και δεν μπορεί να περάσει όσο και αν βολεύει την “ανίερη” και όπως φαίνεται ακλόνητη συμμαχία Τσίπρα-Καμμένου να μεταφέρει αλλού την πολιτική ατζέντα».

Send this to a friend